Test

Draumir ? The Island

Forventningene til Draumir har vokst seg store etter deres formidable debut og påfølgende spellemannspris i 2005. I det nokså grelle platecoveret meddeler bandet at "The Island" er lyden av et band som er på reise fra ett sted til et annet. De har fortsatt et stykke å gå.

Draumir manøvrerer i et mollstemt landskap.
Draumir manøvrerer i et mollstemt landskap.

Mollstemt harmoni

Skumring er på flere måter et beskrivende ord for "The Island". Oslokvartettens oppfølgerplate er noe mørkere enn deres selvtitulerte forgjenger, uten at den blir dyster. Bandet har bosatt seg i et komfortabelt landskap av dempede, mollstemte popharmonier. "The Island" fremstår i all hovedsak som et grundig gjennomført prosjekt, mye takket være produsent Chris Eckmann fra The Walkabouts. Låtene er i tilnærmet perfekt klangmessig balanse, lyden er behagelig krystallklar. Søte melodier trilles jevnlig ut gjennom sporadiske slør av velplasserte strykere.

Enkelte partier er minneverdige: Bratsj, fiolin og keyboardist Alfred Cornelius R. Hals har gjort et fint sjakktrekk i å involvere sanggruppen Carnice på sporene "The white lady" og "Five to six". Tittelsporet er platens eneste instrumentale innslag, et fiolin-/klaverdominert stykke med dramatiske overtoner og hint av tangorytmer, sydeuropeisk filmmusikk og en smule gråsvart Portishead-depresjon.

Fortellerglede og vakre sangprestasjoner

Harmonikk og klang skal ha mye av æren for "The Island"s lyttervennlige kvalitet. De to vokalistene Alexandra Bråten og Jo Inge Frøytlog fortjener skryt for måten de utfyller hverandre på. Uten Bråtens klare og uanstrengte røst (sjarmerende på linje med Ambrosia Parsley, Silje Nergaard og Lauren Waaktaar-Savoy) ville låtene stå i fare for å kollapse som en morken låve. Inkluderer vi Håvard Stokstads upåklagelige innsats på elektrisk bass og pumpeorgel, er Draumir fulltallige.

Kvartetten virker denne gang litt uinspirert.
Kvartetten virker denne gang litt uinspirert.

Draumirs hovedlåtskriver Frøytlog har lagt ned en del arbeid i tekstene denne gangen, og de fungerer som kledelige, små anekdoter rundt evige temaer som menneskelige skjebner og relasjoner, og den uutgrunnelige eksistensen. Med engelsk som kunstnerspråk bygger han opp små vers som aldri virkelig imponerer, men de tekstlige linjene kler de melodiske.

Den vriene mellomtingen

Skumringen har også en annen side. Den er alltid en mellomtilstand, og i dette tilfellet en tilstand mellom hyggelig pop og kjedelig pop. Dette er en av de CD-ene som man setter på og umiddelbart lar seg sjarmere av, men som deretter blir surrende i bakgrunnen uten at man egentlig registrerer den. Overgangen fra egenfinansiert hitlåtproduksjon til det ruvende plateselskapet Universal har frigjort tid til å flikke på musikken, framfor budsjettet, men samtidig er det fare for at nettopp dette privilegiet overkjører den spontane gløden.

I Draumirs tilfelle ser denne ambivalensen ut til å ha preget resultatet på plata, som må sies å fortone seg som en smule uinspirert, eller bedre; uvariert, på tross av mange gode melodier. Jeg savner den spennende kompleksiteten samt en videreutvikling av de eventyraktige partiene. Bandet har potensial til å lage nydelige poplåter, men foreløpig minner de om en litt pregløs hybrid av Midnight Choir, Savoy og Dadafon. De virkelig gode musikalske partiene eksisterer, men de er fremdeles litt for glatte til at man får ordentlig tak i de.

Konklusjon

Det ser ut til at Draumir forsøker seg på en slags dvelende pop-impresjonisme, hvor resultatet er elleve melodier som litt for ofte mangler fotfeste. Dersom melodiene hadde festet seg til hukommelsen etter noen gjennomlyttinger, ville denne platen hatt et betydelig større vekstpotensial.

Draumir The Island   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen