Du kan bruke bildene våre
Teknofil

Du kan bruke bildene våre

Internett har endret mye de siste årene. Ikke minst måten vi nettaviser jobber på. Nå tar vi i Teknofil.no og Mobilen.no grep for å ta dette et steg videre. Vi legger nå ut alle bildene vi tar med såkalt Creative Commons-lisens.

I praksis betyr det at du kan bruke bildene akkurat som du vil på dine egne nettsider. Det eneste som kreves er at du krediterer fotografen og nettstedet, samt linker til originalartikkelen der bildet ble funnet.

Oppdatering: Det er litt uklart hvorvidt vi kan kreve at det linkes til originalartikkelen, men det var beskjeden vi fikk fra CC-ekspert Gisle Hannemyr. Det er forøvrig ikke essensielt for oss at det linkes, men vi trodde det var et krav i lisensen. Det er selvsagt hyggelig dersom noen linker videre til oss, men det er langt viktigere at folk får nytte av bildene våre. Vi vil sjekke dette videre og oppdatere så fort vi har fått klarhet i dette.

Oppdatering (17/02/09 - 11:10): Da har jeg mottatt en mail (og kommentarer under) fra Gisle Hannemyr som påpeker at det skal linkes til originalartikkel. Dette er et krav som er dokumentert i CC-lisensen punkt 4(b)(iii). En litt mer lettfattelig oppsummering finnes på de norske CC-sidene.

Hva er Creative Commons?
Creative Commons er en type lisenser som gjør innhold tilgjengelig for andre, slik at andre kan bygge videre på det og dele det på nettet. Organisasjonen bak har laget flere slike lisenser som fanger opp de mange behovene i forhold til å dele innhold på nettet.

Det er fire komponenter som utgjør en CC-lisens:
  • Navngivelse/Attribution (by): Krever at de som bruker innholdet krediterer opphavsmannen.
  • Å dele/Share-alike (sa): Krever at innholdet lisensieres videre med samme CC-lisens.
  • Å remikse/No derivatives (nd): Krever at innholdet ikke kan modifiseres av andre.
  • Ikkekommersiell/Non-commercial (nc): Krever at innholdet ikke kan brukes kommersielt.
Vi i Teknofil.no og Mobilen.no har valgt å benytte den mest åpne lisensen, CC-by-3.0. Det vil si at både kommersielle og private aktører kan benytte våre bilder som de vil. De kan for eksempel endre størrelse eller bruke det som elementer i sine egne bilder/illustrasjoner.

Vi har valgt å ikke kreve at andre brukere skal dele bildene våre videre med samme lisens. Det har mest å gjøre med at vi vil gjøre det enklest mulig for brukerne våre, men vi oppfordrer selvsagt til å bruke CC-lisensen videre. Det vil føre til at enda flere vil kunne benytte bedre innhold.

Hvorfor gjør vi det?
Da er vi selvsagt inne på en av grunnene til at vi gjør dette. Kanskje vi kan bidra med litt innhold som andre synes er interessant og som vil gjøre deres nettsider og –innhold enda bedre. Dette er selvsagt også et spennende eksperiment på en ny måte å distribuere innhold på. Som nettaviser som driver innenfor teknologi ser vi det som en selvfølge å prøve ut slike løsninger.

Vi har prøvd å finne ut hvorfor vi ikke skal gjøre dette, men det har enda ikke dukket opp noen tungtveiende grunner. En samtale med CC-eksperten Gisle Hannemyr gjorde oss enda sikrere i vår sak.

Vi har selvsagt også blitt inspirert av Anders Brenna, som tidligere jobbet i digi.no, men som nå er nettsjef i TU.no. Han har tidligere eksperimentert en del med CC-lisenser på bilder.

Oppdatert: Det skal også sies at NRKbeta.no har lagt ut sine bilder i CC-lisens siden 27. november 2006. I dag har de imidlertid valgt å løsne litt på lisensen de bruker og vil fra nå av også benytte den samme lisensen som vi bruker. Dette er flotte nyheter, og nå er det bare å vente på at andre aktører gjør det samme.

Ta bildene våre
CC-lisensen gjelder dessverre bare bilder tatt av våre egne journalister/fotografer. Vi har ikke rettigheter til å legge samme lisens på bilder som ikke vi har tatt. Derfor er det viktig at du passer på å ta riktige bilder. Alle bilder som er tilgjengelige vil være merket i bildeteksten med Creative Commons – By Attribution.

Da er det bare å begynne å bruke bildene våre. Forhåpentligvis kan det være til glede for både dere og oss. Denne uken har vi blant annet to journalister på mobilkonferansen Mobile World Congress i Barcelona. Forhåpentligvis kan det bidra til noen gode bilder av spennende nye mobiler. Under ser du et par av de som er tatt allerede:

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen