DVB-H tar ledertrøyen

Både mobilprodusenter, TV-selskaper og operatører satser stort på utviklingen av mobile TV-sendinger. Striden om hvilken mobil TV-standard som skal støttes ruller videre, og stadig flere gigantselskaper velger side.

Striden står hovedskalig mellom de to standardene DMB (Digital Multimedia Broadcasting) og DVB-H (Digital Video Broadcasting - Hanheld). Mens DMB-sendingene bruker de samme frekvensene som DAB-radio via det digitale bakkenettet, krever DVB-H-teknologien helt egne frekvenser.

Verken mobilprodusenter, TV-selskaper eller mobiloperatører er enige om hvilken standard som er best. De store selskapenes avgjørelser kan til syvende og sist avgjøre hvilken standard som blir det gjeldende både i Norge og i en rekke andre land.

Flere store tar side
Verdens to største mobilprodusenter, Nokia og Motorola, har allerede valgt å satse på Nokias egenutviklede standard, DVB-H. Med seg har de to mobilgigantene elektronikkprodusenten Intel. Denne uken annonserte også Microsoft at selskapet vil gå for DVB-H, noe som kan resultere i at alle Pocket-PC kun vil komme med støtte for denne TV-standarden. Våre svenske naboer har også valgt å satse på DVB-H.

På den andre siden av gjerdet finner vi først og fremst Sør-Korea, som står bak utviklingen av DMB-standarden. I dag er mobile TV-sendinger via DMB et vanlig syn i Sør-Korea. Standarden har imidlertid støtt på flere problemer i sitt hjemland. Det er ikke satt opp nok sendemaster til å gi TV-dekning i såkalte skyggeområder, eller steder hvor dekningen blir dårligere på grunn av høye bygninger eller andre hindre i landskapet. Ingen operatører er interessert i å øke dekningen, fordi mobil-TV er gratis i Sør-Korea.

Også i Storbritannia har flere operatører valgt å satse på DMB-standarden. En ansatt i en av landets største operatørselskaper skal ha betegnet Nokias avgjørelse om å kun utvikle DVB-H-telefoner som latterlig. Dette kan du lese mer om i artikkelen "- Nokia er latterlige".

Her i Norge har påstanden lenge vært at NRK allerede har bestemt seg for DMB-standarden. Da vi snakket med NRK om selskapets mobile TV-planer, benektet de imidlertid at de allerede har bestemt seg for én standard.

- Åpne for alt
- Vi er åpne for alt mulig, sier Gunnar Garfors, ansvarlig for mobilutvikling i NRK til Amobil.

Garfors forteller at NRK følger nøye med på utviklingen, og at valget av standard kommer an på hva operatørene og mobilprodusentene velger å støtte. Han tror imidlertid at DVB-H vil bli vanskelig i Norge, på grunn av topografien.

Helt nøytrale til valget av standard er nok NRK imidlertid ikke. I følge Bjarne André Myklebust, redaksjonssjef for mobile tjenester i NRK, vil det koste NRK 5 ganger så mange penger å satse på DVB-H fremfor DMB. Dette fordi DMB kan sendes på de samme frekvensene som DAB-radio. NRK dekker allerede 70-80 prosent av landet med DAB-radio, og har planer om hundre prosent dekning innen 2010. DVB-H-standarden krever imidlertid egne sendefrekvenser. For øyeblikket er det ingen ledige frekvenser i Norge.

Han tror ikke valget av standard vil ha noe å si for den jevne mobile TV-titter. Hvilken standard som til slutt velges blir derfor basert på alt annet enn en folkeavstemning.

- Folk gir blanke
- Vanlige folk gir blanke i hvor innholdet kommer fra, de vil bare se TV på mobiltelefonen, og det forholder vi oss til sier Garfors.

Han vil ikke ut med når vi kan regne med å få de første mobile TV-sendingene på lufta, men forteller at NRK kommer til å prøve ut flere metoder på egen hånd gjennom testperioder. NRK tilbyr for øvrig mobile TV-sendinger allerede i dag. Sendingene går imidlertid gjennom 3G-nettet.

Siden flesteparten av alle som har TV i Norge allerede betaler TV-lisens, er det mest sannsynlig at de mobile TV-sendingene kommer til å være gratis. Ulempen ved at de mobile TV-sendingene også dekkes av lisensen, kan være at du blir nødt til å betale lisens fordi du kan motta TV-sendinger på mobiltelefonen, selv om du ikke har TV i husholdningen.

Med store aktører på begge sider ser det ikke ut til at drakampen mellom DVB-H og DMB vil ta slutt på enda en stund. Oddsene er imidlertid gode for DVB-H, som har verdens to største mobilprodusenter i ryggen. For når alt kommer til alt, så er det liten vits i å tilby en mobil TV-tjeneste som ikke støttes av verdens mest populære telefoner.

(Kilde: Mobile Mag, Mobile Tracker)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen