Du glemmer mer hvis du knipser mye
(Bilde: Shutterstock/Konstantin Sutyagin)

Du glemmer mer hvis du knipser mye

Studie viser at det lønner seg å kikke opp fra kameraet.

Fotograferer du alle de spesielle anledningene i familien, eller dokumenterer hele ferien i detalj gjennom kameraet? Da bør du kanskje ta deg en liten pause i ny og ne.

Svekker minnet

Noen ganger kan det være greit å bare være til stede.
Noen ganger kan det være greit å bare være til stede.Foto: Shutterstock/Sunny studio-Igor Yaruta

En studie utført ved Fairfield-universitetet i Connecticut viser nemlig at det å fokusere på å ta bilder gjør at man i ettertid husker mindre av det man faktisk tok bilde av.

Forskerne lot to grupper gå en runde i et kunstmuseum. Den ene gruppen fikk beskjed om å ta bilder av utstillingene, mens den andre fikk i oppgave å bare huske utstillingen.

Dagen etter ble begge grupper testet i hva de klarte å huske, og konklusjonen var klar: fotografene husket mindre av utstillingen enn de ikke-fotograferende forsøkskaninene gjorde. Særlig detaljer fra utstillingen hadde gått fotografene hus forbi.

Les også: Hold hjernen i form med fotografering

Overlater til teknologien

Dr. Linda Henkel fra Fairfield-universitetet forklarer det på denne måten til The Telegraph: «Folk trekker så ofte helt uten å tenke over det frem kameraet for å dokumentere et øyeblikk, til det punktet hvor de faktisk går glipp av hva som foregår rett foran dem.»

Hun fortsetter: «Når folk er avhengige av at teknologien skal huske for dem, som å stole på kameraet for å dokumentere en hendelse og dermed ikke trenge å være fullstendig til stede selv, kan det ha en negativ innflytelse på hvor godt de husker opplevelsene sine.»

Teamet til Henkel skal ha oppnådd samme resultatet da de gjentok eksperimentet, med en liten vri. Der hvor fotografene hadde fått beskjed om å fokusere på én spesifikk detalj, husket de denne bedre i etterkant – inkludert resten av kunstverket.

Les også: Fotoalbumet som forsvant

Mer forskning

For tiden undersøker Henkel og teamet hvordan motivet i et bilde innvirker på hvor mye man husker, inkludert om det har noe å si om man velger motiv selv.

Tidligere forskning har vist at bilder kan være til hjelp til å huske bedre, men bare dersom man tar seg tid til å se på og sortere dem.

Skal du fotografere årets julefeiring? Her får du et knippe tips til hvordan å ta gode portrettbilder »

(Kilde: The Telegraph)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen