– Dropp sykkelhjelmen
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

– Dropp sykkelhjelmen

Oppfordringen kommer fra en anerkjent hjernekirurg.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Forfatteren Ian McEwan holdt forrige helg et innlegg på Hay Festival i Wales, hvor han snakket om bøkene sine. En av romanene hans handler om en nevrokirurg, og derfor hadde han fått med seg Dr. Henry Marsh fra St. George's Hospital i London på podiet. Marsh er en anerkjent hjernekirurg/nevrokirurg som blant annet har fått ridderordenen CBE fra det britiske kongehuset for sine tjenester.

I samtalen kom McEwan og Dr. Marsh ifølge The Telegraph inn på bruken av sykkelhjelm. Det var her legen kom med noen oppsiktsvekkende og overraskende uttalelser:

– Jeg ser mange som blir utsatt for ulykker på sykkel, og disse skjøre, små hjelmene hjelper ikke det grann, sa Marsh.

Syklister uten hjelm får mer plass

Legen viste også til en undersøkelse innen trafikkpsykologi fra University of Bath som slo fast at bilister kjørte rundt 8 centimeter nærmere en syklist som hadde på seg hjelm.

En mulig forklaring på dette kunne ifølge professoren som stod bak studien, Dr. Ian Walker, være at sjåfører oppfattet syklister med hjelm som mer erfarne.

Den samme studien viste ifølge The Telegraph at bilister holdt større avstand til syklister uten hjelm, og særlig kvinnelige syklister uten hjelm. Årsaken var at bilistene oppfattet disse syklistene som mindre forutsigbare og mer uerfarne enn de som brukte hjelm.

Uttalelsene til Dr. Marsh, som avgår med pensjon neste år, har allerede skapt noen reaksjoner i Storbritannia. Blant annet sier en tidligere olympisk utøver som ble utsatt for en sykkelulykke at han ville vært død om han ikke brukte hjelm. Videre konkluderte en undersøkelse i regi av det britiske samferdselsdepartementet, at bruk av hjelm kunne forhindre dødsfall som følge av sykkelulykker med mellom 10 og 16 prosent.

Stava selger dataene de samler inn:
Sykkelruten din er verdt masse penger »

(Kilder: The Telegraph)

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen