Test
Doro-telefonene passer for eldre. (Bilde: Marius S. Eltervåg (Alle foto))

Doro 328 og 330

Langt fra alle er like fornøyd med den raske utviklingen innenfor mobilteknologien. Mange ønsker seg kun en telefon som er lettvint å bruke, har god og høy lyd og store taster. Spesielt de som ikke har eid en mobil før.

Det finnes ikke så altfor mange alternativer for denne målgruppen, men svenske Doro har tatt tak og laget et knippe modeller som passer til kriteriene. Vi har testet Doro 328 og 330.

Doro 328

Dimensjoner: 13,5 x 5,9 x 1,6 cm, 111 gram
Teknologi: GSM 900/1800/1900 MHz
Minne: 100 telefonbokoppføringer, 50 SMS
Skjerm: Sort/hvit, 1,8 tommer
Annet: Mottak av SMS
Batteri: 2,3 timer tale, 8 døgn hviletid,
Pris: Ca 800 kroner
Tastene er store, og har godt med plass mellom seg.
Tastene er store, og har godt med plass mellom seg.
Piltaster og telefonboktast på siden.
Piltaster og telefonboktast på siden.
Doro 328 til venstre, 330 til høyre.
Doro 328 til venstre, 330 til høyre.
Stor høyttaler på baksiden.
Stor høyttaler på baksiden.

Doro 328 – Less is more

Doro 328 er med en lengde på 13,5 centimeter en virkelig diger telefon. Til tross for størrelsen veier den ikke mer enn 111 gram, noe som er mindre enn mange av dagens smarttelefoner.

At telefonen er stor, er ikke noe minus for målgruppen. Mye av årsaken til størrelsen, er at det skal være plass til store taster med godt mellomrom mellom seg.

Skjermen har en størrelse på 1,8 tommer, og er i bredformat. Den viser kun hvit skrift på sort bakgrunn, noe som i bunn og grunn holder, med tanke på at den ikke akkurat skal brukes til bilder og video. Det finnes heller ikke noen hovedmeny å forholde seg til, ettersom du kun kan lese SMS, bla i telefonboken og slå inn telefonnumre.

Skjermen har rimelig stor skrift, slik at den skal være lettere å lese.

Enkel i bruk

Doro 328 er omtrent like enkel å bruke som en vanlig, trådløs hustelefon av eldre årgang. For å ringe slår du inn nummeret og trykker på den grønne telefontasten, og du legger på med den røde.

På siden av telefonen finner du to piltaster for å bla opp og ned i telefonboken. Holder du piltastene inne i ett sekund, stiller du volumet. Dersom brukeren av telefonen foretrekker å bruke tommelen, er det en fordel å være venstrehendt, ettersom piltastene sitter på venstresiden.

Under piltastene er det en egen tast for meldinger og telefonbok. Trykk én gang for å få opp telefonboken, eller to for å få opp meldingsinnboksen. Du kan imidlertid ikke svare på meldingene.

Store, gode taster

Tastene er behagelige å bruke, og er store nok til at selv store fingre bør treffe uten problemer. At de er merket med store, tydelige tall er en stor fordel for de som har problemer med synet. Det er også en fordel at det er godt med rom mellom tastene, slik at du ikke trykker ned to eller flere samtidig.

Under skjermen finner du fire taster merket med A, B, C og D. På hver av disse tastene kan du lagre én kontakt, slik at du kun trenger å holde inne tasten for å ringe opp vedkommende.

God lyd

En telefon som skal passe for eldre, bør i høyeste grad ha både god lydkvalitet og muligheter for å stille volumet et par hakk ekstra oppover. Doro 328 har ren og god lyd, og du hører ikke susing eller andre forstyrrende elementer. Vi mistenker imidlertid at enkelte ville ønsket seg litt høyere volum, særlig dersom de har betydelig nedsatt hørsel. Du har riktignok høyttalerfunksjon, men bruker du denne blir lydkvaliteten straks betydelig dårligere, og det er vanskelig å oppfatte hva som blir sagt.

Å høre at telefonen ringer eller at du mottar en tekstmelding, bør derimot ikke være noe problem. Doro 238 gir en nesten ubehagelig høy lyd fra seg når den mottar samtaler eller SMS.

Batterilevetiden er ikke den aller beste. Med knappe 2 timer og 20 minutters taletid er det fort gjort å gå tom for strøm dersom du glemmer å sette telefonen til lading.

Konklusjon

Doro 328 er en telefon som passer finfint for de som kun vil ha det aller, aller mest grunnleggende. Dette er enkelt og greit en telefon du ringer med. Du kan riktignok motta tekstmeldinger, men uten muligheter for å svare er mye av poenget borte.

I bruk er telefonen omtrent så rett frem som det går an å bli. Du har ikke noen hovedmeny å forholde deg til, men har direktetilgang til de få funksjonene som finnes fra egne taster. At telefonen er stor, er sannsynligvis bare positivt for målgruppen, som gjerne er vant til å bruke vanlige hustelefoner.

Du kjenner godt at telefonen ligger i hånden, og å bomme på tastene skal godt gjøres, samme hvor store fingre du har.

Lydkvaliteten er også god, men muligens ikke høy nok for de som er betydelig hørselshemmet, så har du muligheten til å teste telefonen et par samtaler før du bestemmer deg, er du på den sikre siden.

Bortsett fra at volumet kan bli noe lavt, og at batteriet holder i korteste laget, er det ikke særlig mye negativt å spore i denne telefonen. Trenger du en mobil som kun skal brukes til samtaler, og vil ha størst mulig taster, er Doro 328 midt i blinken.

Doro 330

Dimensjoner: 10,5 x 5,8 x 1,6 cm, 94 gram
Teknologi: GSM 900/1800 MHz
Minne: 100 telefonbokoppføringer
Skjerm: 1,73 tommer, 128 x 60 piksler fargeskjerm
Kamera: Nei
Annet: FM-radio, lommelykt, SMS-funksjon, kalkulator, enhetskonvertering
Batteri: 4 timer tale, 5,4 døgn hviletid, 900 mAh
Pris: Ca 1000 kroner

Doro 330 – for de som kan litt

Doro har også et alternativ for de som har lært seg å skrive tekstmeldinger og bruke andre enkle telefonfunksjoner utover å ringe.

Doro 330 er langt mindre enn 328, og har også både fargeskjerm og et knippe nyttefunksjoner å boltre seg i. Blant annet finner du vekkerklokke, kalkulator og lommelykt.

Doro 330 har gode taster.
Doro 330 har gode taster.
Tre linjer tekst av gangen.
Tre linjer tekst av gangen.
Du navigerer i menyene med et rullehjul.
Du navigerer i menyene med et rullehjul.

Myke og gode taster

Tastene er bare hakket mindre enn på 328, og sitter helt tett sammen. Det er altså litt større fare for å trykke inn to taster samtidig på denne telefonen.

Når det er sagt er tastene svært gode. De reagerer straks du trykker på dem, og har en myk og behagelig overflate.

328 støtter både lesing og skriving av meldinger. Skjermen viser tre linjer tekst av gangenen. Dette gjør at du må bla mer for å lese lange meldinger, men til gjengjeld er teksten stor og veldig lett å lese.

På høyresiden av telefonen finner du et hjul som kan presses oppover og nedover for å bla i menyer, meldinger og telefonbok. For å gjøre et valg i menyen, trykker du hjulet ned. I motsetning til 328 passer denne telefonen best for høyrehendte, da navigasjonshjulet sitter på høyresiden.

Hovedmenyen består av en vanrett linje med ikoner og tekst, og bør være grei å sette seg inn i. Alle funksjonene har fått sitt eget ikon i hovedmenyen, slik at du ikke trenger å bla deg gjennom et lass av undermenyer for å finne frem til det du leter etter.

Lommelykt og nødknapp.
Lommelykt og nødknapp.

Lommelykt

Mange vil nok sette pris på lommelyktfunksjonen. Denne startes ved å holde inne tasten med lyspæren på i ett sekund, og kommer nok godt med når du skal lete etter ting som har falt på bakken, eller bare skal finne døren i mørket.

Ved siden av lommelyktknappen finner du en tast som starter radioen i telefonen. Det kreves imidlertid at hodesettet som følger med er koblet til, da dette fungerer som antenne.

330 har fått en egen nødknapp på oversiden. På denne tasten kan du lagre nummeret til ambulanse, lege eller hva du måtte ønske. For å ringe opp holder du tasten inne i tre sekunder. Tasten fungerer selv om tastelåsen er aktivert.

Ironisk nok er nødknappen den minste tasten på hele telefonen, og ligger i tillegg ganske dypt inne i skallet. Det kan altså være vanskelig å trykke den inn dersom du har fått et illebefinnende.

Bra lydkvalitet

Lyden i Doro 330 er absolutt godkjent, og er i likhet med 328 både ren og fri for susing i bakgrunnen. Volumet kan også stilles noe høyere, slik at det er lettere å høre hva som blir sagt hvis du har nedsatt hørsel. Telefonen har imidlertid ikke høyttalerfunksjon.

Batteriet i 330 gir deg fire timers taletid, altså nesten dobbelt så mye som Doro 328. Dermed er det ikke en like stor krise om du glemmer å lade telefonen etter halvannen time med prating.

Konklusjon

Doro 330 er et bra valg for de som vil ha en enklest mulig telefon, men som likevel vil ha flere muligheter enn å ringe.

Her får du muligheter for å sende tekstmeldinger, bruke vekkerklokke, regne enkle regnestykker med kalkulatoren og lytte til radio.

Alle funksjonene er lette å finne frem til via hovedmenyen, som har fått egne ikoner for det aller meste. Riktignok er den hakket vanskeligere å bruke enn 328, men det bør være overkommelig for de fleste å lære seg hvordan ting fungerer.

Samtalekvaliteten er også god, og du har både lengre batterilevetid og høyere volum enn på 328, noe som er to svært viktige elementer i en eldretelefon.

Tastene er svært gode å bruke, og er både myke og responsive. Dette gjør det til en smal sak å knote sammen en tekstmelding og slå inn nummer. Tastene er tydelig merket med store tall og bokstaver, slik at det er enkelt å se hva du trykker på.

Telefonen har ellers både egen nødknapp og lommelyktfunksjon, slik at du kan finne frem i mørket og få gitt beskjed dersom uhellet skulle være ute.

Dersom det går greit med mindre mellomrom mellom tastene, og en fysisk mindre telefon, er 330 det beste valget av de to Doro-modellene.

Doro HandleEasy 328gsm

Doro HandleEasy 328gsm med abonnement

Doro HandleEasy 330gsm

Doro HandleEasy 330gsm med abonnement

Doro HandleEasy 328gsm   Les mer »

Doro HandleEasy 328gsm med abonnement   Les mer »

Doro HandleEasy 330gsm   Les mer »

Doro HandleEasy 330gsm med abonnement   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen