Du trenger ikke kjøpe iPhone

Trykkfølsomme skjermer har vært på markedet ganske lenge nå. Men menyene har vært kompliserte, telefonene har vært klumpete og du har vært nødt til å bruke en pekepenn.

Nå er den tiden over. I det siste har det dukket opp en helt ny generasjon med små og enklere telefoner, der du kan bruke tommelen i stedet for en pekepenn.

Oppskriften har vært å gå over til enkle menyer med store ikoner. Man har tatt i bruk store skjermer, som gjør det lettere å treffe rett menyvalg. Og for å holde telefonene nede i størrelse, har man rett og slett kvittet seg med tastene.

Apples iPhone er nok den mest kjente representanten for den nye trenden. Men at prisen er skyhøy, og at det ikke engang er sikkert telefonen kommer til Norge kan ingen stikke under en stol. Så la oss se på alternativene du har.

LG har i samarbeid med motehuset Prada laget KE850.
LG har i samarbeid med motehuset Prada laget KE850.

LG KE850 Prada
LG er en av de som kan vise frem en tommelstyrt telefon da de presenterte KE850 i i januar. Telefonen er resultatet av et samarbeid med motehuset Prada.

Skjermen i Prada-telefonen er trykkfølsom, men den bygger på et lukket operativsystem uten støtte for ekstra programmer foruten enkle Java-applikasjoner. Den har vanlige LG-menyer, som er piffet opp med nye ikoner og den helt nye måten å bruke menyene på.

Ellers er ikke Prada noen sinke på teknologi. Den har de fleste funksjonene som du forventer, som mp3-spiller, videospiller, minnekort, blåtann og et innebygget kamera.

Den mangler imidlertid Wi-Fi, noe som gir den surfeglade god grunn til å kjøpe iPhone istedenfor. Mye mer lagringsplass og høyere skjermoppløsning i iPhone taler også for å gå til konkurrenten.

Kameraet i KE850 tar bilder i opptil to megapikslers oppløsning, og optikken er det optikkprodusenten Schneider Kreuznach som har laget - som et svar på Nokias bruk av Carl Zeiss-optikk. iPhone har også to megapikslers kamera, men ikke optikk fra en kjent optikk-produsent.

Det skal sies at LG Prada er meget stivt priset i forhold til funksjonene. Hele 5500 kroner skal selskapet ha, det er trolig ikke langt unna det iPhone vil koste her til lands.

Les mer om LG KE850 Prada i vår sniktitt >

Neonode N2 er knøttliten.
Neonode N2 er knøttliten.

Neonode N2
Det lille svenske selskapet Neonode har laget den desidert minste mobilen med tommelstyring vi har sett. Høyden på telefonen telefonen er under åtte centimeter, og tykkelsen er på under halvannen centimeter. Den er heller ikke noen tungvekter med sine 70 gram.

I vår sniktitt av Neonode N2 ble vi imponert over hvor godt den trykkfølsomme skjermen fungerer i bruk. Menyene er forøvrig basert på Windows CE, men det har ingenting å si i praksis. Neonode har nemlig laget et helt eget menysystem.

Likevel gjør dette N2 til en smarttelefon som lar deg kjøre flere oppgaver samtidig, og stiller med en rekke avanserte funksjoner. Ganske likt iPhone med andre ord.

Men selv om N2 er en smarttelefon har den ikke allverdens med teknologi å by på. EDGE, 3G og super-3G mangler, mens iPhone i det minste stiller med EDGE.

N2 har også lavere skjermoppløsning enn iPhone, så vel som en mye mindre skjerm. Det hjelper heller ikke at N2 har halvparten av taletiden til sin konkurrent.

Prisen for en Neonode N2 vil lande på omtrent 3200 kroner. Det er langt under det Apple krever for iPhone.

Les mer om Neonode N2 i vår sniktitt >

HTC kalte Touch en mobilrevolusjon. Og ingen kan si at det ikke er et spennende produkt.
HTC kalte Touch en mobilrevolusjon. Og ingen kan si at det ikke er et spennende produkt.

HTC Touch
HTC lovte oss en mobilrevolusjon når de lanserte Touch. Og ingen kan komme å si at det HTC viste frem ikke var spennende.

Touch har stor skjerm samtidig som den passer fint i lommen - akkurat som iPhone. På fremsiden og sidene har den et fåtall knapper, men de aller meste gjøres via den trykkfølsomme skjermen.

Touch bruker Windows Mobile 6 Professional som operativsystem. Men utenpå Windows-grensesnittet har HTC laget egne menyer som gjør det enklere å bruke telefonen med tommelen.

De enkleste funksjonene i Touch kan du bruke med tommelen, men pekepennen må likevel brukes aktivt. For eksempel når du skriver tekst.

Også HTC har lavere skjermoppløsning enn iPhone, så vel som en mye mindre skjerm og mindre lagringsplass.

Men det finnes likevel grunner til å velge Touch foran en iPhone. Den er billigere, og den har støtte for trådløse stereohodesett.

Du må regne med å betale 4400 kroner for en Touch.

Les vår test av HTC Touch >

Meizu M8 er en iPhone-kopi.
Meizu M8 er en iPhone-kopi.

Meizu M8
Den kinesiske produsenten Meizu har snekret sammen en iPhone-kopi som ligner forbløffende mye på iPhone.

Den viktigste forskjellen er at M8 er billigere. En annen forskjell er at M8 har 3G, noe iPhone mangler. Ja, også har den 16 GB lagringsplass i stedet for 4 og 8 GB som iPhone stiller med. Og ja, den er mindre også.

M8 bruker Windows Mobile 6 Professional, i en utgave som skal gjøre det enklere å bruke mobilen med tommelen. Det er nødvendig hvis telefonen skal fungere som en iPhone, siden Windows Mobile 6 Professional er laget for å bruke med pekepenn.

Meizu lager også mp3-spillere, og flere av disse selges her til lands. Det er altså ikke usannsynlig at vi også vil få se Meizu M8 i norske butikker. Det vil si at Meizu allerede har norske leverandører, noe som igjen gjør det sannsynlig at vi får se iPhone-kopien i Norge.

Diskuter Meizu M8 i vårt diskusjonsforum >

iPhone har vært rekordmye omtalt.
iPhone har vært rekordmye omtalt.

iPhone
Det er ingen tvil om hvilken tommelstyrt mobil som tatt det meste av applausen. Apples iPhone har fått mer omtale i pressen enn noen annen mobiltelefon har fått på flere år.

Apples nye iPhone skal være like mye mp3-spiller som telefon, og den styres med tommelen på en gigantisk trykkfølsom skjerm som dekker nesten hele fremsiden av telefonen.

iPhone kjører OS X. Dette er det samme operativsystemet som Apple bruker i PC-ene sine, men i en versjon som er laget for å styres med tomlene i stedet for mus og tastatur.

Noe av det mest spennende med iPhone er at den har multitouch. Det betyr at skjermen kan registrere at du trykker flere steder på skjermen samtidig. Det kan gjøre en rekke funksjoner mer praktiske å bruke.

Se Apples illustrasjonsvideo av multitouch >

Én av ulempene med iPhone er imidlertid at du i USA må betale 4000 kroner for den populære Apple-telefonen - og det er med to års binding til AT&T.

Hva telefonen kommer til å koste i Norge, og når den kommer i butikkene, er fortsatt uklart. De fleste setter en knapp på fjerde kvartal av 2007.

Her har vi oppsummert fordelene og ulempene med iPhone >

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen