DVI-erstatter klar

[object HTMLTextAreaElement]

DisplayPort konkurrerer med UDI om å bli det foretrukne neste generasjons grensesnitt for tilkopling av skjermer til PC-er. Standarden er utviklet av Video Electronics Standards Association (VESA) og foreligger nå i endelig versjon.

VESA håper deres DisplayPort vil erstatte DVI, og tilbyr i tillegg til bildeoverføring også støtte for å overføre HD-lyd. Selve tilkoplingen tar liten plass, på samme måte som HDMI-kontakten for TV-apparater, og kan dermed plasseres selv på kompakte bærbare PC-er.

Håpet er at f.eks. bærbarprodusenter ikke bare tilbyr en ekstern DisplayPort-tilkopling, men også at produsentene bruker standarden for å kople hovedkortet til LCD-skjermen på bærbare - altså intern bruk.

DisplayPort tilsvarer nevnte HDMI, bare at standarden er ment for PC-bruk. Det betyr at DisplayPort støtter kopibeskyttelse av videoinnhold (128-bit AES). VESA har også vært nøye med å påpeke at standarden egner seg godt for å kople PC-en til apparater som TV-er, DVD-spillere osv.

Versjon 1.0 av DisplayPort støtter en enkelt enveistilkopling med en datarate på opptil 10,8 Gbps. Det er nok til én ukomprimert videostrøm med tilhørende lydspor. Ved siden av denne hovedkanalen finner vi også en 1 Mbps-kanal ment for kontrollformål ("Auxilliary Channel"). Til sammenligning tilbyr en single link DVI-tilkopling en båndbredde på 1,65 Gb/s, som er nok til en oppløsning på 1920 x 1280 ved 60 Hz.

Det er liten tvil om at DisplayPort møter hard konkurranse. UDI hevder nemlig på sin side å være kompatibel med både DVI og HDMI. Det gir standarden en fordel i forhold til DisplayPort. Imidlertid mangler UDI støtte for å overføre lyd.

DisplayPort støttes av blant andre Dell, HP, Lenovo og ATI, mens selskaper som Intel, Apple og LG støtter UDI. I tillegg finnes noen som støtter begge standardene, som Nvidia og Samsung.

(Kilder: Reghardware, VESA)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen