Du bruker sannsynligvis pirat-software
Teknofil
(Bilde: Istockphoto)

Du bruker sannsynligvis pirat-software

Mer enn halvparten av PC-brukere bruker piratkopiert programvare.

PC-brukere over hele verden benytter seg hyppig av piratkopiert programvare, blir det hevdet i en ny rapport fra Business Software Alliance (BSA). Spesielt brukere i utviklingsland er store syndere.

BSA er en gruppe bestående av blant andre Apple, Microsoft og Adobe, og den nye undersøkelsen deres viser at flere enn halvparten (57 prosent) av de spurte bruker pirat-software. Dette er en dramatisk økning fra 42 prosent i forhold til året før.

U-landspirater

BSAs undersøkelse tok for seg 15 000 PC-brukere fra 33 land rundt omkring i verden, og spurte dem hvor ofte de tok i bruk piratkopiert programvare eller programvare som ikke var fullstendig lisensiert.

Undersøkelsen viser også at pirater er langt mer aktive til å installere programmer av alle typer på datamaskinene sine i forhold til de som er lovlydige. Pirater installerte nemlig 55 prosent flere programmer enn andre på sine PC-er.

En tredje ting rapporten påpeker er at brukere i såkalte utviklingsland visstnok er langt mer rabiate når det gjelder piratkopiering. Brukere i disse landene skal ha installert fire ganger så mye pirat-software som i industrielle og postindustrielle land, og selv temmelig inaktive pirater her hadde dobbelt så mye piratvare som sine sidestykker.

Tvetydig spørsmål

Det er viktig å merke seg at den siste delen av spørsmålet BSA stilte kan ha gitt tvetydige svar, ettersom for eksempel legitime demo-utgaver av programvare kan falle innenfor kategorien «ikke full lisens».

I tillegg hevder BSA at denne piratvirksomheten koster bransjen 388 milliarder kroner årlig, men dette tar ikke høyde for at en piratkopi ikke nødvendigvis betyr et tapt kjøp.

Les også: Fildeling blomstrer til tross for strengere lover

(Kilde: BSA)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen