Du er mobiljournalist

Flertallet av mobiltelefonene på dagens marked har innebygget kamera. Med hver vår kameramobil i lomma har vi muligheten til å fange alle slags øyeblikk i løpet av få sekunder.

Muligheten til å fange øyeblikk på denne måten har gjort oss alle til hobbyjournalister som er svært verdifulle for pressen selv.

Det skjer ting over hele verden til en hver tid. Men en del hendelser kommer såpass brått på både nyhetsselskapene og resten av verden, at journalistene ikke rekker frem i tide. Det er her mobilbrukernes forholdsvis nye rolle kommer inn.

Filmet tsunami
Da tsunamien som skyllet over store landområder i sørøst-Asia i romjulen i forfjor tok livet av 200 000 mennesker, var det mobilbrukere som kunne vise mange av de første bildene fra katastrofeområdet på TV. Turister hadde med seg kameramobilene sine, og filmet situasjonen lenge før TV-teamene kom på plass. Mobilbrukernes videoer og bilder ble uvurderlig for TV-stasjoner verden over, som sloss om den beste dekningen av saken.

Under bombingene av undergrunnsbanen i London i fjor sommer, ble det første vidoeoopptaket på åstedet gjort av en mobilbruker som var til stede hvor én av bombene gikk av.

- Jeg tror at alle som har en mobiltelefon med kamera- eller videofunksjon kan bli deres egne journalister nå, sier Jessica Coen, medredaktør i sladrenettstedet Gawker.com.

Som journalist i sladderpressen, vet hun hvor viktig det er å være på rett sted til rett tid. Også i kjendispressen er mobilbrukerne blitt en verdifull ressurs. Kjendiser, som før bare måtte se opp for profesjonelle paparazzi-fotografer, er aldri trygge lenger takket være oppmerksomme privatpersoner med kameramobil.

- Folk er klar over behovet
- Folk er klar over at det finnes et behov for bilder av kjendiser i uheldige situasjoner. Derfor tilbyr mange mobilbrukere slike bilder til pressen, forteller Coen.

Det er ikke bare kjendiser som kan komme i trøbbel på grunn til tilfeldig videofilming. I følge ABC News ble en lærer i New Jersey filmet mens hun skjelte ut elevene sine fordi de gjorde narr av nasjonalsangen. I California ble en far filmet mens han oppmuntret sin 12 år gamle datter til å delta i en slosskamp på en ungdomsklubb. Flere ansatte i USAs politi har også blitt filmet mens de utøver vold mot andre personer.

Også i Norge selges det en lang rekke kameramobiler. Er du på jakt etter ny kameramobil, kan du ta en titt på oversikten over aktuelle telefoner i prisguiden vår.

(Kilde: ABC News)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen