Dyre venneabonnement

Det viser en rapport som Post- og teletilsynet har utarbeidet. 

Billige abo bedre
Alle de store mobiloperatørene her hjemme tilbyr såkalte venneabonnement, hvor du ringer tilnærmet gratis til andre med samme operatør. Både Telenor, Netcom, Chess og Tele2 reklamerer for denne typen abonnement. 

Les også:
Her kjøper du billigst mobil.
Gullgruve for mobilfrelste.
Gratis Facebook på mobilen.

Nå har Post- og teletilsynet regnet på hvem som faktisk sparer penger på disse abonnementene, og det er ikke så mange. For gjennomsnittsbrukeren som ikke har full kontroll på hvilke abonnement de han ringer har, vil et venneabonnement koste 160 kroner i måneden. 

De rimeligste ”vanlige” abonnementene vil koste 90 kroner. Det er først når denne type mobilbruker ringer 1.000 minutter i måneden – sju ganger mer enn gjennomsnittsnordmannen – at det lønner seg å velge et venneabonnement. 

Skjulte kostnader
Også om du har kontroll på at tre av fire samtaler går til samme teleselskap, må du ringe mer enn gjennomnsnittet for at venneabonnementet skal lønne seg. 

Så hvordan kan det ha seg at det ikke lønner seg å ringe til 0 kroner i minuttet? Svaret er høy startpris, høy månedspris og/eller høy pris på samtaler til andre operatører. 

I Post- og teletilsynet er man kritiske til at slike kompliserte abonnement brer om seg, skriver NRK

– Dette synes vi er for galt. Operatørene må utvikle modeller slik at forbrukerne kan ta kvalifiserte valg og da må forbrukerne ha informasjon som er lett og forstå og som kan sammenlignes med andre abonnement. Det er rett og slett for vanskelig å være forbruker. Dermed velger mange abonnement som de tror er billige, men som viser seg slett ikke å være så billige som man hadde regnet med, sier Sørbøe Aarsæther til NRK. 

Uenige
Teleselskapene selv er ikke overraskende uenige i Post- og teletilsynets konklusjon. Informasjonsansvarlige i både Telenor og Netcom sier deres kunder på venneabonnement tjener på ordningen, og avviser at prisstrukturene er kompliserte, skriver NRK. 

Du kan lese hele rapporten fra Post- og teletilsynet her.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen