Du selges billig
Teknofil

Du selges billig

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Det siste året har det vært et stort fokus på farer som truer deg som nettbruker. Det er ikke uten grunn at sikkerhetseksperter stadig advarer og sier du må passe på å oppdatere dine programmer og operativsystem. Sikkerhetsrapporter viser nemlig at du har mye å frykte.

Les også:
Slik beskytter du deg mot nettets farer.

Du selges for en femmer
Både Symantec, F-secure og Pandalabs har de siste dagene kommet med rapporter om sikkerhetstruslene som truer din nettbruk. Ifølge rapportene er det ikke rent få trusler som ligger å venter. Ifølge Symantecs rapport ble det i 2008 ålene oppdaget like mange nye trusler som de tilsammen har funnet på 27 år. Hele 1.656.227 nye ondsinnede koder ble oppdaget i løpet av året. Til sammenligning ble det oppdaget 624.267 slike koder i 2007 og allerede da ble utviklingen omtalt som eksplosiv.


Om du selv velger å ikke beskytte deg mot disse kodene er det slett ikke uten risiko. Ifølge den samme rapporten fra Symantec er 3 av 4 nettangrep skapt for å kunne stjele informasjon om din finansielle situasjon. Trusler som avlytter dine tastetrykk, for eksempel for å stjele nettbanktilgang, utgjorde hele 76 prosent av truslenei 2008 ifølge Symantec.

Denne informasjonen selges videre på lyssky nettsider hvor kredittkort selges for mellom 50 øre og 200 kroner. En hel identitet med både kredittkort, adresse, e-post og bankkontoopplysninger kan kjøpes for mellom 5 og 400 kroner. Med andre ord selges ditt liv svært billig på nett.

Ifølge undersøkelsen har vi databrukere i Norge liten grunn til å slappe av. I hele Norden er det flest datamaskiner i Oslo som er med i såkalte bot-nettverk. Hele 1 av fem nordiske botnet befinner seg her. Det vil si at det er en rekke maskiner i hovedstaden som er infisert med ondsinnet programvare og brukes til å utføre nye kriminelle aktiviteter uten at eieren av maskinen er klar over situasjonen.

Her kan du lese hele Symantecs rapport.

Usikkerhet rundt Conficker
Blant de ondsinnede programmene som har spredd seg mest i år ligger den mye omtalte Conficker-ormen på toppen. F-secure sier i sin sikkerhetsrapport for 1. kvartal i år at de ikke har sett maken til spredning de siste årene. Ormen ligger nå på flere millioner av maskiner verden over, men det er usikkert hva den egentlig skal brukes til.

- Conficker har avanserte egenskaper slik som tung kryptering, funksjonalitet som gjør det mulig for datamaskiner å kommunisere seg i mellom uten server, og evnen til å konvertere og oppdatere seg selv. De som har laget Conficker er profesjonelle. De har infisert millioner av PC-er, og kan i prinsippet gjøre hva som helst med dem. Mysteriet er hvorfor de ikke har gjort det, i alle fall ikke foreløpig, sier Norgesansvarlig i F-Secure Dag Arne Jerstad i en pressemelding.

Sender SMS fra din mobil
Kriminelle har også lært seg å utnytte sosiale nettsamfunn. Gjennom å lure fra deg eller stjele ditt brukernavn og passord til Facebook kan kriminelle nå hente ut bilder fra din profil som legges opp på en falsk Youtube-side. Programmet sender så en melding fra din profil til dine venner om at de er tagget i en Youtube-video. Om vennene dine klikker på lenken vil de få beskjed om å installere en oppdatering. Oppdateringen er derimot en ny ondsinnet programvare som igjen overtar deres profil. På denne måten kan ondsinnet programvare spre seg kjapt via din profil på et nettsamfunn.


F-secure kan også melde om tidenes først dataorm som sprer seg gjennom SMS. Ormen Sexy View sprer seg ved å sende meldinger til dine venner og ber de sjekke ut noen bilder på en medfølgende lenke. På samme måte som Facebook-ormen nevnt over vil dine venners mobil infiseres om de klikker på lenken.

Det er tydelig at kriminelle begynner å forstå behovet vi nettbrukere har for å se bilder av oss selv på nett og utnytter dette til det fulle.

Misbruker Ford
Pandalabs på sin side advarer mot et virus som utnytter bilmerket Ford for å spre seg selv. De har da skapt spesialdesignede nettsider som benytter søkemotoroptimalisering for å nå høyt opp på søketjenester når du leter etter Ford. Om du går inn på de falske nettsidene vil det se ut som om du kan se en film, men først ber siden deg oppdatere din nettleser. I virkeligheten er det slett ikke noen oppdatering du får, men et program som utgir seg for å være antivirusprogram. Programmet er selvfølgelig falskt, men vil uansett finne ondsinnet kode på din maskin, programmet forsøker så å lure deg til å kjøpe et nytt antivirusprodukt for å bli kvitt den skadelige programvaren. Det enkleste er kanskje å benytte antivirus fra en kilde du kjenner og stoler på.


Ifølge Pandalabs har de opplevd at et søk etter Ford ga over en million resultater som ledet brukerne til et fåtall sider som skjulte den ondsinnede programvaren. Kriminelle er tydeligvis både teknisk kompetente og utviser stor kreativitet for å få deg på kroken.

Vil du surfe tryggest mulig på nett? Slik kan du selv ivareta din sikkerhet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen