Dykkemaske med innebygget kamera

Førsteinntrykk

Det første jeg legger merke til er prisen. Den var da utrolig billig. 1000 kroner for både maske og kamera. Det reduserte forventingene noe, men fortsatt gledet jeg meg til å teste dette. I pakken finnes kameramasken, med batterier, CD med software og et instruksjonshefte. Den inneholder ingen blits og er beregnet til å bruke i naturlig lys. Den har 16 MB minne innebygget. Du kan sette i Micro-SD-kort og få mer minne. internminnet holder til rundt 30 bilder.

Masken er godt laget. Den er myk og god å ha på og sitter godt. Selv over vann, merkes omtrent ikke vekten av kameraet. Når den er på merker du ikke annet enn at maskeglasset har noen streker som markerer synsfeltet til kameraet. Kameramasken skal tåle fem meters dyp og egner seg derfor til snorkling og lignende aktiviteter.

Funksjonalitet og tørrtesting

Det er kun 2 knapper på masken. De er små, men lette å finne med fingrene så lenge man ikke har hansker på. Du kan velge mellom å filme og ta bilder. Et kort klikk på av/ på-knappen veksler mellom disse funksjonene. En lampe som kan sees fra maskens innside bytter samtidig farge slik at du kan se hvilken funksjon som er aktiv. Stort mer enn dette trenger du ikke vite før du kan bruke kamerafunksjonen. Det er ingen muligheter til å zoome, fokusere eller justere blender, lukkertid og ISO-verdi.

Under overflaten i Norge er lysforholdene dårligere enn inne i stuen. Likevel var kameraet avhengig av lang lukkertid for å få rett eksponering i dagslys.
Under overflaten i Norge er lysforholdene dårligere enn inne i stuen. Likevel var kameraet avhengig av lang lukkertid for å få rett eksponering i dagslys.

Tidligere har jeg skrevet noen tips om å ta bilder under vann, der det å gjøre seg kjent med utstyret over vann omtales som viktig. Derfor brukte jeg litt tid på det før jeg tok det til havs. Jeg begynte med å ta bilder av en rottweiler i stua. Lyset burde være greit nok, med tanke på at kameraet er laget for undervannsbruk. Det var lett å ta bilder, og utsnittet på bildene ble helt greit. Siden man verken har søker eller en skjerm å sikte med, var jeg spent på dette.

Bildene ble imidlertid uskarpe. Lukkertiden var generelt altfor lang til å ta bilde av et levende vesen. Jeg prøvde også å ta bilder av statiske gjenstander som lysestake og stuebord, men heller ikke her var det lett å få noe skarpt. Kameraet kompenserer med lang lukkertid ved dårlige lysforhold.

Med godt lys utendørs fikk dette kameraet en fin lukkertid. Nærgrensen er 50 cm, hvilket er altfor lang til undervannsbruk.
Med godt lys utendørs fikk dette kameraet en fin lukkertid. Nærgrensen er 50 cm, hvilket er altfor lang til undervannsbruk.

Praktisk bruk

Det var tid for å teste masken i havet, og den fikk bli med på fotosafari under overflaten på vestsiden av Oslofjorden. Nye dykkemasker har en tendens til å dogge i starten, så innsiden av glasset burde fått en omgang med tannpasta for å unngå dette.

På en kald vinterdag behøver man hansker, noe som gjør bruk av små knapper vanskelig.
På en kald vinterdag behøver man hansker, noe som gjør bruk av små knapper vanskelig.

Vi gjorde et grunt dykk med masken, siden den ikke er egnet til dypere dykking. Det var rundt 6 grader i vannet, hvilket er noe kjøligere enn det de fleste setter pris på når de skal svømme. Vi tok et par prøvebilder over vann, og det fungerte fint. På grunn av temperaturen hadde vi hansker på og det gjorde det vanskelig å bruke utstyret. Her må man føle seg frem til knappene og de er relativt små. Kameraet sluttet også å virke, trolig pga. temperaturen. Straks vi kom opp i luft fikk vi liv i det igjen.

Etter noe begrensede resultat i norsk vinterhav, var det på tide å teste under kontrollerte forhold.
Etter noe begrensede resultat i norsk vinterhav, var det på tide å teste under kontrollerte forhold.

Neste prøvelse ble derfor lagt til badekaret. Her er forholdene kontrollert, og vi lagde tropisk stemning med varmt vann, godt med lys og badeender. Det fungerte straks bedre. Likevel er det viktig å holde seg i ro når bildet skal tas. Det kan være utfordrende når man snorkler, men må til dersom du vil ha skarpe bilder.

Konklusjon

Nærgrensen er noe dårlig, og dette er veldig viktig ved undervannsfotografering. Vann reduserer skarphet og filtrerer bort farger. Undervannsbilder blir derfor betydelig bedre dess nærmere motivet man er. I tillegg til dette er kameraet ganske enkelt, uten muligheter til å se nøyaktig komposisjon eller endre innstillinger. Bildene blir derfor av enkel kvalitet.

Den krever også godt med lys, og masken passer derfor godt til grunne dykk på sommeren. Den er laget for varmere og lysere forhold enn det vi vanligvis har i Norge, og kan egne seg godt i sydligere strøk. Man skal ikke forvente bilder av høy kvalitet, men heller snapshots av det man finner på grunna. Masken er derfor en fin gave til barn og voksne som liker å snorkle og ønsker å vise noe av det man finner under vann.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen