Dumper FM-radio

(FM-radioen - snart en saga blott?)

DAB-radio er FM-radioens arvtaker, og har fått mye oppmerksomhet det siste året. Nå varsler Hi-Fi Klubben at de vil slutte å selge rene FM-radioer.

DAB-radioen er arvtakeren til den gode gamle FM-radioen, og skal ha bedre lydkvalitet enn FM-radio. En annen fordel er at du slipper å lete deg frem blant skurrete signaler før du finner favorittkanalen. DAB-signalene sendes nemlig på de samme frekvensene over hele landet.

I følge Harald Haaland i Hi-Fi Klubben, er rett og slett ikke kundene interessert i å kjøpe FM-radioer mer.

- Liten etterspørsel
- Vi opplever i dag svært liten etterspørsel etter rene FM-mottakere, og våre selgere anbefaler uansett kundene å investere i radioer som i størst mulig grad er fremtidssikret, sier han i en pressemelding.

Haaland forklarer den manglende FM-interessen med at folk stort sett har fått med seg fordelene ved å bruke DAB-radio fremfor FM-radio. I tillegg er mange kjent med at FM-nettet skal legges ned om noen år, og derfor ikke vil kjøpe et produkt som blir ubrukelig i overskuelig fremtid.

- I Danmark er DAB en kjempesuksess. Den primære årsaken til dette har vært tilbudet av kanaler som kun er tilgjengelige på DAB-nettet. Dette argumentet har vi foreløpig ikke fått ta i bruk i Norge, men i løpet av året lukkes alle NRKs nisjekanaler i FM-båndet, og da har vi plutselig en tilsvarende situasjon i Norge, sier Haaland.

DAB inntar mobilen
Også på mobilmarkedet er DAB-radio i ferd med å gjøre vei i vellinga. Etter som flere mobiltelefoner kommer med støtte for den mobile TV-standarden DMB, har også flere telefoner støtte for DAB-radio. Både DAB-radio og DMB-TV sendes nemlig i samme bakkenett.

Et eksempel er Samsungs TV-mobil P900. Med denne kan du både se på mobil-TV via DMB-standarden og høre på DAB-radio. Du kan lese mer om P900 i vår minitest av telefonen.

En klar fordel med å ha DAB-radio på mobilen fremfor FM-radio, er at kvaliteten på signalene vil være den samme uansett om du beveger deg eller ikke. Med FM-radio kan et fjell og i verste fall én bygning være nok til at signalet forverres nok til å sette en stopper for radiogleden.

(Kilder: Hi-Fi Klubben)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen