Snuoperasjonen som sendte Netshop i graven

Snuoperasjonen som sendte Netshop i graven

Nettbutikken er snart tilbake, men i kulissene har det skjedd mye.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For to uker siden stengte nettbutikken Netshop.no dørene. Moderselskapet XL-Distribusjon hadde begjært oppbud. Det satte stoppen for Sandefjordsbedriften som i nærmere ti år har bygget seg opp til en av Norges største nettbutikker, med salg av alt fra datautstyr og mobiltelefoner til hjemmekino og kameraer.

Om kort til vil nettbutikken gjennoppstå: «Netshop har fått ny eier og vil være midlertidig nede mens nettbutikken omstruktureres. Vi reåpner en ny spennende butikk om kort tid» meldes det på nettbutikkens sider.

Føler seg lurt

Daglig leder i Netshop.no, Sven Aage Lysebo.
Tidligere daglig leder i Netshop.no, Sven Aage Lysebo.Foto: Netshop

Men bak kulissene har det vært høy dramatikk i Sandefjord. Bare kort tid før Netshop ble slått konkurs, var de nemlig i forhandlinger om å bli kjøpt opp av Telenor-eide Telefast. Disse forhandlingene førte ikke frem, og Netshop møtte veggen kort tid etterpå.

De ansatte har mistet jobben, det er klart at aksjonærene har tapt store summer, og et konkursbo ble opprettet. Men plutselig var Telefast tilbake, og få dager etter konkursen ble hele boet solgt for en brøkdel av den opprinnelige summen – til Telefast.

Telefast bekrefter oppkjøpet av konkursboet til Hardware.no:

– For et par uker siden fikk vi melding om at Netshop begjærte oppbud, og meldte da inn at vi var interessert i konkursboet. Da fikk vi beskjed av bobestyrer om at det skulle holdes en auksjon, og at det var fire – fem andre interessenter. Vi kastet oss på budrunden, og fikk beskjed på tirsdag om at vi fikk tilslaget, bekrefter Kai Strat, administrerende direktør i Telefast til Hardware.no

Konkursoppkjøpet faller ikke i god jord hos Netshops tidligere ledelse. Sven Aage Lysebo var daglig leder og eier av Netshop.no, og vurderer nå å stevne Strat og Telefast for over 20 millioner kroner. Til Hardware.no forteller han nå sin versjon av historien.

– Jeg føler meg direkte lurt, og er nå i dialog med min advokat for å se om jeg skal gå til privat søksmål, forteller Lysebo til Hardware.no.

Slet økonomisk

Netshops lokaler i Sandefjord.
Netshops lokaler i Sandefjord.

La oss spole litt tilbake. Netshop har i flere år slitt økonomisk, og de har lenge vært på utkikk etter en partner. Det skal vise seg å bli vanskelig.

I november 2012 havarerer gigantoppkjøpet der Netshop ville tatt over Hattelco, selskapet bak blant annet PS.no. Netshops moderselskap, XL Distribusjon, går raskt videre til samtaler med Idar Vollviks Ludo Store.

Denne gangen er bordet snudd: Netshop skal ikke lenger svelge en gigant som Hattelco, de vil selges. XL Distribusjon ser på Ludo Store som en god partner, og når vinteren begynner å slippe er forhandlingene godt i gang.

– Vi har vært i dialog, men jeg kan ikke si så mye om hva den gikk ut på. Det jeg kan bekrefte er at vi ikke var så langt fra å bli enige, bekrefter Idar Vollvik overfor Hardware.no.

Ikke mange metere fra der Netshop holder til i Sandefjord, ligger Telenor-eide Telefast. De får raskt nyss om forhandlingene, og kommer med et attraktivt tilbud til Netshop. I løpet av få dager er Netshop overbevist om at Telefast er en bedre partner i fremtiden enn Ludo Store, og Netshop avbryter forhandlingene med Ludo.

Oppkjøpet godkjennes – eller?

Telefast er store, og omsatte i 2011 for over 1,6 milliarder kroner. Det nye paret jobber iherdig, og Netshops Sven Aage Lysebo sier at allerede den 19. mars får han bekreftet fra administrerende direktør i Telefast at styret kommer til å godkjenne oppkjøpet.

En aksjekjøpsavtale signeres av Lysebo på den ene siden, og Gylve Setlo, Telefasts økonomidirektør, på den andre. Setlo kjenner godt til hvordan oppkjøp fungerer, og var både deleier og daglig leder i Telefast i 2004, da Telenor kom og kjøpte hans selskap.

I kontrakten som Hardware.no har fått tilgang til listes det imidlertid opp noen betingelser for at kjøpet skal gjennomføres. Endelig godkjennelse fra styret er en av disse.

– Møtet en ren formalitet

Fra Netshops lager i Sandefjord.
Fra Netshops lager i Sandefjord. De ansatte mistet jobben med konkursen.

Klokken ni om morgenen den 22. mars kommer Telefast-direktør Kai Strat til Netshop for å hente en fullstendighetserklæring, ifølge Lysebo. I denne erklæringen bekrefter Netshop at de har gitt fra seg fullstendige opplysninger om selskapets situasjon.

En time senere skal det være styremøte i Telefast, hvor oppkjøpet skal behandles. Ifølge Lysebo gjentar samtidig Strat at styremøtet er en ren formalitet. Styret i Telefast har nemlig allerede godkjent kjøpet av Netshop, og verdien er satt til mellom 7,5 og 30 millioner kroner som ytterpunkter.

Når Hardware.no konfronterer Strat med påstanden om at han skal ha gitt en slik beskjed, ønsker han ikke å svare.

Kjøper ikke likevel

Styremøtet den 22. mars viser seg nemlig å ikke være en formalitet likevel. For Netshop kommer sjokkbeskjeden snart etter – Telefast vil ikke kjøpe. På dette punktet er også den opprinnelige avtalen med Ludo Store helt ute av bildet.

Ifølge Lysebo argumenterer styret i Telefast avslaget med at det blant annet er et større kapitalbehov enn forventet, og at lageret til Netshop er feilvurdert.

I en måned fremover forhandler Netshop og Telefast frem og tilbake, og flere av problemene løses. Netshop får ettergitt en god del gjeld, blant annet gjeld til Telefast. På et punkt tilbyr Lysebo seg å kjøpe opp hele lageret selv, via et annet selskap han eier.

På kanten av stupet

Men mot slutten av april blir likevel alle forhandlinger avbrutt, og hele avtalen går i vasken. Det er nå klart at det ikke blir noe oppkjøp av den allerede hardt pressede nettbutikken, som nå er på kanten av stupet.

– Jeg føler at Telefast trenerte hele prosessen. Vi hadde Ludo Store som en mulig oppkjøper, sier Lysebo.

Siden forhandlingene kollapset i slutten av april har det vært lite kontakt mellom de to partene. Netshop har jobbet med å holde hodet over vann, men for to uker siden dukket de under. Ti år med butikk på nett var over, og Netshop måtte til skifteretten. Ifølge Telefast var det Atea som krevde oppbud, men Lysebo sier selskapet selv begjærte dette.

Telefast kjøper konkursboet

Netshops lager i Sandefjord.
Lageret til Netshop var ett av elementene i konkursboet. Bildet er tatt i 2011. 

Når konkursen er et faktum kommer imidlertid Telefast tilbake, og snapper opp Netshop-boet etter en budrunde.

Dette skjer altså bare måneder etter at det samme styret nektet å kjøpe Netshop. Telefast fikk nå selskapet for 2,6 millioner kroner, mot de mellom 7,5 og 30 millionene det var snakk om i mars. Det er dermed Telefast som er den nye eieren av nye Netshop, som åpner i disse dager.

 – Man kan jo lure på om noen har spekulert i at man får Netshop billigere ved å slå selskapet konkurs, sier Lysbo.

–  Forstår skuffelsen

Administrerende direktør i Telefast, Kai Strat, sier han forstår Lysebo, men mener at forhandlingene ikke var trukket like langt ut som den forhenværende Netshop-sjefen forteller. Strat ønsker heller ikke å gå inn på detaljene i hvorfor det ikke ble noe av det opprinnelige oppkjøpet.

– Jeg skjønner at Lysebo er skuffet, og det står på en måte respekt av den jobben som er gjort. Vi anbefalte ham også sterkt å gå videre med en av de andre interessentene. Jeg synes det er veldig synd at det skulle gå slik, og har full forståelse for at han synes dette er en nedtur, sier Telefast-direktøren.

– For mye risiko

Han bekrefter at det var forhandlinger på gang, men forteller at styret i Telefast hadde med seg både jurist- og revisorkompetanse i vurderingen av oppkjøpet. Enden på visa, etter deres vurderinger ble spilt inn, var at det ikke skulle gjøres noe oppkjøp.

– Det er riktig at vi var inne i en prosess om å gjøre et mulig oppkjøp, og vi kom frem til en opsjonsavtale som ga oss eksklusiv rett til oppkjøp, men det skjedde en del i den uka vi forhandlet som gjorde at styret valgte å si nei. Detaljene i hvorfor de kom til den beslutningen vil jeg ikke gå inn på, men styret følte at det ble for mye risiko, forteller han.

Forpliktelsene forsvant

Strat avviser også at det ble spekulert i et billigkjøp etter en konkurs, og viser til at Netshop også var i forhandlinger med andre aktører underveis.

– Lysebo har hatt andre interessenter hele veien, men valgte å gi oss eksklusiv forhandlingsrett i fire dager. Den første avtalen var kun en opsjonsavtale, og bygde helt og fullt på en endelig godkjenning fra styret, understreker han.

– Men det var opprinnelig for mange forpliktelser vi hadde måttet ta over, så vi valgte å si nei. Etter konkursen ble alle forpliktelser og gjeld sanert, og da ble det litt annerledes. Varelageret var ikke av så stor interesse, men det var noe maskineri vi kunne tenkt oss. Hva som skjer med de ansatte må du snakke med bobestyreren om, sier han.

Ønsker ikke kommentere

 – Vi hadde en helt genuin interesse i å overta, men var for mange forpliktelser å overta. Med 20 millioner i gjeld, og ikke så mye aktiva i selskapet, viser ettertiden at det var en riktig beslutning, mener Strat.

På spørsmål om den opsjonsavtalen han nevner er den aksjekjøpsavtalen som Telefasts Gylve Setlo signerte 19. mars, vil ikke Strat svare. Han vil heller ikke svare på om han selv hentet fullstendighetserklæringen en time før det omtalte styremøtet.

Hardware.no har dessuten fått oppgitt at Netshops satt på skattefordeler på flere millioner etter et solid underskudd fra tidligere år, og at flere kreditorer slettet selskapets gjeld før konkursen var et faktum. Ifølge disse tallene ser de 20 millionene i gjeld ut til å i praksis være nullet ut, noe Strat heller ikke ønsker å kommentere.

– I denne prosessen har Telefast og styret fulgt de regler og lover som gjelder. Utover dette ønsker vi ikke å kommentere saken ytterligere i media, svarer han.

Netshop har tidligere klart seg godt som en av de billigere butikkene.
Les vår stortest i jakten på landets billigste nettbutikk »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen