– Dupedittene svekker hukommelsen vår
(Bilde: pixeldreams.eu/Shutterstock.com)

– Dupedittene svekker hukommelsen vår

Mobile enheter gir «digitalt hukommelsestap», ifølge ny undersøkelse.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er ingen tvil om at alle de elektroniske dingsene vi omgir oss med i hverdagen på en rekke områder har gjort livet betydelig enklere, men det viser seg at komforten også kan ha en viss pris. Dupedittene kan nemlig gå utover hukommelsen, konkluderer en ny undersøkelse med.

Undersøkelsen ble utført av analyseselskapet YouGov for det kjente IT-sikkerhetsfirmaet Kaspersky Lab, og innebar å avdekke i hvilken grad bruk av mobile enheter påvirker folks evne til å huske viktig informasjon. Resultatet ble publisert i en pressemelding nylig.

Noen av funnene til Kaspersky Labs. Klikk for større bilde.
Noen av funnene til Kaspersky Labs. Klikk for større bilde. Foto: Kaspersky Labs

Husker ikke viktige numre

Ved å spørre et representativt utvalg nordmenn kom forskere blant annet frem til at hele 73 prosent av de spurte ikke kunne huske telefonnumrene til sine egne barn. 55 prosent kunne ikke huske nummeret til sin ektefelle eller kjæreste, og 76 prosent var ikke i stand til å huske telefonnummeret til sine nærmeste venner.

Det interessante var at hele 63 prosent av de spurte var samtidig i stand til å huske telefonnummeret til huset de bodde i da de ennå var barn og ikke hadde tilgang til mobile enheter på samme måte som i dag.

Dermed er det ganske tydelig at folk i stadig større grad bruker sine mobile enheter som sin «hukommelse», noe som gjør at vi ikke bryr oss om å huske ting selv. Dette påvirker igjen selve evnen til å huske, og det er dette fenomenet forskerne kaller «digitalt hukommelsestap».

Forsterkes av Internett-tilgang

Den enkle tilgangen som mobile enheter gir til Internett er også en viktig faktor bak det digitale hukommelsestapet. Mer enn halvparten av dem som hadde tenkt over saken i undersøkelsen mente at hukommelsen deres ble dårligere av å ha konstant nett-tilgang via smarttelefon eller nettbrett.

Dette kommer blant annet av at man gjerne foretrekker å bare slå opp informasjon, for eksempel svar på ulike ting man lurer på, i stedet for å prøve å huske svaret selv. Kaspersky Labs kom frem til at kun under halvparten av de spurte forsøkte å huske svaret i stedet for å slå det opp på Internett.

Samtidig prøver bare en tredjedel av de spurte å huske informasjonen etter at den er slått opp. Undersøkelsen avdekket for øvrig også at digitalt hukommelsestap er ganske jevnt fordelt mellom de ulike aldersgruppene. Det angår med andre ord ikke bare den yngre generasjonen som har vokst opp med mobile dupeditter.

Det finnes visstnok måter å «gjenopprette» tapt hukommelse på: Forskere har utført oppsiktsvekkende eksperiment med ultralyd »

(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen