Test

Du levande

Åtte år har gått siden vi sist hørte fra Roy Andersson. Den gang var det med ”Sanger fra andre etasje”, en film som ble rost av kritikere og som vant mange priser, blant annet juryprisen i Cannes. Nå er han igjen aktuell, denne gangen med filmen ”Du levande”. Hans siste film er også blitt rost av kritikere, og har stukket av med flere internasjonale priser.

Hun tror at ingen elsker henne, og hun drikker for mye.

Det miserable livet

”Du levande” handler om mennesker og deres forhold til hverandre. Den handler om livet de levende lever og om hvor miserabelt livet egentlig er. Den handler om hverdagen. Vi møter noen karakter som ikke helt trives med seg selv eller den situasjonen de er i. Her er jenta som ikke får den hun elsker, damen som drikker altfor mye og ikke tror noen liker henne, og psykiateren som etter mange års erfaringer har funnet ut at det beste er å skrive ut så mange piller som mulig til de slemme og egoistiske pasientene sine.

Stillferdige filmmalerier

Roy Andersson er kjent for sine stilistiske tablåer. Han bruker lang tid på å finne den riktige bildekomposisjonen for deretter å la handlingen utspille seg fremfor kamera uten så mye som et klipp eller et nærbilde. Dette er en annerledes fortellerstil enn vi er vant med fra de fleste filmer, og for noen er det nok riktig så spennende. Men for andre, inkludert meg selv, blir dette rett og slett altfor kjedelig. ”Du levande” består kun av flotte bildekomposisjoner hvor vi blir presentert for rare situasjoner med merkelige karakterer. Det er uengasjerende og stillferdig.

Bildekomposisjonene er virkelig flotte og visuelt sett er filmen en liten perle. Den er ren og pen, og den er vakker å se på – nesten som malerier med bevegelse. Men til å være en film på 90 minutter holder det ikke at det bare er fint å se på.

Han elsker å spille tuba - hun hater det.

De mange scenene filmen inneholder har en viss sammenheng ved at enkelte karakterer og lokaler går igjen, men ut over det er det ingen handling i filmen. Vi følger ikke karakterene gjennom en rekke prøvelser for så å få en forløsning på slutten. Vi blir kun vitne til enkelte situasjoner de befinner seg i. Filmen inneholder en del morsomme scener, og den svarte humoren trenger igjennom, men uten noe som helst sammenheng og historie blir dette for sært i lengden. Og når alt vi ser i tre minutter er en dame som roper at hun elsker en gutt – uten klipp – begynner man å kjede seg. Det skal sies at mye av handlingen og artighetene i filmen skjer i bakgrunnen og i små detaljer i det ellers store utsnittet, noe som gjør at ”Du levande” antakeligvis vil gjøre seg best på kino, eller med prosjektør. Når bildet blir stort nok får man lettere med seg all informasjonen og de små raritetene som skjer i bakgrunnen.

”Du levande” inneholder karakterer som er veldig flotte og situasjonene de befinner seg i er morsomt absurde, men som langfilm fungerer det ikke. Enkelte av episodene kunne dog blitt veldig fine kortfilmer.

Magert ekstramateriale

Bonusmaterialet på ”Du levande” består av et kommentarspor hvor vi får høre Roy Anderssons tanker rundt filmen. Det er seriøst og interessant å høre på, det er bare dumt at lyden på filmen ligger så høyt i bakgrunnen at noe av kommentarene drukner i tubalyd og replikker. Ellers får vi se noen klipp fra Anderssons tidligere filmer i tillegg til en 8 minutter lang snutt med utvalgte scener hvor det zoomes ut og det blir avslørt at alt er bygd opp i studio. Et litt magert ekstramaterialet som fint kunne vært utvidet med noen intervjuer med skuespillerer og andre som jobbet på filmen.

Konklusjon

”Du levande” er en film om de levende, men handlingsmessig er den nesten død. Vi blir vitne til enkelte menneskers hverdag og deres håpløse tilnærming til situasjonen de er i. Filmen består av en rekke scener som er satt sammen til en 90 minutters spillefilm, men de mange ulike situasjonene er ikke nok til å engasjere så lenge. Med kun bruk av store utsnitt, uten klipp og nærbilder, og uten karakterer man blir kjent med blir det for uengasjerende. ”Du levande” er vakker å se på, innimellom morsom og med fornøyelige karakterer, men den er ikke vakker nok, eller morsom nok, til å fungere som spillefilm.

Du levande   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen