Du får raskere grafikk med SSD
Teknofil

Du får raskere grafikk med SSD

Stadig flere bytter ut den gamle harddisken sin med en minnedisk (SSD). Det får maskin og programmer til å starte raskere, og gjør at du kan kopiere og laste inn filer i høy hastighet. Men visste du at en SSD også gir deg raskere grafikk i spill?

Intels ingeniører har analysert hvordan spillgrafikk lastes inn og vises på skjermen, og fant at vanlige harddisker fører til rykking og feil i bildet, skriver Maximum PC.

Problemet oppstår fordi moderne spillmotorer er avhengige av å kontinuerlig laste inn data fra disken. Det er nemlig for mye data i sving til at alt kan ligge i korttidsminnet (RAM) til skjermkortet og datamaskinen.

Disken fryser grafikken
Når du beveger deg gjennom spillverdenen, prøver spillmotoren hele tiden å gjette hvor du har tenkt å bevege deg neste gang, og laster inn dataene den trenger på forhånd. Men når den gjetter feil, ender det opp med at den må forkaste alle dataene den har lastet inn, gå helt tilbake og laste inn dataene på ny. Dette fører til at grafikken i spillet står helt stille mens disken jobber.

Problemet med at bildet henger igjen fanges ikke opp av den tradisjonelle målingen av bildefrekvens (Frames Per Second). Skjermkortet leverer nemlig en jevn strøm av nye bilder, men siden dataene ikke er oppdatert genereres bare det samme bildet om og om igjen.

Intels ingeniører bruker i stedet et nytt utrykk: Frame to Frame Coherency (FFC). Her måles det hvor mange piksler som endrer seg fra bilde til bilde. Når ikke mer enn 0,1 % av bildet oppdaterte seg ble dette definert som at bildet hadde hengt seg.

Intel demonstrerte på årets IDF-messe hvordan diskproblemet fører til at spillkarakteren din ikke oppdaterer seg når du runder en sving i Assasin's Creed II. Funnene ble også demonstrert på Demigod.

Må ha SSD
Etterslepet i spillene var uunngåelig selv når man brukte noen av de raskeste harddiskene på markedet: Western Digital Velociraptor-serien med en omdreiningshastighet på 10 000 RPM. Det var først med en skikkelig SSD i systemet at forstyrrelsene forsvant.

Funnene vil trolig komme som en overraskelse for mange spillere, som lenge har vært fokusert på å ha det beste skjermkortet og prosessoren. Ifølge Intel må du altså også ha en SSD i maskinen for at spillet skal gli helt mykt og feilfritt i de heftigste actionscenene.

Det skal ikke legges skjul på at Intel har en stor interesse i at flere kjøper SSD. Selskapet er en av verdens største produsenter av nettopp slike disker.

Lyst å prøve en minnedisk?
Slik setter du inn en SSD i maskinen

(Kilder: Maximum PC, PC World New Zealand)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen