Drakes ligning

(Bilde: Shutterstock)

Hvor vanlig er utenomjordisk liv?

Ifølge vitenskapen er det ikke sikkert vi har universet for oss selv.

Frank Drake.
Astronomen Frank Drake med sin kjente ligning. Foto: SETI

Har du noen gang tatt en lang titt opp på stjernehimmelen og undret på om det er noen i andre enden som lurer på det samme? Mange har fundert på om vi er alene i universet, og det var samme spørsmålet som tirret nysgjerrigheten til Frank Drake som åtteåring. 

Vår galakse, Melkeveien, er hjemmeadressen til mellom 100 og 400 milliarder stjerner. Tallet er relativt unøyaktig fordi det ikke lar seg gjøre å telle stjernene én etter én, men må estimeres ut i fra massen til galaksen og vektfordelingen til stjernene. Hvis hver av disse stjernene igjen har én eller flere planeter surrende rundt, gir dette et enormt antall planeter – og et enormt antall potensielle hjem til andre vesener.

Mens det per dags dato ikke finnes konkrete tegn til intelligent liv andre steder i universet, har den vitenskapelige og teknologiske utviklingen det siste århundret gitt oss nyttige hjelpemidler for å tilfredsstille nysgjerrigheten. For å finne ut hvilke faktorer som er nødvendige for utenomjordisk liv som vi kan kommunisere med, tok Dr. Frank Drake spørsmålet i egne hender og delte det opp i mindre, mer håndterlige deler.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (46)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen