Kan mobilen måle seg med et fullblods kompaktkamera?
Test
Kan mobilen måle seg med et fullblods kompaktkamera? (Bilde: Marius S. Eltervåg)

Duell: Mobil mot kompaktkamera

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Om testen

Alle bildene er tatt av samme person, på samme sted og med få sekunders mellomrom. Dette for å være sikker på at lysforholdene er nøyaktig de samme.
Vi har etter å knipset bildene, sett gjennom og plukket ut de beste resultatene vi greide å få med både kompaktkameraet og telefonene som er med i artikkelen.
Bildene som er tatt utendørs, er tatt med modusen "landskap", mens innendørbildene er tatt med de modusene som gav den enkelte telefonmodellen best resultat. Portrettbildene er tatt med modusen "portrett".
Vi har brukt automatiske innstillinger på både lysfølsomhet, hvitbalanse og øvrige justeringer, da det varierer fra telefon til telefon hva du kan stille på.
Alle bildene er tatt med autofokus, uten bildestabilisering, og det er heller ikke blitt brukt blits/fotolys.
Vi har for anledningen hentet inn Akams journalist Are Thunes Samsonsen for å få faglige kommentarer på bildekvaliteten.

At skillet mellom mobiltelefoner og kompaktkameraer har blitt betydelig mindre de siste årene, er det ingen tvil om. En milepæl mange går og venter på, er at mobilbildene skal komme opp på nivå med et vanlig kompaktkamera.

De siste to månedene har tre nye kameraflaggskip blitt sluppet løs i mobilbutikkene: Sony Ericsson C905, Samsung I8510 Innov8 og LG KC910 Renoir.

Felles for alle disse telefonene er at de kan ta bilder i åtte megapikslers oppløsning. Det er verdt å merke seg at åtte megapiksler er langt mer enn du sannsynligvis trenger, og at oppløsningen etter et visst punkt har lite å gjøre med kvaliteten på bildene du tar.

Når produsentene bryter pikselrekorder, pleier de imidlertid å gjøre seg ekstra flid med hele optikkpakken i telefonen. Både Samsungs, Sony Ericssons og LGs kameratelefoner byr på et saftig innstillingsutvalg, de har autofokus, og de minner også utseendemessig om vanlige kamera.

Mobil mot kompaktkamera

Vi tenkte at det var på tide å se hvor langt mobiltelefonene har kommet i kappløpet mot å bli verdige konkurrenter til kompaktkamera-gjengen. I den anledning har vi vært ute og tatt bilder med alle telefonene, samt et billig kamera, for å se hvor landet ligger.

Kameraet vi har med i sammenligningen er Panasonic DMC-FX10, som er et 1500-kroners-kamera. Dette har seks megapikslers oppløsning, optisk bildestabilisator og ellers den vanlige pakken med innstillingsmuligheter.

Nå i vinterhalvåret er det ikke alltid like lett å få lyse, fine bilder, men vi fant oss en dag med noenlunde bra lysforhold. Resultatet kan du selv se nedenfor. Klikk på bildene for å vise dem i stor versjon.

Vi har for anledningen lånt inn kameraekspert Are Thunes Samsonsen fra Akam.no til å gi kommentarer.

Utendørs i Bergen sentrum: lett skyet, frost på bakken

Panasonic DMC-FX10
Panasonic DMC-FX10
Samsung I8510
Samsung I8510
LG KC910
LG KC910
Sony Ericsson C905
Sony Ericsson C905

Akams kommentarer:

Alle de fire bildene bærer her preg av overoppskarping i større eller mindre grad, og KC910 har helt i tillegg valgt en ganske annen eksponering enn de tre andre. På mange måter er det positivt at mobilkameraet fra LG har valgt å prioritere forgrunnen, men vi synes det har tatt litt vel hardt i her. C905 har her et bedre kompromiss hva eksponeringen angår, synes vi, men forskjellen mellom det og FX10 og I8510 er ikke så fryktelig stor. Detalgjengivelsen er best på FX10, men på dette bildet varierer eksponeringen såpass mye at det strengt tatt ikke er grunnlag for å si et dette kameraet er bedre enn de andre.

Panasonic DMC-FX10
Panasonic DMC-FX10
Samsung I8510
Samsung I8510
LG KC910
LG KC910
Sony Ericsson C905
Sony Ericsson C905

Akams kommentarer:

Samsung I8510 synes her å ha gitt bildet ALT for kalde farger, men detaljgjengivelsen er overraskende god. Ikke like god som kompaktkameraet, men likevel langt bedre enn de to konkurrerende mobiltelefonene. På dette motivet er FX10 i en klasse for seg, på de fleste måter.

Panasonic DMC-FX10
Panasonic DMC-FX10
Samsung I8510
Samsung I8510
LG KC910
LG KC910
Sony Ericsson C905
Sony Ericsson C905

Akams kommentarer:

Ser man på detaljgjengivelsen er det her to som skiller seg ut i positiv retning og to i negativ retning. Fine detaljer i bildene fra C905 og KC910 er grøtet sammen i en slags ujevn masse, og ser man på trærne i fjellsiden så ser man ikke skogen for bare grøt. I8510 er det helt klart beste mobilkameraet på akkurat dette motivet, men sliter med overeksponering som visker ut en del lyse detaljer. I tillegg er fargene helt hinsides. Kompaktkameraet har også de beste fargene her, med C905 og I8510 like bak. LG KC910 synes litt vel varm i fargene, men det vil ikke være et problem i alle situasjoner. Det kommer ikke som noen overraskelse at FX10 fra Panasonic stikker av med seieren her - det som er overraskende er at det var såpass knepent.

Innendørs, Pepperkakebyen, dempet belysning

Panasonic DMC-FX10
Panasonic DMC-FX10
Samsung I8510
Samsung I8510
LG KC910
LG KC910
Sony Ericsson C905
Sony Ericsson C905

Akams kommentarer:

På grunn av varierende bevegelsesuskarphet kan vi ikke si noe entydig om detaljgjengivelsen på dette testmotivet, men andre ting som er tydelig i dårlig lys er det absolutt mulig å se nærmere på. Bildestøy er ett eksempel, og her er det atter en gang bidragene fra Sony Ericsson og LG som skiller seg ut i negativ forstand. Støyen er påtagelig og forstyrrende, og skal man få brukbar bildekvalitet ut av disse, på bilder tatt i dårlig lys, ser vi ingen andre muligheter enn å nedskalere størrelsen. Hva fargene angår så er det de samme kameraene som kommer dårligst ut her. Her er det Samsung som her har de beste, tett fulgt av Panasonics kompaktkamera. Det er også kompaktkameraet som alt tatt i betraktning klarer seg best på dette testmotivet, og atter en gang fører vi opp en etappeseier til Panasonic FX10.

Portrettmodus, innendørs, bra belysning

Panasonic DMC-FX10
Panasonic DMC-FX10
Samsung I8510
Samsung I8510
LG KC910
LG KC910
Sony Ericsson C905
Sony Ericsson C905

Akams kommentarer:

C905 har her gitt motivet en del interessante fargeflekker i pannen, og hadde vi ikke hatt sammenligningsbilder fra andre produsenter ville vi ha anbefalt et snarlig legebesøk. Bildet fra KC910 ville ha forsterket vår tro på alvorlig sykdom, hadde det ikke vært for at støyfjerningen i testens kompaktkamera tydeligvis har fjernet de fleste flekkene. Riktignok har en del detaljer også gått fløyten, og som et resultat av den aggressive støyfjerningen har også nyanseovergangene blitt ganske dårlige. Vi vil likevel utrope FX10 til vinner også på portrett, selv om ingen av testdeltagerne strengt tatt gir akseptable resultater her.

Generelt:

Ikke overraskende er det de gamle som enda er eldst, og et dedikert kompaktkamera gir fremdeles bedre bilder enn et mobilkamera. Forskjellen er imidlertid mindre en for kun få år siden, og spriket vil nok bli mindre etter hvert som årene går, tror vi. Panasonic Fx10 er en ganske overlegen vinner av denne testen, men dersom man anser det mer som en referanse enn en testdeltager blir det Samsung I8510 som stikker av med seieren. Det er fremdeles ikke bra i dårlig lys, men dersom lysmengden er på plass, kan man faktisk få ålreite resultater med dette kam... øh... denne mobiltelefonen, takket være en overraskende god detaljgjengivelse.

Det må for ordens skyld nevnes at FX10 er langt fra det beste kompaktkameraet på markedet til denne prisen, og det vi har sett fra dette kameraet i denne testen ville ikke akkurat gitt stående ovasjoner i en ordinær kameratest.

Samsung med knepen seier

Hovedfunnet i denne testen er altså at det er Samsung som i dag lager den beste 8 megapikslertelefonen du får kjøpt. Skulle du likevel gå for en KC910 eller C905 får du fortsatt bra bilder, men alt i alt ligger disse telefonene litt bak.

Men bilder av konfirmasjon, bryllup og andre viktige begivenheter tar du altså ikke med mobiltelefonen. Enda.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen