Eastern Promises

Noen liker Cronenberg for hans bidrag til "Body horror" ,som spiller på folks frykt for transformasjon, virus og annet som påvirker menneskekroppen. Cronenberg har han har senere utviklet sitt omfang fra "Scanners" og lignende filmer, til blant annet mine personlige favoritter - "Spider" og "Naked Lunch" - som begge graver i menneskets psyke med en stø hånd. Men hvor lander da "Eastern Promises"? Den ligner ikke noen av de nettopp omtalte landskapene, "Eastern Promises" er langt mer "mainstream" og favner bredere.

Don Viggo?

Viggo trekker litt ned.
Viggo trekker litt ned.

Viggo Mortensen spiller mr.stålansikt-sjåfør i den russiske mafiaen, "Vory V Zakone". Hans kamp på vei mot toppen kolliderer på tilfeldig vis med jordmoren Anna, som spilles av Naomi Watts, idét en tidligere prostituert dør når hun føder sitt barn med Anna ved sin side. Den avdøde bærer en dagbok med notater helt tilbake fra hun ble lurt av mafiaen til London, voldtatt og neddopet, og "satt i drift" som prostituert. Dagboken er selvsagt en trussel for mafiaboss "Semyon" og når Anna ender opp med dagboken er jakten i gang.

"Eastern Promises" er på langt nær så blodig som tidligere skrekk-eskapader fra David, og heller ikke særlig psykologisk. Selv om en viss interesse og sympati for Viggo Mortensens karakter Nikolai gjør seg gjeldende underveis, så er det ingen karakterer som driver filmen, noe budskap skal du også lete lenger etter. Men skildringen av russisk mafia er hverken glorifisert eller overdrevet trukket ned i søla, det virker realistisk og bærer med seg elementer fra "Gudfaren" og den jordnære tegningen av et forbrytersyndikat.

Vold i verdensklasse

"Eastern Promises" leverer etter den standarden man nå forventer fra David Cronenberg, og spesielt voldsscenen i badstuen er av de absolutt beste voldsscenene i en film noensinne – grunn nok til se filmen i seg selv – men det er noe med Viggo Mortensen som bare ikke fungerer i filmen – og faktisk trekker hans rolle i første halvdel av filmen noe ned. Likevel må det sies at han også hever nivået utover i Cronenbergs voldsepos. Tyske Armin Mueller-Stahl som mafioso "Semyon" leverer filmens absolutt mest overbevisende rolle som forbryterboss med et "bestefaraktig" ytre og sjarm mens det under huden er lite sympati og moral å spore.

At David Cronenberg nå har beveget seg nærmere den gjengse filmtitter er kanskje ikke helt heldig, noe av skarpheten, særpreget og hans kunstneriske ballast går tapt. Spiller du på populærkulturelle strenger er det vanskeligere å hevde seg kunstnerisk, jo mer billettpenger som ruller inn jo vanskeligere blir det å holde ved originaliteten. Å være elitistisk er en lite sjarmerende egenskap, men filmfloraen trenger sterke regissører som opererer i ytterkantene i tillegg til de som besørger verden med "blockbusters". Cronenberg beveger seg enda litt nærmere den siste gruppen med "Eastern Promises".

Konklusjon

"Eastern Promises" er ingen klassiker, men en av regissørens mest tilgjengelige filmer og nok et bevis på at vi kan glede oss til også neste film fra han. Litt ujevn jobb fra Viggo Mortensen trekker ned, hans rolle er alfa omega for filmen og bedre skuespill i første halvdel av filmen ville kanskje ha hevet karakteren ett hakk.

Eastern Promises

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen