Du trodde flytende nitrogen var kaldt?

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

På grensen til det absolutte nullpunkt

«Won't these chips simply get hypothermia and die?»
- Swiftes om AMDs planer

Flytende nitrogen holder som mange vet en temperatur på omkring -196 °C. Det absolutte nullpunkt, null Kelvin, ligger på -273.15 °C. Flytende helium befinner seg da ikke så langt unna dette, litt over tre grader, med sine -270 °C. Dette er omtrent så lavt som man kan, eller bør, gå. Ved null Kelvin (det absolutte nullpunkt) vil ingenting i prosessoren beveges, og prosessoren vil ikke fungere.

Tidligere har prosessorer, fra både AMD og Intel, coldbugget når man har nærmet seg minus hundre grader. Som nevnt tidligere har AMD nå klart å finne en vei rundt denne sperren. Disse CPU-ene har vært testet ned til -190 °C, og kan bootes og kjøres uten problemer under disse omstendighetene. AMDs planer kan uten tvil sette kjepper i hjulene for Intel i kampen om 7 GHz-merket.

Litt matematikk:

Det er en 37 prosent senkning i temperatur, dvs 37 prosent senkning i resistans og strømforbruk. Desto kaldere silisiumet er, desto mindre resistans, desto raskere kan elektronene flyte gjennom silisiumet. Kort forklart, desto kaldere temperatur prosessoren blir kjørt nå, desto bedre skalerer den mot volt ved overklokking.
Et eksempel: Om en prosessor kan gjøre 3 GHz ved 1,5 v og 80 °C, skal den i teorien kunne nå 4 GHz ved tilsvarende volt, og en temperatur på 10 °C. Siden en prosessor er såpass kompleks, er det andre ting som spiller inn når det kommer til overklokkingspotensiale.

«And for those Intel fans whining about how it's not practical, well, formula cars aren't practical, so lets end all racing, and you'll never be an actor, so lets pull all movie & TV production...»
- Knutz

Et lite skritt for AMD, et stort skritt for overklokkerne

Spennende er det absolutt. Selv om 99 % av alle overklokkere aldri får fingrene sine på en fasekjøler, et nitro-dewar, eller en kasse med tørris, er dette fortsatt spennende. Flytende helium er så langt et utestet felt når det kommer til ekstremkjøling og overklokking – det AMD gjør nå er å ta et stort skritt fremover for overklokkerne og deres verden.

Det har blitt reist spørsmål om hvorvidt helium vil ha noen fordel over nitrogen, da det fryktes at man vil ha problemer med å overføre varmen fra prosessoren og over i en "helium-pot" raskt nok – og at dette allerede er et problem med de kjølemediene vi har brukt frem til nå paret med AMDs nye Phenom.

Ikke for alle og en hver

Dette er nok ikke et kjølemedium for oss forbrukere – eller entusiaster. Det ryktes at herligheten koster mellom 10 og 50 tusen norske kroner, per liter. Til sammenlikning koster en liter flytende nitrogen snaue 30 kroner. Hvor mye flytende helium som går med er uvisst, men på en god kveld med flytende nitrogen går det med omkring 50 liter.

(Kilde: Madshrimps.be)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen