Dreamgirls

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Før "Dreamgirls" ble en film ble det på 1980-tallet satt opp over 1500 forestillinger av det Tony-vinnende stykket ved samme navn på Broadway. Med navn som Beyoncé Knowles, Jamie Foxx og Eddie Murphy på rollelisten er nå spillefilmversjonen klar, dog litt sent ute til å drive i kjølevannet fra "Chicago".

Motown og Supremes vs. Rainbow og Dreams?

Det er aldri lagt skjul på det faktum at "Dreamgirls" mer, og noen ganger mindre, er basert på historien om Diana Ross, The Supremes og deres forhold til plateselskapet Motown Records. I denne "filmatiseringen" er dog navnet The Supremes byttet ut med The Dreams og Motown med Rainbow Records.

Rollen som Effie har gjort Jennifer Hudson til rykende fersk Oscar-innehaver.
Rollen som Effie har gjort Jennifer Hudson til rykende fersk Oscar-innehaver.

Bilselgeren Curtis Taylor jr., spilt av Jamie Foxx ("Miami Vice") prøver å kjempe seg fram i musikkindustrien. Han øyner muligheten når jentetrioen The Dreamettes, til tross for å ha sjarmert publikum i senk, mislykkes i å vinne en lokal talentiade. Taylor jr. klarer å skaffe dem den ettertraktede jobben som kordamene til James "Thunder" Early, en fargeklatt som best kan beskrives som en slags hybrid mellom James Brown og Marvin Gaye, glimrende portrettert av Eddie Murphy ("Beverly Hills Purk", "Shrek").

Curtis får snart kontrollen over Rainbow Records, og The Dreamettes skilles fra Early og gjenoppstår som The Dreams. Det oppstår raskt romanser og konflikter både på kryss av musikere og arbeidsgivere, noe som fører til at Diana Ro... eh... Deena Jones erstatter Effie, spilt av den rykende ferske Oscarvinneren Jennifer Hudson, som frontfigur i gruppen. Men selv om pengene ruller inn er ikke alt bare fryd og gammen i musikkindustrien.

Murphy stjeler showet

I motsetning til klassiske musikaler, der alle og enhver, ofte uforutsett, kan bryte ut i synkron sang og dans, har mer moderne inkarnasjoner av sjangeren funnet måter å inkorperere sangnummerene mer sømløst inn i filmenes handling. I "Dreamgirls" får vi i både pose og sekk. Filmen veksler imellom sangnummer som bryter med realismen, og sangnummer som fremføres av The Dreams, og har noen ganger også låter som gjør begge deler. Det blir beklageligvis litt for mye av det gode, og til tider kan det føles mer som om du sitter og ser på MTV heller enn en film, det blir litt for mye musikk og litt for lite plot.

Beyoncé fronter jentegruppa the Dreams.
Beyoncé fronter jentegruppa the Dreams.

Rent filmteknisk er filmen et godt stykke håndverk, og både musikken og bildene som følger med dem holder god standard. Skuespillet er også av høy klasse, da spesielt Eddie Murphy, som definitivt eier rollen som James Early. For de liker Murphys parodi på James Brown vil nok dette bli en ren fornøyelse. Både Jamie Foxx og Beyoncé er også blitt godt vant til livet på lerretet, men hver gang Murphy er tilstede er det han som stjeler showet.

Beklageligvis føles denne filmen litt vel lang, og kunne lett klart seg med noen færre sangnummer, da ting fort blir litt vel repeterende. Noen ganger glir filmen også over fra å være på lag med publikum til å bli rett og slett pinlig; men så er jo dette også en musikal.

Konklusjon

Samlet sett er "Dreamgirls" en ganske god film, som nok vil kunne underholde de fleste, men på ett tidspunkt blir nok rett og slett nok, og om det da fremdeles er 20 minutter igjen av filmen er det ikke fullt like greit.

Har du sansen for overdådige musikaler er nok likevel denne filmen noe som burde sees, og for resten av oss står Eddie Murphy for flere musikalske og humoristiske gullkorn som nesten er verdt billettprisen alene.

Se trailer til filmen her.

Dreamgirls

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen