Illustrasjonsbilde
Teknofil
Illustrasjonsbilde (Bilde: Shutterstock 117645061/Sony)

Du deler bakterieflora med telefonen din

Mobilskjermen og fingertuppen din har mye til felles.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

At telefonen din er hjem for mange småkryp og mikrober er vel ikke akkurat noen godt skjult hemmelighet, men de fleste tenker nok lite på det. Nå har en ny undersøkelse imidlertid slått fast at bakteriene du finner på telefonen din i stor grad samsvarer med dine egne bakterier.

Mest samsvar hos kvinner

Er du kvinne er det tydeligvis større samsvar mellom dine og telefonens bakterier.
Er du kvinne er det tydeligvis større samsvar mellom dine og telefonens bakterier.Foto: Shutterstock 173815985

I undersøkelsen, som ble gjennomført ved University of Oregon, testet man totalt 17 forskjellige personer og deres telefoner, ved å ta små prøver fra pekefingrene til testpersonene og skjermene på telefonene.

Dermed kunne de noe overraskende slå fast at at testpersonene i gjennomsnitt delte omtrent 82 prosent av bakteriefloraen på fingrene sine med telefonen.

Interessant nok samsvarte bakteriefloraene oftere og i større grad hva angikk kvinner enn menn, men med tanke på at undersøkelsen ikke tok for seg flere forsøkspersoner kan det hende at dette er mer eller mindre tilfeldig. Dette gjør det uansett helt åpenbart at det er en sterk sammenheng mellom hvilke bakterier vi finner på oss selv og de tingene vi omgir oss med til daglig.

Kan brukes i medisinsk henseende

Det er kanskje ikke like åpenbart hvordan denne undersøkelsen skal komme oss alle til gode, og hvorfor den i det hele tatt ble gjennomført. Svaret er at den nye kunnskapen kan vise seg svært nyttig i visse sammenhenger. Aller mest nyttig er den nok i medisinsk henseende.

I fremtiden vil man kunne bruke slik informasjon til å for eksempel teste store mengder personer uten å direkte røre dem, slik at undersøkelsen føles mindre påtrengende. Men kunnskapen kan også brukes til å teste helsepersonell og besøkende for sykdommer og farlige bakterier som kan infiltrere sykehus og andre sårbare instanser. Slik sett er dette nyttig og verdifull informasjon.

Mange bakterier betyr ikke nødvendigvis fare: 
– Mobilen er ingen bakteriebombe »

(Kilde: Cellular-news)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen