Drapssak på villspor

Det er ikke alltid enkelt å orientere seg innen telekommunikajson.

Spesielt ikke når det sendes sensitiv informasjon i drapssaker fra politi og Høyesterett.

Les også:
Vil du bli overvåket?

Hold deg skjult på nett
.
Privatbilde ble pornocover
.

Motok fakser om drapsetterforskning
Mediehuset Digital, utgiver av Teknofil og Mobilen, flyttet nylig til nye lokaler i sentrum av Oslo. Med flyttingen fulgte også et nytt faksnummer. Overraskelsen ble stor da politiet og Høyesterett sendte fakser til redaksjonen.

Faksene inneholdt sensitiv informasjon om varetektsfengsling med navngitte dømte, informasjon om pågående etterforskning i masseslagsmålet på Kaldbakken og aktors meninger om sakkyndige.

Flere av faksene har vært merket med "unntatt offentligheten".

Ga beskjed flere ganger
Etter å ha kontaktet politiet og Høyesterett flere ganger for å opplyse dem om problemet fikk vi beskjed om at feilen lå på teknisk hold. Faksen var nemlig preprogrammert til å sende til vårt nye faksnummer. Den tiltenkte mottaker var trolig advokathuset Feydt og Hamborgstrøm.

Der er de derimot lite imponerte over politiets tekniske kunnskaper. De byttet nemlig faksnummer som de tar i bruk i praksis for 10 år siden.

- Feil kan skje, det er likevel sterkt beklagelig at slikt skjer. Disse faksene inneholder jo sensitive opplysninger om mistenkte og vitner og er et klart brudd på taushetsplikten, sier en opprørt advokat Christine Hamborgstrøm til Teknofil.

Politiet er i følge henne godt kjent med advokatkontorets nye faksnummer, og hun kan ikke forstå hvorfor de da skal ta i bruk et nummer de ikke har brukt på flere år.Dette er en av de mer uskyldige faksene redaksjonen har mottatt.
Sa opp nummer i fjor
I følge informajsonssjef hos Telenor, Atle Lessum, sa likevel ikke advokatfirmaet opp det gamle faksnummeret før på starten av året i 2007. Dette har nok vært til forvirring for politiet.

På den positive side har da ikke faksnummeret vært i bruk før Mediehuset Digital overtok det. Det er altså liten sansynlighet for at forvirringen har medført at lignende sensitiv informasjon har endt opp andre steder.

Meget alvorlig
Politiet på sin side beklager hendelsen sterkt.

- Ledelsen i Politiet ser meget alvorlig på dette, men vi vil gjerne se gjennom papirene som har blitt sendt før vi kommer med noen fullstendig uttalelse, sier informasjonskonsulent hos Oslo politikammer Lene Bovim.

De tror det kan være en koblingsfeil i telesystemene som skaper problemer, men vil utføre litt tradisjonell etterforskning for å finne årsaken til problemet.

Bekymringsverdig omgang med personopplysninger
Erland Bakke, daglig leder i Mediehuset Digital, synes det er urovekkende at norske rettsinstanser ikke har bedre rutiner på sin teletrafikk.

- Vi har i henhold til norsk lov makulert alt som har kommet inn og kontaktet både politi og Høyesterett angående problemet flere ganger. Jeg håper vi med dette ikke vil motta fler fakser med personlig og sensitiv informasjon om vår medborgere. Det er likevel bekymringsverdig hvis politiet er så lite kritiske til hvor sensitiv informasjon sendes, utdyper han.

Artikkelen har blitt oppdatert 09/01/08 klokken 17:20.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen