Guide

DotNet i et nøtteskall

Da Microsoft introduserte DotNet teknologien var det mange kritiske røster som hevet seg i mange miljøer. Man så for seg at Microsoft ville binde oss langt tettere opp til sin plattform enn tidligere. Debattene gikk høyt og meningene var mange. Undertegnede synes det er interessant å ta et lite tilbakeblikk og se på hva DotNet egentlig er og hva som skjedde i forhold til de spådommer som kom.

Mange fyktet i den første fasen at Microsoft ville binde alle programmer til sin egen plattform, noe som ikke var en helt ubegrunnet frykt når man ser på den historikk Microsoft har når det gjelder akkurat slike kunstgrep. Undertegnede var selv en av dem som skeptisk så på dette nye, men som bestemte seg for å prøve dette i praksis.

Bekjentskapet med DotNet viste seg i begynnelsen å være en blandet følelse, for her fant man en rad nye ting som man hadde savnet i ASP og VB, samtidig følte man seg litt frarøvet for det manglet en rekke funskjoner som man hadde vent seg til. I denne fasen var det faktisk de gamle Microsoft tilhengerne som var mest høylytte i sin kritikk, og igrunnen er ikke det rart, for mange som var vant til at Microsoft betydde minimalt med endringer, opplevde plutselig at det skjedde store endringer. Undertegnede satt selv der og laget en helt enkel side i DotNet som burde fungere, men alt jeg fikk opp var en kryptisk feilmelding som ikke var så lett å forstå. Å søke etter informasjon på dette stadiet var som å lete etter et bestemt sandkorn i Atlanterhavet, for om du først fant et så hadde du ingen måte å være sikker på at det var det riktige du hadde funnet. Etter en hel uke (ja, jeg skjemmes i dag) fant jeg ut at det vår så heidundrende enkelt at jeg ikke hadde kompilert siden før jeg testet den. Dette kom som en bombe på meg, for jeg var jo vant til at slik skjedde av seg selv. Undertegnede lot dette faktisk inspirere til å bli bedre kjent med uhyret DotNet.

En av de første oppgavene med praktisk betydning, hvor DotNet kom til sin rett var en rad med websider som undertegnede hadde jobbet med, og hvor man hadde et problem fordi mye var bygd opp rundt VB skripting og Java, men det var stadig brukere med andre nettlesere som ikke kunne bruke disse sidene med avanserte funksjoner. Tilfeldighetene ville ha det slik at disse sidene i stor grad var rettet mot noen av de heftigste kritikerne av DotNet, de samme som sverget til Mozilla og Opera. Her var nemlig DotNet løsningen, for ved å bruke denne teknologien flyttet man mye av de avanserte funksjonene fra Java og klient side skripting, til å utføres på serveren, som igjen presenterte ren og pen HTMl til brukerens browser. Stor ble bestyrtelsen blant de tidligere kritikerne når de oppdaget hva det var som hadde løst problemene, og mange valgte å titte litt nærmere på dette nye som var kommet.

Et av hovedproblemene som kritikerne så for seg var at Linux plattformen ikke skulle støttes på server og klient siden, men ganske raskt var det en rekke prosjekter i gang for å portere teknologien til disse miljøene også. Microsoft som på dette tidspunktet kunne stoppet porteringen gikk faktisk så langt som å frigi deler av rammeverket slik at det ble mulig å portere. Og raskt hadde man både DotGNU, Portable.NET , mono og en lang rekke andre som jobber med porteringer. Det som overrasket mange var at det Java en gang hadde lovet å være, det var det DotNet som oppfylte, nemlig å være i sannhet kompatibelt på tvers av plattformene. Noen skjær i sjøen var det selvfølgelig, for det lot seg ikke så lett gjøre å portere WindowsForms og en del andre særegne Windows biter, men var det egentlig behov for det? Miljøet fant fort ut at det ikke var det, og Microsoft definerte faktisk sin dotNet i en standarisering som var lett å følge.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen