Drapssiktet trues på Facebook

Gruppen ” Drapssiktede voldtektsmenn og pedofile fortjener kun en straff – DØDSSTRAFF” har valgt å ha politiets bilde av den siktede i Overhalla saken som sitt profilbilde. 

Gruppen mener den siktede i saken burde få dødsstraff. I formålsparagrafen for gruppen heter det

”Mange vil kanskje si at det er en verre straff å råtne på cella, men her snakker vi om å forhindre at psykopatene slår til igjen. EN GANG FOR ALLE!”

Trusler om fysisk vold
Grunnleggeren av gruppen, som ikke ønskes å identifiseres, tillegger i en kommentar:

- Har du noen gang sett en person bli grilla i den elektriske stol, evt henging (jfr. Saddam)? Fantastisk underholdende!

Noen medlemmer av gruppen går også lengre og skriver:

- Hva med å sende han til en bestemt plass, hvor alle som hater det kan gjøre hva de vil mot han?

En annen kommentator skriver:

- Er det ikke bare å la'n Frode Andresen få henrette dem. Hjerte er vel på størrelse med en stående blink. Da lever de ei god stønd for han får innertier'n også har dem litt smerte av de skuddene som går litt utenfor (og de er det mange av). Da får de litt soningstid og død (mest sannsynlig av blodtap før blink!), Frode får øvd seg og familiene av offeret får se drapsmenene lide (antageligvis lenge). Alle blir fornøyde!

Fryktelig farlig
Ove Skåra ved datatilsynet mener denne formen for utlevering av siktede, og kommentarer rundt en eventuell straff er fryktelig farlig. 

Han er redd for at noen kan ta slike kommentarer litt for seriøst.

- Folk oppfører seg på disse gruppene som om det var et vorspiel en fredag kveld, men du vet aldri hvem som kommer innom og noen kan ta slike oppfordringer bokstavelig, sier han.

Han mener det i så fall kan være interessant for politiet å se hva som har blitt uttrykt på slike nettgrupper.

 - Her må man være klar over at norsk strafferett kan spille inn, sier Skåra.

Ansvarlig for egne handlinger
Inger Marie Sunde ved Institutt for Rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo støtter opp om dette.

- Folk er selv ansvarlige for sine handlinger, sier hun.

Hun mener dette er et grensetilfelle lovmessig da bildet av den drapssiktede allerede er gitt til media fra politiet, men i utgangspunktet gjelder ikke andre lover på nett enn ellers. 

Å legge ut anklager og bilde av en person på nett kan sammenlignes med å henge opp plakater i et nabolag og her mener hun Internetts muligheter utgjør et problem.

- Internett har et vell av forskjellige tjenester og disse gir gode muligheter til å ødelegge en person sitt liv for alltid, forklarer hun.

Ikke ta loven i egne hender
Hun mener det er viktig at selv om en handling ikke er direkte straffbar eller rettsstridig så har man allikevel et etisk ansvar ovenfor sine medmennesker. Å ta loven i egne hender er ikke en løsning.

- Om man mener en person har begått en straffbar handling skal man kontakte politiet, ikke legge ut anklagene på nett, presiserer hun.

Folk har tidligere blitt dømt som en følge av publisering av bilder og tekst på nett for brudd på straffelovens paragraf 390a om skremmende og hensynsløs krenking av annen person.

Vil skape debatt
Grunnleggeren av gruppen på Facebook vil ikke uttale seg for mye om saken, men påpeker at han ikke har noe ønske om å henge ut personer, men vil skape debatt rundt temaet dødsstraff.  

De bildene han har lagt ut på siden anser han som offentlige siden de har blitt brukt i media tidligere. 

Om noen skulle legge opp andre bilder vil disse umiddelbart fjernes og han anser ikke opprettelsen av gruppen som noe brudd på norsk lov om privatlivets fred.

Ligger i gråsonen
Inger Marie Sunde er ikke umiddelbart enig i dett.

- Slike handlinger ligger i en gråsone og jeg tør ikke uttale meg uten å sette meg inn i den konkrete saken, men trusler i form av ytringer kan anses for å bryte norsk lov, sier hun.

Hun påpeker allikevel at det her er stor forskjell på ytringer som er klart fleipete og de mer seriøse, men man burde uansett tenke seg om før man velger å publisere ting offentlig på nett eller andre steder.

Det er også viktig å ha i bakhodet at alle i Norge er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

Datatilsynet la i går ut en brukerhåndbok spesifikt for Facebook med råd og regler rundt publisering på nett . 

Vi kan anbefale alle å sjekke ut denne før de begir seg ut på digitale nettverk. Veiledningen finner du her.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen