DTS:X utfordrer Dolby Atmos
(Bilde: Shutterstock / DTS)

DTS:X utfordrer Dolby Atmos

Nytt lydformat skal lage liv i både hus og sal.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Lyd er som kjent en viktig del av kinoopplevelsen, enten det er hjemme (Ekstra) eller i en fullsatt sal med popcornknaskende ungdom. Et stort og heftig bilde gir jo ikke storfilmfølelsen dersom det høres ut som lyden kommer fra en gammel reiseradio.

Vanlig stereolyd holder selvsagt heller ikke for forstårsegpåerne, og øverst på lydpallen har vi til nå hatt Dolby Atmos – et dynamisk system som kan dytte flerkanals lyd ut til opp mot 64 individuelle høyttalere. I februar i år var det verden over registrert over 2000 Atmos-godkjente saler.

GUIDE: Slik virker Dolby Atmos » (Tek Ekstra)

Men konkurrenten Digital Theater Systems – for tiden bare kjent som DTS – er tydeligvis ikke interessert i å la Dolby holde på helt alene. Nå har de offisielt lansert DTS:X, som er en direkte konkurrent til Atmos.

Mye av det samme, litt annerledes

DTS:X baserer seg i likhet med Atmos på at lyden fra bestemte objekter gis koordinater i et tredimensjonalt rom rundt lytteposisjonen. Dette trikset gjør at surroundlyden bedre tilpasser seg vidt forskjellige høyttaleroppsett.

Men DTS støtter ikke like mange høyttalere som Atmos – «bare» 32 stykker slik den er nå – eller 11.2-surround i mer huslige hjemmekinoprodukter. En annen ting som skiller de to teknologiene er ifølge DTS at lydteknikerne kun trenger å lage én lydmiks som kan brukes i alt fra storsaler til hjemmekino og strømmet innhold. Atmos krever visstnok en egen miks for hjemmebruk.

Bakoverkompatibel

En annen ting å få med seg med DTS:X er at standarden er bygd på DTS-HD Master Audio og således er bakoverkompatibel med DTS HD-dekoderen og tilsvarende høyttaleroppsett.

Denon AVR-X7200W er blant produktene som skal få DTS:X-støtte via fastvareoppdatering i løpet av året.
Denon AVR-X7200W er blant produktene som skal få DTS:X-støtte via fastvareoppdatering i løpet av året. Foto: Denon

Men for de som vil ha godsakene i all sin prakt påstår også DTS at de har avtaler som kan få dem inn på nærtil nitti prosent av hjemmekino- og lydprosessormarkedet, og forventer å få ut DTS:X-klare produkter i løpet av sommeren. Denon, Marantz, Onkyo, Pioneer og Yamaha er blant produsentene som er nevnt.

Kinogjengerne må dog til Las Vegas hvis de i skrivende stund vil nyte DTS:X-lyd. Ettersom DTS i første omgang satser på det nordamerikanske og asiatiske markedet, spørs det vel om det ikke tar en stund før det kommer til din lokale kinosal også.

Mer lyd i huset:
Denon gjør nesten alt riktig med sin HEOS-serie >>>

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen