Dyrt uten håndfri

Vi bruker mobiltelefonene våre stadig mer, og ofte gjør vi andre ting samtidig som vi snakker i telefonen. Det er imidlertid visse områder av dagliglivet hvor det lønner seg å konsentrere seg om alt annet enn mobiltelefonen, nemlig i trafikken.

Vi har tidligere skrevet om undersøkelsen som viste at en 20-åring som snakker i mobiltelefonen uten håndfri under kjøring, nærmest automatisk tilegner seg kjøreegenskapene til en 70-åring.

I de aller fleste land slår myndighetene ned på bilister som unnlater å benytte seg av hånfrisett eller andre løsninger når de snakker i mobiltelefonen mend de kjører. De som blir tatt i å ikke bruke håndfrisett kan som regel vente seg en bot av politiet.

Det er imidlertid store forskjeller på størrelsen på bøtesatsene i de forskjellige landene. Jabra, som produserer løsninger for håndfrimarkedet, har kartlagt hvor hardt lovens lange arm slår ned på bilister som ikke følger reglene for mobilbruk i 18 europeiske land.

I Norge er i dag boten for å snakke i mobilen uten håndfrisett i bilen 1300 kroner.

Blant de landene med laveste bøtesatser ligger Østerrike og Portugal, begge med gebyrer på 200 kroner.

Nest etter Italia, hvor all mobilbruk i bil er strengt forbudt, er Spania det strengeste landet. Der kan man risikere bøter på alt ifra drøye 700 kroner til nærmere 2500 kroner. I tillegg til de høyeste bøtesatsene, er kravene for hvordan man skal bruke mobilen når man kjører ekstra strenge. Det også forbudt å bruke hodesett og vanlige håndfrisett. Det eneste som tolereres er en fastmontert håndfriløsning, eller en løsning med installerte mikrofoner som kan betjenes via knapper på rattet eller via stemmen til sjåføren.

Bot på stedet
I mange land får man heller ikke vente med å betale boten til man har kommet hjem. I blant annet Danmark, Finland, England og Frankrike utsteder politiet bøter på stedet.

I land som Frankrike, Tyskland, Italia og Spania kan politiet også gi sine landsmenn anmerkninger på førerkortet for regelstridig mobilbruk i bil.

I Sverige kan man imidlertid gjøre som man vil. Der har man fortsatt ikke noe regelverk som forbyr bilistene å ha en hånd på rattet og den andre på mobilen. Dermed er det, som bildet viser, også fritt fram for å benytte seg av hjemmelagede innretninger om man skulle ha stramt budsjett og dermed ikke råd til å anskaffe et håndfrisett. En forutsetning er selvfølgelig at man ikke forstyrrer trafikken.

Russland er også forholdsvis rundhåndet når det gjelder bøtesatsene. Det er riktignok forbudt å ikke bruke håndfrisett i bilen, men det er heller tvilsomt om en bot på 12 kroner kommer til å svi så hardt i lommeboka. Her må man også betale boten sporenstreks på stedet, men de fleste burde være i stand til å betale denne lille summen, som er mer symbolsk enn noe annet.

Her er hele listen:

Spania: Fra 728 til 2408 kroner.

Portugal: 200 kroner

Frankrike: 1200 kroner

Sveits: 536 kroner

Luxembourg: 592 kroner

Belgia: 400 kroner

Italia: 544 kroner

Nederland: 1120 kroner

Østerrike: 200 kroner

Storbritannia: 352 kroner

Tyskland: 320 kroner

Norge: 1300 kroner

Ungarn: 1000 kroner

Tsjekkia: 256 kroner

Polen: 480 kroner

Hellas: 480 kroner

Tyrkia: 208 kroner

Russland: 12 kroner

(Kilde: Fedrelandsvennen)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen