DUELL: iPad vs Galaxy Tab

Vi tar vel ikke munnen for full om vi hevder at Apple med iPad var de første som klarte å lage et funksjonelt nettbrett.

Det fantes riktignok såkalte PDA-er med store trykkfølsomme skjermer allerede I 2002. Da lanserte Siemens sin SLC med 8,4 tommers skjerm, 800 x 600 bildepunkter og operativsystemet Windows CE Net 4.0. Disse gamle maskinene kunne laste ned e-post via mobilen over den infrarøde porten.  Disse gamle maskinene var alt for svake og knotete til å slå an.

Det er først nå i 2010 vi har fått se nettbrett med datakraft og brukervennlighet nok til at de faktisk har noe for seg.

Les også: Slik kjøper du iPad billigst

Enkelt

I dag surfer vi lekende lett på nettbrettet. Fingrene feier over den blanke skjermen, og skjermbildet følger med. En lett berøring, og vi tryller frem bilder, musikk, video, nettsamtaler eller hva det skal være. Ikke trenger vi bruksanvisning heller.

Apple satte en ny standard med iPhone, og de har nå inntatt førersetet i utviklingen av nettbrett. Den eneste reelle utfordreren på det norske markedet hittil er Samsungs Galaxy Tab, som ble lansert forrige uke.

Det finnes riktignok flere asiatiske nettbrett med Android OS, og kinesiske Huawei har sågar lansert billigbrettet S7 på det norske markedet. Men brettet fikk knusende kritikker, og er ikke noen reell utfordrer til Samsung og Apple.

Så da står du altså igjen med valget mellom Tab og iPad. Hvilket skal du velge? Faktum er at de to nettbrettene faktisk er veldig forskjellige.Størrelse
Den mest åpenbare forskjellen mellom de to er størrelsen – Tab er halvparten så stor som iPad, og har en 7 tommer stor skjerm mot iPads 9,7 tommer.

Tilhengere av Samsung Galaxy Tab vil kunne hevde at det er en fordel med en mindre skjerm enn det iPad har, fordi det da er mulig å bære nettbrettet med seg i en jakkelomme. At skjermarealet er langt mindre spiller heller ikke så stor rolle, så lenge det er stort nok til å være anvendelig til de oppgavene som skal løses. Og det er nesten like mange bildepunkter på Galaxy Tab som det er på iPad.

iPad-tilhengere kan vise til at større skjerm gir rom for mer informasjon. Du kan for eksempel se mer av en elektronisk avis eller nettside før du behøver å navigere rundt på siden. Du får simpelthen mer oversikt, enten du ser bilder, film, kart eller bruker andre tjenester der du ønsker mange detaljer på skjermen.

I andre sammenhenger kan størrelsen til iPad, og ikke minst vekten, være en ulempe.Miljø
Det andre store forskjellen mellom Galaxy Tab og iPad er økosystemet de opererer i. Apple kjører et lukket system der du er avhengig av Apples velvilje for å få tilgang til ulike applikasjoner og tjenester. Samsung bruker Googles Android, som er et åpent system der du står langt friere til å velge hva du vil bruke brettet ditt til.

Fordelen med Apples løsning er at du befinner deg i et kontrollert miljø der alt skal fungere. Og selv om Apple har begrenset tilgangen til enkelte tjenester, så er det fremdeles et hav av muligheter du kan boltre deg i. At iPad ikke kjører aktive programmer i bakgrunnen (multitasking) kan være en ulempe, men det sørger samtidig for at du har alle ressurser tilgjengelig for den applikasjonen du faktisk har fremme. Apple vil uansett legge til multitasking på iPad i en kommende oppdatering til iPad.

Se også: – Slik blir fremtidens iPad

Når det kommer til batterilevetid ser iPad ut til å ha overtaket. Samsung har oppgitt at Tab holder ut 7 timer med videoavspilling, mens iPad klarer 10 timer. Vi har foreløpig ikke hatt anledning til å etterprøve disse tallene.

Både Galaxy Tab og iPhone har ekstrautstyr som docking-stasjon med tastatur. Samsung har også en bilholder til sitt nettbrett.Konklusjon
Det er ingen tvil om at iPad og Tab har mye til felles. De er begge nettbrett med berøringsskjerm, multitouch og et solid operativsystem. Og de legger seg begge i sjiktet mellom mobiltelefonen og bærbare pc-er.

Mest mobil er likevel Galaxy Tab, som også fungerer som en stor mobiltelefon. Apples iPad kan ikke brukes til ordinære mobilsamtaler. Galaxy Tab går også ned i en litt romslig innerlomme. Det gjør ikke iPad.

iPad har en stor og oversiktlig skjerm og det gjør at produktet fungerer veldig bra til hjemmebruk. Brettet har også god batterilevetid og er svært enkelt å bruke.

Vi har fått prøve begge produktene, og sier som Ole Brumm; ja takk, begge deler. Men må vi velge blir det Galaxy Tab, som vinner på mobilitet. Trenger vi større skjerm enn 7 tommer kan vi tross alt like gjerne bruke en bærbar PC.

Les vår test av Apple iPad

Les mer om Samsung Galaxy Tab

Her har vi sammenliknet de ulike egenskapene ved Apple iPad og Samsung Galaxy S: 
 

 

Apple iPad

Galaxy Tab

   
 
Størrelse 243 x 190 x 13,4 mm 190 x 120,5 x 12 mm
Vekt 680 gram 380 gram
Skjerm 9,7 tommer TFT 7 tommer TFT
Skjermoppløsning 1024 x 768 1024 x 600
Batteri 6600 mAh 4000 mAh
Brukstid 7 timer video
> 10 timer lett bruk
10 timer video
Operativsystem iOS 3.2 Android 2.2
Multitasking Begrenset Ja
3G Nettverk HSDPA 7,2 Mbit/s (Kun 3G-modellen) HSUPA 5,76 Mbit/s
Wi-Fi 802.11n 802.11n
Minne 16/32/64 GB Kun 16 GB i Norge
Minnekort Ikke tilgjengelig Opp til 32 GB
Applikasjonsbutikk App store Android Market
eBok Ja Ja
Musikk iTunes Samsung (7 digital)
Nettleser Safari (uten Flash) Android Mobile Browser
Spill Ja Ja
Video ut Nei ( VGA via adapter) Ja
Video iTunes, VOD, SVC YouTube, Samsung movies
Kamera Nei Ja
Samtale Nei Ja, full telefonfunksjonalitet
Prosessor Apple A4 1 GHz ARM Cortex AB 1,2 GHz
Pris Ca 7000 kr (16 GB m/3G) Ca 7500 kr (16 GB m/3G)

(Prisen på iPad er hentet fra GSM.no)


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen