DRM-sagaen ruller videre

Det var i februar en universalnøkkel for AACS ble funnet. AACS er kopibeskyttelsen som benyttes i DRM-beskyttede HD DVD- og Blu-ray-filmer.

Nøkkelen gjør det mulig å fjerne denne beskyttelsen, noe som gjør det mulig å kopiere filmer utgitt på de to formatene fritt. Selve oppdagelsen ble gjort av brukeren Arnamezi på Doom9s forum. Jobben med å finne nøkkelen var svært enkel - alt som ble gjort var å lese av verdier lagret i maskinens minne mens en HD DVD- eller Blu-ray-film ble startet.

I de tre månedene som har gått siden da har lite skjedd - historien om nøkkelen ble aldri noe førstesideoppslag. Det var imidlertid før et innlegg om nøkkelen ble publisert på siden Digg.com.

Innlegget fikk raskt mange tusen såkalte "diggs", det vil si anbefalinger fra brukerne av siden. Da innlegget hadde fått rundt 15 000 anbefalinger ble det besluttet av Digg.com at det skulle fjernes, på grunn av fare for rettslige etterspill.

Dette ble imidlertid ikke tatt godt imot av brukerne. En lang rekke innlegg med AACS-nøkkelen ble publisert, og den omtalte nøkkelen ble lagt ut i en rekke kommentarer til andre innlegg.

Brukerne var rasende, og hevdet at denne sensureringen ville bety slutten på Digg.com. Enkelte pekte også på at Digg.com tidligere har blitt sponset av HD DVD.

Gav etter

Til slutt gav imidlertid Digg-gründeren Kevin Rose etter, og publiserte et blogginnlegg der han selv oppga nøkkelen. Rose lovte å ikke drive slik sensurering i fremtiden, og skriver at om nødvendig vil Digg.com «gå ned med flagget til topps».

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen