Nettstedet iFixit.com har plukket fra hverandre en Samsung Galaxy S4 for å se hvordan den ser ut inni. Nå har IHS iSupply regnet ut hvor mye alle komponentene koster. (Bilde: iFixit.com)

Dyrere å produsere Samsung Galaxy S4 enn iPhone 5

Effektiv produksjon gir Apple høyere marginer enn konkurrentene.

Selv om en Apple iPhone 5 koster mer enn en Samsung Galaxy S4 i salg, er det faktisk dyrere å produsere Samsung-mobilen. Det går frem av en analyse fra IHS iSuppli, som har plukket fra hverandre begge telefonene for å anslå produksjonskostnadene. Det er AllThingsD som skriver dette.

Les også: Sender ut 10 millioner Galaxy S4 den første måneden

Mens en Galaxy S4 koster 237 dollar (ca. 1 370 kroner) å produsere, anslås produksjonskostnaden til å ligge på 217 dollar for iPhone 5. Det er med andre ord 10 % dyrere å produsere en Samsung Galaxy S4 enn en iPhone 5. Begge deler er for 32 GB-versjonene. I Norge er det 16 GB-versjonen av Galaxy S4 som selges.

Gode marginer

Ifølge en rapport fra investeringsbanken Canaccord Genuity har Apple hele 57 prosent av all fortjeneste i markedet for smartmobiler, mens Samsung tar resten – det vil si 43 prosent. Det er med andre ord bare disse to produsentene som tjener særlig med penger på smartmobiler, skal vi tro rapporten. 

Siden Samsung ifølge IDC selger nesten dobbelt så mange smartmobiler som Apple, tyder altså tallene på at Apple har vesentlig høyere fortjenestemarginer enn Samsung. Telefonene kan altså se dyre ut på utsiden, men er forholdsvis rimelige å produsere sammenlignet med hovedkonkurrentens.

Selger komponenter til seg selv

Samsung har imidlertid én stor fordel fremfor andre mobilprodusenter, som gjør at de høye produksjonskostnadene kanskje ikke er så ille likevel; de kan kjøpe stadig flere av de nødvendige komponentene fra sine egne selskaper i Samsung-konsernet. 

– Samsungs styrke er evnen til å in-source til seg selv. De bare fortsetter å legge til på listen over komponenter de kan levere til seg selv, sier analytiker Vincent Leung i IHS iSuppli i et intervju med AllThingsD. 

De modellene som selges i Norge og i store deler av resten av verden, med unntak av Asia, benytter imidlertid en systembrikke laget av Qualcomm, i stedet for Samsungs egen brikke. Men både skjerm, minne og en rekke andre komponenter er laget av Samsung selv.

Les også: Apple klatrer mot toppen

(Kilde: AllThingsD, BusinessInsider.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen