Samsung har allerede varslet lansering av sin smartklokke om en uke. Hvis vi skal stole på analytikerne kan det være ett år frem til Apple slipper sin. (Bilde: Brett Jordan, CC-Attribution (Uoffisielt konseptbilde))

Du kan måtte vente lenge på Apples smartklokke

... mens Samsungs Galaxy Gear vil bli lansert om en uke.

Teknoverdenens oppmerksomhet ble for alvor rettet mot smartklokkene da Pebble slo alle rekorder på Kickstarter i fjor.
Teknoverdenens oppmerksomhet ble for alvor rettet mot smartklokkene da Pebble slo alle rekorder på Kickstarter i fjor.Foto: Pebble

Helt siden Pebble-klokken sprengte alle mål på spleiseportalen Kickstarter, har det vært tydelig at smartklokker kan bli en ny arena for produsenter av forbrukerlektronikk. Nå venter alle i spenning på at Apple og Samsung skal lansere hver sine varianter av teknologien – men nå ser det ut til at Samsung kan få et helt års forsprang på sin erkekonkurrent.

Les også: Mobilklokke blir det neste store

Samsung bekrefter Galaxy Gear

Det har lenge vært ventet at Samsung ville avduke sin smartklokke, kjent som Galaxy Gear, under årets IFA-messe. Nå har også en av selskapets sjefer bekreftet dette overfor Korea Times.

– Vi kommer til å slippe et nytt konsept som vi kaller Galaxy Gear ved lanseringen vår i Berlin den 4. september, sa Yonghee Lee, som er Samsungs visepresident for mobiltelefoni.

Vil den se slik ut? Det får vi vite når Galaxy Gear lanseres under Samsung Unpacked førstkommende onsdag.
Vil den se slik ut? Det får vi vite når Galaxy Gear lanseres under Samsung Unpacked førstkommende onsdag.Foto: Cnet

Lee følger opp med å si at klokken ikke vil få fleksibel skjerm, en teknologi Samsung har jobbet med i årevis, og som blant annet var sterkt representert på ryktebørsen før lanseringen av Galaxy Note II.

Samsung skal dessuten sitte på et stort patentarkiv for såkalte "wearable devices", kort forklart; smarte produkter til å ha på kroppen.

Analytiker: – Apple-klokken kommer om et år

Apple er altså også ventet å entre dette markedet, med et produkt som foreløpig bare blir omtalt som iWatch.

Selskapet skal i lengre tid ha slitt med å bli ferdig med produktet, og har den senere tiden ansatt ferske hoder som skal hjelpe dem med oppgaven.

Like fullt anslår nå analytikerne i CIMB Group at klokken ikke vil bli lansert før i andre halvdel av 2014.

Galaxy Gear kan få et års forsprang

Dersom det stemmer vil det gi Samsung et solid, tidsmessig forsprang på denne fronten. Selv om det foreløpig er ukjent hvor lang tid Galaxy Gear vil bruke på å treffe markedene, og om lanseringen vil bli global eller geografisk avgrenset, kan altså Samsung-klokken være på markedet ett år før Apples iWatch blir tilgjengelig.

CIMB Group anslår at prisen på iWatch vil bli et sted mellom 149 og 229 dollar, eller mellom 900 og 1400 kroner.

Sprikende forventninger

På ett punkt er imidlertid analytikerne i CIMB relativt optimistiske. De hevder nemlig at iWatch alene skal selge hele 63,4 millioner eksemplarer i løpet av 2014.

Det betyr at iWatch sannsynligvis må være på markedet forholdsvis tidlig i andre halvår. Litt avhengig av når iWatch dukker opp, kan Samsung allerede være på sin andre generasjon Galaxy Gear.

Vi noterer oss at CIMB har større tiltro til den nye produktkategorien enn analytikerne i Juniper Research, som venter at det totale årlige salget på smartklokker først vil nå 36 millioner enheter per år i 2018.

Amobil er som vanlig til stede under IFA i Berlin, og du kan se frem til sniktitter på alle de viktigste produktene, inkludert Galaxy Gear. Dekningen starter onsdag 4. september.

Lurer du på hva du kan forvente fra årets IFA?
Her er alle sakene fra IFA 2012

(Kilder: phonearena.com, pcmag.com, Juniper Research)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen