Test

Dual Opteron 246

Å kjøre single Opteron-prosessorer er i det lange løp i grunn ikke særlig spennende. Vil man ha et 64-bits basert system, men bare har råd til én prosessor er det Athlon 64 (FX) som er det naturlige valget. Langt på vei kan man si at Opteron-prosessorene er laget utelukkende for flerprosessor-systemer (SMP), og at 100-serien er en prosessor som havner mellom barken og veden.

Hva er egentlig hensikten med å presse inn to eller flere prosessorer på et hovedkort?

I serversammenheng er fordelene ganske åpenbare. Med tanke på at slike maskiner gjerne kan håndtere forespørsler fra et ti- eller hundretalls maskiner på en gang. Når man har to prosessorer, kan de jobbe samtidig med den samme køen av forespørsler. På den måten kan man få unna arbeidet praktisk talt dobbelt så raskt som om man bare hadde hatt én CPU. Man får rett og slett en langt høyere multitaskingsevne, ved at man kan gjøre flere operasjoner på en gang.

En annen måte man kan utnytte flere prosessorer på er å la de samarbeide om en og samme oppgave, og på den måten korte ned tiden det tar å gjennomføre denne oppgaven. Her kommer også servere inn i bildet, men gjerne først og fremst tunge arbeidsstasjoner. Noe av det beste eksempelet som finnes på denne typen oppgaver 3D-rendering. Kanskje du har sett filmer som Animatrix eller Final Fantasy? Begge disse filmene kan sees på som banebrytende ved å viske ut forskjellene mellom ekte film og animasjon. For å få til slik realisme kreves det enormt med detaljer, og enda større mengde regnekraft. La oss for eksempel si at en enkel 3D-scene i en gitt film vil ta 24 timer å rendere med et system med én prosessor, så ville man i praksis nesten halvere tiden med to prosessorer. Videre kan man legge på to prosessorer til, og på den måten få tiden ned til 6 timer, og legger man på enda 4 prosessorer kan denne scenen som i utgangspunktet tok et døgn å rendere, bare ta rundt 3 timer å gjøre ferdig.

Det er dog uansett viktig å huske på at når det gjelder flerprosessorsystemer så må man glemme gammel barneskolelærdom med at 1+1=2. To prosessorer er ikke nøyaktig dobbelt så raskt som én prosessor. Dette forårsakes av flere faktorer, blant annet latency og overhead i administreringen av flere prosessorer. En tommelfingerregel sier at man utnytter 100% av den første prosessoren og 60-80% av hver prosessor man legger på, noe avhengig av hva slags system man bruker.

Det er nå sikkert mange som lurer på hvorfor man da skal fortsette å lese en test av et system som først og fremst er beregnet på servere og tunge arbeidsstasjoner, for du sitter kanskje ikke på noen av delene? For privatpersoner er dual mer en opplevelse enn noe annet. Har man først opplevd å jobbe med en dual-maskin over tid, er det få som ønsker å gå over til single-systemer igjen.

Litt nysgjerrig? Les videre da vel!

En stor takk til AMD som lånte oss CPU og Corsair som har levert minnemodulene til vår Opteron-lab.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen