Du skal overvåkes

Det er EUs såkalte datalagringsdirektiv som pålegger norske tele- og internettselskaper å lagre data om dine telefoni- og internettvaner. Norge er på grunn av EØS-avtalen pålagt å lovfeste direktivet.

Myndighetene ønsker aller først å lagre data om hvem du ringer, når du ringer og hvor du ringer fra, skriver Aftenposten. Opplysningene skal lagres i to år, og utgjør første steg på veien mot å kartlegge absolutt all elektronisk kommunikasjon.

Du får regningen

Ifølge bransjeorganisasjonen IKT-Norge kan kostnadene forbundet med lagringsjobben ende på mellom 500 millioner og én milliard kroner. Denne regningen kan fort ende i fanget på forbrukerne.

Telebransjen er av flere årsaker svært skeptisk til direktivet. På den ene siden er man bekymret over utvanningen av personvernet, på den annen side vegrer man seg for å måtte pålegge forbrukerne å betale for noe de ikke har bedt om.

Staten betaler?

Det jobbes fortsatt for å få staten til å ta regningen for innføringen av direktivet. Samtidig kniver blant andre Datatilsynet og politiet om hvor lenge dataene skal lagres, skriver Aftenposten.

Datalagringsdirektivet må innføres innen 15. mars 2009.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen