Dump PC-en, gå mobilt!

Med skolestart rett om hjørnet vil mange norske ungdommer bli utstyrt med sine egne skole-PC-er. Men er du ikke en av de heldige, så kan mobiltelefonen være redningen. Her er noen tips om hvordan du kan løsrive deg fra PC-en og fikse jobben via mobilskjermen.

Kildesøk
Det er lenge siden mobiltelefonens nettleser seilte opp som et alternativ for raske søk i verdens største kunnskapsbank. Ved å gå på Internett med mobiltelefonen kan du bruke åpne kilder som Wikipedia, eller du kan google deg frem til innhold på nettet.

Nesten alle mobiltelefoner støtter WAP, men det er ikke alle som kan åpne ordinære nettsider skrevet i HTML. Men om mobiltelefonen din har støtte for nedlasting av javaspill, så vil du også kunne laste ned nettleseren Opera Mini. Denne nettleseren er gratis, og fungerer raskere og bedre enn de fleste andre mobilnettleserne.

Med en god nettleser kan du løse mange oppgaver, som oppslag i ordbøker, formelsamlinger, statistikk, konverteringer osv. Og legger du egne notater opp på nett-tjenester som Google Docs, så kan du åpne og lese dem på mobiltelefonen – når som helst og hvor som helst. Enkelte mobiltelefoner kan sågar brukes for å redigere dokumentene du har lagret på nettet (fungerer ikke med Opera Mini).

Programvare
Men selv om du ikke har nettleser på mobilen, så er utvalget av nyttige Java-programmer stort. På nettet finner du programmer som ordbøker, vitenskapelige kalkulatorer, oppslagsverk, e-post osv. Det finnes også programmer for tekstbehandling og regneark. På http://www.getjar.com/products/3960/TextEditor finner du til og med en gratis tekstbehandler – riktig nok uten støtte for norsk språk.

Du vil også finne mengder av referanselitteratur som kan kjøpes eller lastes ned gratis.

Har du en smartmobil er det knapt noen begrensninger for hva slags programvare du kan laste ned. Også her er det et stort utvalg av gratis programvare, men du må kanskje lete litt for å finne en som passer til ditt behov.

Tilbehør
Med en smartmobil har du nesten like mange muligheter som du har med en PC. Disse telefonene kan også brukes med sammenleggbare tastaturer som kobles trådløst til mobiltelefonen. Enkelte av telefonene har også Office-programmer installert, enten med mulighet for redigering, eller som litt enklere dokumentlesere.

Trådløst tastatur med norske taster til mobiltelefonen koster rundt 700 kroner på nettet.

Du kan også kjøpe tilbehør som eksterne høyttalere, digitalpenn eller spillkontroller.

Sosiale nettverk
Om du tilhører den delen av befolkningen som lever livet på nettet, så trenger du slett ingen PC for å henge med. Via mobiltelefonen kan du delta på Facebook, Nettby, MSN, MySpace eller andre sosiale tjenester. Du kan lese, skrive og redigere blogger med bilder, eller du kan chatte. Du kan sette opp mobiltelefonen som WEB-kamera, eller dele dokumenter trådløst.

I det store og hele er det svært få oppgaver mobilen ikke kan løse. Men skal du bruke mange slike tjenester er det unektelig en fordel med størst mulig skjerm og et tastatur du er fornøyd med. En fordel er at mobiltelefonen alltid har tilgang til trådløst nett (noen også WLAN). Den er liten, og trenger ikke lang tid på å starte opp. Dermed kan du raskt gjøre ulike oppslag.

Så får du heller leve med at skjermen er liten, at mobilnettene fremdeles er temmelig trege, og at du risikerer å bli avbrutt i arbeidet av at noen ringer eller tekster deg mens du jobber.Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen