Drømmekamera fra Ricoh?

Se større bilder i produktguiden

Ricoh er ikke store på det norske markedet, men har en trofast tilhengerskare, og av god grunn. Kameraene de lanserer føyer seg bare ikke inn i mengden sammen med alle de andre. De stikker seg ut på en eller annen måte. Det nyeste tilskuddet på stammen – Caplio R3 – er ikke noe unntak i så måte.

Banebrytende spesifikasjoner
Det som er mest revolusjonerende med kameraet er at det er det vi normalt vil kalle et lite kamera – 92 x 53 x 26mm og en vekt på 135g. Likevel har det blitt plass til en 7,1x optisk zoom, med brennvidder tilsvarende 28-200mm. Så vidt vi vet er det første gang man får både bra vidvinkel og lang tele i et så kompakt kamera.

For å kunne holde et såpass lite kamera stille på så lange brennvidder, har Ricoh utstyrt kameraet med en bildestabilisator som virker på CCD-sensoren. Konica Minolta har noe tilsvarende, og den er svært effektiv. Vi kan bare håpe at Ricoh har fått til noe tilsvarende.

Kameraet har også fått en makrofunksjon som kan fokusere ned til 1cm avstand for nærbilder. Den klarer også 14cm på full tele, som er interessant hvis du skal fotografere noe som er lettskremt.

Spesifikasjonene minner mye om forgjengeren, Caplio R2, som vi testet her på Akam i vår. Vi ble svært begeistret for det kameraet, ikke minst på grunn av en usedvanlig rask autofokus. Det nye kameraet skal ha tilsvarende egenskaper, og i tillegg skal det ha en oppstartstid på under ett sekund.

Se større bilder i produktguiden

Fortsatt mangler
Men det er klart at dette ennå ikke er det perfekte kameraet. Spesifikasjonsmessig mangler det fortsatt noe. Vi bør særlig nevne at Ricoh ennå ikke har klart å implementere en ordentlig videofunksjon. Fortsatt er 320 x 240 den høyeste oppløsningen du får på video. Den forrige modellen hadde en skjerm vi ikke var spesielt glad i. Den fungerte ikke veldig bra, verken i mørket eller i sollys, og hadde for lav oppløsning etter vår smak. Mye tyder på at kameraet har beholdt den samme skjermen. I hvert fall er størrelse og oppløsning den samme.

Men det potensielt største problemet er objektivet. Det er generelt vanskelig å lage god vidvinkel på kameraer med liten sensor. Det er også generelt vanskelig å lage gode zoom-objektiver som går fra ordentlig vidvinkel til lang tele. Kombiner disse to vanskelighetene, så har du objektivet til Caplio R3. Vi vet at Ricoh har levert fantastiske objektiver i tidligere tider, men vi vet også at det har vært problemer med vignettering på foregående modeller, så det gjenstår å se hvordan Ricoh har løst dette.

Kameraet skal bli tilgjengelig en gang i oktober, og forventet pris er 20-25% høyere enn for forgjengeren Caplio R2.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen