Pinterest må reddes fra massive mengder lovbrudd

Teknofil Du kan bli saksøkt for å dele bilder på Pinterest

Pinterest må reddes fra massive mengder lovbrudd

– Dette er helt klart ulovlig i Norge, sier foto-ekspert.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den kvinnelige advokaten Kirsten elsker fotografi. Hun bestemte seg derfor for å se på de juridiske sidene ved den sosiale nettsiden Pinterest, der brukerne deler bilder. Det hun fant ut skremte henne såpass at hun stengte kontoen sin umiddelbart.

Hva var det Kirsten oppdaget?

Må ha tillatelse

Kirsten begynte granskingen av det sosiale nettverket etter at hun så flere fotografer klage over brudd på opphavsretten på Facebook. Hun lurte på hvorfor Facebook kom i trøbbel på grunn av opphavsrett, mens Pinteres tilsynelatende ikke gjorde det.

Da hun leste gjennom brukervilkårene oppdaget hun at Pinterest-medlemmer er ene og alene ansvarlige for hva de "pinner" eller "repinner" av bilder. Du må nemlig ha fått klar og tydelig tillatelse fra eieren av bildene du legger ut.

Pinterest er likevel en sosial nettside som oppfordrer til å dele bilder, så Kirsten fortsatte å grave.

Du må betale alt

I føderale lover om opphavsrett fant Kirsten ut at opphavsrettbeskyttet arbeid bare kan bli brukt uten tillatelse når noen kritiserer, kommenterer, skriver reportasje, underviser eller forsker i henhold til arbeidet. Såkalt "repinning" faller ikke under disse kategoriene.

Dermed står brukerne igjen med all skyld ved eventuelle lovbrudd, ettersom Pinterest fraskriver seg alt ansvar og legger det over på brukerne i sine retningslinjer.

I tillegg må du som bruker betale alle advokatregninger for både deg selv og Pinterest hvis en fotograf skulle finne på å saksøke deg og tjenesten for ulovlig bildebruk. Alle bøter må du også betale, hvis fotografen vinner frem.

– Helt klart ulovlig

Vi i Norge kan heller ikke bare dele bilder uten videre på Pinterest:

– Dette er helt klart ulovlig i Norge, sier Knut Førsund, pressekontakt i Fellesforbundet Foto-Norge, til Dagens IT.

– Du kan laste ned og skrive ut bildene til private formål, men det gjelder ikke Facebook, Twitter eller egen hjemmeside. Det er publisering, og det har du ikke lov til, fortsetter han.

– Uetisk

– Min første reaksjon var antakelig det samme som deres, forteller Kirsten. – Hvorfor kan jeg ikke pinne bildene deres? Jeg oppgir fotografenes navn og det gir dem bare ekstra PR, og jeg elsker selv at folk pinner mine bilder.

– Men så innså jeg at jeg faktisk tar avgjørelsen for den andre fotografen. Det er faktisk ikke min avgjørelse å ta. Verken juridisk eller etisk.

(Kilde: SFGate)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen