ANBEFALING: DVD/optisk
Anbefaling

DVD/optisk

Annonsør­innhold
Les hele saken »

DVD-brennere er for lengst blitt så rimelige at de er helt essensielle i enhver PC. Slike enheter vil primært være beregnet for å brenne og lese DVD-plater, men det er også naturligvis mulighet for å brenne og lese CD-R/CD-RW-plater, i hastigheter opp til 48x (CD-R).

Du har også mulighet for å brenne plater med doble lag. Dette dobler kapasiteten på DVD-platene til ca 8,5 GB. Slike plater er en god del dyrere enn de vanlige enkeltlagsplatene, og selve brenneprosessoren går også typisk en del tregere.

Vi mener at optiske enheter er noe akterutseilt i dagens marked. For lagring av småfiler og annet smårask bruker du like gjerne en minnepinne. Om behovet er backup, ja, da har du mye mer igjen for å bruke en ekstern harddisk eller bedre løsninger. Videre tar streamingbokser seg av avspilling av mediefiler uten noe mer mikkmakk. Når det gjelder musikk har MP3-spillere og stueanlegg med USB-inngang lenge vært på markedet.

BD-5300S
BD-5300S

Men for all del, har du en enhet som trenger optiske plater så koster en DVD-brenner så lite for tiden at det ikke er noe å lure på. Gamle maskiner sliter gjerne med å boote opp på minnepinner, og tante Olga på Skrova vil nok foretrekke familiefilmen på DVD, om hun i det hele tatt har DVD-avspiller da.

Blu-ray har vært på markedet en stund nå, men vi synes utvalget er dårlig, samtidig som prisene ikke på langt nær er så lave som de burde. Dette er resultat av både en nyere teknologi, men mest trolig også grunnet lavere salg enn det vi så på DVD i sin tid.

Anbefaling

Vi anbefaler for tiden Samsung SH-S223C som den rimeligste enheten. Dette er en SATA-basert DVD-brenner som støtter alle tre formater, brenning i doble lag og har en DVD-skriveytelse på inntil 22x. Brenneren finnes i både sort og sølv. Og prisen? Den er svært hyggelig, fra rundt 140 kroner.

Når det gjelder Blu-ray-brennere er utvalget foreløpig noe sparsomt. Om du er ute etter en ren leser så er de rimeligere enn en brenner. Når det gjelder leser vil vi trekke frem LiteOn IHOS104-37, her får du en skikkelig leser med solide tilbakemeldinger til en hyggelig pris. Er du på jakt etter en brenner kan Sony BD-5300S anbefales, men en slik brenner koster da rett over tusen kroner.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen