Drastisk økning i antall angrep

I teorien kan man selvsagt lage et system som er fullstendig sikret for innbrudd og angrep. Problemet ville imidlertid brukervennligheten - dersom det da kunne blitt brukt til noe i det hele tatt. Med økt brukervennlighet, store brukermasser der mer enn 95 prosent har liten kunnskap om grunnleggende datasikkerhet, billige bredbåndstilknytninger og stadig mer digital lagring - går tendensen mot stadig flere angrep. Rent geografisk er foregår den største aktiviteten i USA som har nesten halvparten av alle verdens angrep.

En stor del av denne aktiviteten er ikke direkte tilknyttet enkeltpersoner, men ormer og virus som åpner bakdører og skaper problemer med enorme mengder datatrafikk.

Mange av angrepene henger gjerne sammen med et ønske om å skaffe seg sensitiv informasjon. I mange tilfeller er det også aktuelt å bryte seg inn på en server med høyhastighets internettforbindelse, for senere å bruke denne som skalkeskjul til warez-virksomhet. Selv om operativsystemene og rutinene forhåpentligvis blir bedre med tanke på sikkerheten, avhenger også mye av sikkerheten på brukeren. Snarlig installasjon av sikkerhetsoppdateringer mangler generelt - ikke bare hos mindre opplyste brukere, men også hos mange systemadministratorer - som faktisk drifter bedriftskritiske systemer.

Mye av sikkerhetspolitikken henger sammen med hva leverandøren av operativsystemet setter som standard. Det ryktes at Microsoft kommer til å innføre en maskinvarepolitikk i Windows, som gjør at systemer med manglende sikkerhetsoppdateringer vil bli nektet tilgang mot nettverket. Hvorvidt tilkoplingen til Internett også omfattes av dette er litt usikkert, men forhåpentligvis gjør den nettopp det.

Når OS-leverandøren har gjort sitt, står det dermed igjen for brukeren å følge grunnleggende sikkerhetsregler. Listen over "bud" er lang, men dette er noen:

  • Første bud: Aldri åpne mistenkelige e-post vedlegg, selv om avsender er en kjent adresse.
  • Andre bud: Ikke gi mer rettigheter enn nødvendig på filsystemet (eks. deling av mapper).
  • Tredje bud: Bruk "gode" passord, dvs. minst 6 tegn - uten logisk mønster (eks: t3K#oW)
  • Fjerde bud: Anskaff nødvendig utstyr for å sikre systemet (eks: anti-virus software, brannmur, krypteringverktøy for sensitiv informasjon).

Ifølge statistikk fra Verisign blir angrepene mer komplekse og at skaden ikke bare rammer den enkelte serveren som blir angrepet. Dersom man har kommet seg inn på et system, brukes gjerne denne serveren som et "rede" for mye ulovlig aktivitet: eks: sniffing, mass-mailing, DoS-angrep, distribusjon av "warez" og videre angrep mot andre eller samme nett.

 

(Kilder: eSecurity, SecurityFocyus)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen