Ren tekst er lettere å lese
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Ren tekst er lettere å lese

Sjekk tipset som gjør nettsiden fri for bilder.

En ny studie fra Göteborgs universitet konkluderer med at dysklektikere har lettere for å lese ren tekst, enn tekster som også inneholder bilder, skriver Forskning.no.

De 50 forsøkspersonene i dybdestudien til doktorgradskandidat Eva Wannås Brante ble utstyrt med en såkalt «eye tracker», som målte deres leseferdigheter. Artiklene, som omhandlet kunsthistorie, fikk de lese i forskjellige utgaver på en PC-skjerm. Noen av tekstene var ren tekst, mens andre inneholdt bilder.

Brante hevder at hun kan se klare forskjeller mellom de i gruppen som har dysleksi og kontrollgruppen som ikke har det i forskningsresultatene.

Dropper bildene

Hun mener nemlig at dyslektikere unngår å se på bildene fordi de blir forstyrret av dem. Dette er stikk i strid med antakelsen om at bilder kan være til hjelp for folk med lesevansker. Dyslektikerne i studien så heller på bildene enten før eller etter at de hadde kommet seg igjennom teksten, og ikke da det var naturlig å gjøre det i henhold til artikkelen.

– Gruppen med dysleksi som bare så tekst, fikk bedre resultater på spørsmålene om leseforståelse enn de som fikk samme tekst i kombinasjon med et bilde, sier Brante til Forskning.no.

Ifølge Brante er det kontraster, enten det gjelder bilder eller språklige formuleringer, som trekker til seg oppmerksomhet fra dyslektikere. Hensikten med studien hennes er å gjøre de som lager undervisningsmateriell bevisst på slike forskjeller hos dyslektikere.

– Noe læremateriell har bilder som utelukkende er dekorative eller som er tenkt å fremkalle følelser. Men bilder som bare er dekorativt og fungerer som utfylling, er overflødige for lesere med lesevansker, sier Brante videre.

Mange sliter med dysleksi

Ifølge interesseorganisasjonen Dysleksi Norge finnes det ingen eksakte tall på hvor mange som sliter med dysleksi i Norge. Imidlertid kan de, basert på norsk forskning, anta at tallet ligger på rundt 5 prosent av befolkningen.

Med andre ord er lese- og skrivevansker en av de mest utbredte funksjonsnedesettelsene som finnes her til lands.

Tips til deg med dysleksi

Synes du det er for mye bilder på Teknofil.no eller andre nettsider? I så fall anbefaler vi at du laster ned en app til mobilen eller et programtillegg til nettleseren din som stripper vekk alt annet enn teksten.

For eksempel kan du bruke gratistjenesten Readability. Alt du trenger å gjøre for å fjerne bildene i en artikkel er å trykke på en knapp. Slik så det ut da vi aktiverte Readability hos oss: 

Slik ser det ut før og etter du har trykket på Readability-knappen.
Slik ser det ut før og etter du har trykket på Readability-knappen.

Spritz vil gjøre deg til en hurtigleser uten like:
Snart kan du lese 1000 ord i minuttet »

(Kilde: Forskning.no, Dysleksi Norge)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen