Selv om du planlegger late dager på brygga i sommer, er det ingen hindring for at hele familien kan være på nett samtidig.
Test
Selv om du planlegger late dager på brygga i sommer, er det ingen hindring for at hele familien kan være på nett samtidig. (Bilde: Audun M. Solheim, alle foto)

Dovado UMR trådløs ruter

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Dovado UMR trådløs ruter

Teknologi: 802.11b/g WLAN
Bundel: Strømadapter, USB-forlengerkabel, bruksanvisning
Kryptering:
WEP, WPA-PSK, WPA2, MAC adressefiltrering
Inn-/utganger: 4x10/100Mbps LAN, 1x10/100Mbps WAN. 2x USB
Batteri: Nei
Utstyrstøtte: Støtter de mest vanlige USB-modemene

Pris: 1000 kroner

Dovado UMR trådløs ruter

Teknologi: 802.11b/g WLAN
Bundel: Strømadapter, USB-forlengerkabel, bruksanvisning
Kryptering:
WEP, WPA-PSK, WPA2, MAC adressefiltrering
Inn-/utganger: 4x10/100Mbps LAN, 1x10/100Mbps WAN. 2x USB
Batteri: Nei
Utstyrstøtte: Støtter de mest vanlige USB-modemene

Pris: 1000 kroner
Web-grensesnittet er enkelt å bruke, spesielt hvis du har sett opp en ruter eller tre tidligere.
Web-grensesnittet er enkelt å bruke, spesielt hvis du har sett opp en ruter eller tre tidligere.

Det nærmer seg ferietid, og ferie uten internett har nærmest blitt utenkelig for en stor del av befolkningen.

Tilgang til internett er derimot ikke en selvfølge overalt, det er langt ifra standard med bredbånd på hytta enter du eier eller leier. Tilbringer du sommeren i båt, er det enda mindre sannsynlig at du har tilgang på internett.

Internett "overalt"

Løsningen finnes, og den har vært her lenge: internett via mobilnettet. Såkalt mobilt bredbånd har blitt svært populært, og gir tilgang til internett overalt hvor du har mobildekning.

Sjekk dekningskartene for Telenors og Netcoms for å finne ut hvor det er super-3G- eller 3G-dekning.

Nå er også super-3G blitt nokså utbredt, slik at hastigheten stort sett blir brukbar i befolkede områder.

Mye vil ha mer

Bortskjemte som vi er, holder det imidlertid ikke med én PC i ferien. Om du reiser på ferie med venner eller familie, så er det ikke uvanlig med hver mann sin PC.

Det er dermed duket for sommerens første krangel når alle skal på nett samtidig og det kun finnes ett mobilt bredbånd i forsamlingen.

Redningen er nær

Som du kanskje har skjønt, finnes det en løsning på dette uten å måtte kjøpe en egen duppedings til hver PC. Vi har testet en trådløs ruter fra Dovado, som løser akkurat dette problemet. Prinsippet er enkelt. Den fungerer akkurat som en vanlig trådløs ruter, og har også WAN-inngang, noe som vil si at den kan brukes som en helt vanlig trådløs bredbåndsruter tilkoblet vanlig, kablet bredbånd.

Det som gjør Dovado spesielt er at den også har to USB-porter. Her kan du putte inn et USB-modem fra en av de kjente leverandørene. Det eneste du trenger for å komme deg på nett er da tilgang på strøm og mobildekning.

Enklere blir det ikke

Vi testet med et mobilt bredbånd fra Telenor av typen Option Icon 225, men du kunne like gjerne brukt Netcoms Huawei E220 USB-modem. Vi testet først med et SIM-kort hvor PIN-koden var deaktivert. Det eneste vi da trengte å gjøre var å plugge modemet inn i en av de to USB-kontaktene bak på ruteren, og vi var på nett. Absolutt ingen installasjon av programvare eller konfigurasjon av Dovadoen var nødvendig, så her bør selv far i huset klare å komme seg på nett.

Litt av poenget med Dovadoen er å slippe kabler, men du har fortsatt mulighet til å kablet nett dersom du ønsker.
Litt av poenget med Dovadoen er å slippe kabler, men du har fortsatt mulighet til å bruke kablet nett dersom du ønsker det.

Som standard tilbyr Dovado et usikret Wi-Fi, så du bør allikevel ta deg bryet med å gå inn i web-grensesnittet og sette opp sikring av det trådløse nettet ditt. Her kan du også se dekning på det mobile bredbåndet og endre på en rekke innstillinger.

Skulle du finne ut at dekningen er i snaueste laget, følger det med en USB-forlengerkabel. Denne er på hele tre meter, så hvis du ikke klarer å peile deg frem til mobildekning med denne så er det nok bare å innse at ferien blir uten mobildekning og internett.

Foran på ruteren har du en rekke lysdioder som viser status på de ulike tilkoblingene. Disse er mer eller mindre selvforklarende.

Jo flere vi er sammen..

..jo tregere det går. Ved vanlig surfing med Dovado tenker du ikke spesielt på at det går tregere enn med vanlig, kablet bredbånd. En direkte sammenligning med skikkelig bredbånd avslører imidlertid fort at hastigheten ikke er den samme som om du sitter med en fiberkabel mer eller mindre rett i PC-en.

Er det mange som surfer samtidig, vil du merke at det går litt tregt, men dette er også veldig avhengig av hvordan mobildekning du har, og hvor mange andre som surfer via samme mobilmast som deg.

Nedlastingshastigheten under våre tester varierte fra 1,4 Mbps helt ned i 499 kbps, men dette er det mobilnettet som avgjør, ikke den trådløse ruteren. Opplastingshastighet lå fra 358 kbps til 149 kbps, noe som også er normale hastigheter i super-3G-nettet.

I Oslo kan du få enda bedre hastigheter, ettersom super-3G-nettet støtter teoretiske 7,2 Mbps nedlastingshastighet i stedet for 3,6 Mbps.

Responstiden, eller ping for de teknisk innvidde, lå på rundt 100ms da vi pinget www.amobil.no. Dette er rundt ti ganger lenger tid som når vi pinger www.amobil.no fra bredbåndet hjemme i stuen.

Stabiliteten var tilfredstillende, men ikke 100 %. Vi opplevde at ruteren måtte restartes to ganger under testperioden.

Tilleggsutstyr

Dovado-ruteren har også funksjoner for å overvåke og kontrollere ruteren via SMS. Ved hjelp av en ekstra enhet til å plugge inn i en stikkontakt, kan du også styre andre elektriske apparater via SMS. Dette ekstrautstyret medfulgte ikke på vår testmodell, så vi fikk dessverre ikke prøvd denne funksjonaliteten, men for noen kan nok dette være et solid kjøpsargument i seg selv.

Konklusjon

Det er liten tvil om at Dovoda UMR trådløs ruter fungerer til det den skal. Flere kan dele det mobile bredbåndet samtidig med kun et abonnement og et USB-modem. Er det mange som skal surfe på internett, høre på Spotify eller legge ut de lekre feriebildene på Facebook, vil hastigheten bli lidende.

Den største ulempen til Dovado er kanskje at det det finnes konkurrenter som har en bedre løsning. Option leverer nemlig en trådløs ruter som har innebygget mobilt bredbånd. Da slipper du å kjøpe dette i tillegg, og kan putte SIM-kortet rett i ruteren. Det blir én dings mindre å holde orden på, og billigere blir det også. Når den raskere varianten av mobilt bredbånd, LTE, kommer for fullt må du riktignok bytte hele ruteren. Det blir likevel ikke veldig mye dyrere enn å kjøpe et løst USB-modem.

Ice er imidlertid et alternativ som kan være verdt en nærmere titt. Denne løsningen gir bedre dekning enn det super-3G kan by på.

Les test av Ices Wi-Fi-modem

Dovado USB UMR

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen