Doro vil gjøre hjemmet tryggere for eldre
Teknofil
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Doro vil gjøre hjemmet tryggere for eldre

Lar bestemor bo hjemme lenger.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Doros telecare-produkter:

Secure 740 - Smarttelefon med forenklede Android-menyer
Secure 681 - Enkel mobiltelefon
Secure 211 - Stasjonær sentral for GSM
Secure 347 - Fasttelefon og sentral for kobbernettet
Secure 350 - Fasttelefon og sentral for kobbernettet

Noen av sensorene:

Røyksensor
Fallsensor (armbånd)
Sender for innendørs posisjon
Fuktsensor
Dørsensor
Bevegelsessensor
De to mobiltelefonene som inngår i systemet. Til høyre er Doro Secure 740, med Android.
De to mobiltelefonene som inngår i systemet. Til høyre er Doro Secure 740, med Android.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Med en sånn kloss i hver etasje, kan hjelpemannskaper fort finne ut av hvor brukeren av systemet er.
Med en sånn kloss i hver etasje, kan hjelpemannskaper fort finne ut av hvor brukeren av systemet er.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Dagens mobiltelefon har et arsenal av ulike sensorer til å måle alt fra luftfuktighet, til bevegelse. For tiden løsriver sensorene seg i stadig større grad fra mobiltelefonene, og du kan få kjøpt en rekke dingser som i praksis bare er et antall løse sensorer, som kobles direkte til nett eller går via en mobiltelefon. Denne trenden er også Doro en del av.

For en måneds tid siden lanserte Doro mobiltelefonen Doro Secure 681, som inngår i selskapets satsing på såkalt telecare. Vi fikk se nærmere på telefonen, og en rekke andre Doro-produkter i samme kategori.

Les også: Sniktitt på Doro PhoneEasy 622

Bo hjemme lenger

Telecare handler om å gjøre det tryggere for eldre som bor hjemme – her er det sikkerhet og brukervennlighet som står i fokus. Det betyr mulighet for enkel oppfølging utenfra, og enkle produkter med store knapper og høy lyd.

Doro Secure 681 er først og fremst en enkel telefon tiltenkt den eldre garde, men det bor mye mer i den enn i en helt vanlig mobiltelefon. Bak alle menyene, og den enkle designen, er nemlig telefonen koblet til Doros alarmsentral, Doro Care Manager.

Logger mange typer hendelser

Doro Care Manager kan logge både større og mindre hendelser. Hvor omfattende systemet er, avhenger av behovene til den enkelte brukeren.

Det betyr at i stedet for å bo på i en eldrebolig, eller i et omsorgshjem, kan man bo hjemme – samtidig som dingsene man har i hjemmet overvåkes av helsepersonell, som kan rykke ut ved behov.

Slik ser Doro Care Manager ut - dette verktøyet viser beskjedene som de mange sensorene gir fra seg.
Slik ser Doro Care Manager ut - dette verktøyet viser beskjedene som de mange sensorene gir fra seg.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Snakker med flere dingser

Doro-produktene kan varsle om alt fra mindre, hverdagslige hendelser – som at batteriet begynner å bli tomt, til større og mer alvorlige hendelser som fall.

Noen av disse hendelsene kan telefonen Secure 681 varsle om på egen hånd, men ikke alle. Den kan derfor kobles til en rekke sensorer som kan varsle om andre ting. Et armbånd med nødknapp, og fallsensor gir deg for eksempel trygghet også når du ikke bærer telefonen med deg.

Ikke låst fast i huset lenger

Tidligere har telecare vært forbundet med fastmonterte sentraler, og behov for assistanse så fort brukeren har forlatt huset. Ved at brukeren kan ta med seg mobiltelefonen i lommen, og dermed har en konstant tilkobling til hjelp, er Doros løsning mer fleksibel enn det som har vært vanlig tidligere.

Hvis uhellet er ute, for eksempel på glattisen, kan telefonen selv varsle alarmsentralen om at brukeren har falt, og samtidig opplyse om hvor brukeren er, slik at hjelpemannskap raskt kan komme til riktig sted.

Doro Secure 350 er en fasttelefon med mottaker for de ulike sensorene. Ved siden av, en røykvarsler som kan kobles til.
Doro Secure 350 er en fasttelefon med mottaker for de ulike sensorene. Ved siden av, en røykvarsler som kan kobles til.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Bevegelsessensor, fallsensor med nødknapp og røykvarsler. Alt dette kan kobles til en sentral, så som en av mobiltelefonene, eller Doro Secure 211.
Bevegelsessensor, fallsensor med nødknapp og røykvarsler. Alt dette kan kobles til en sentral, så som en av mobiltelefonene, eller Doro Secure 211 som vist her.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Denne sensoren slår ut dersom den blir dekket av vann - for eksempel hvis brukeren har glemt springen på.
Denne sensoren slår ut dersom den blir dekket av vann - for eksempel hvis brukeren har glemt springen på.Foto: Doro
Dørsensoren kan varsle dersom en dør ikke blir lukket når den skal.
Dørsensoren kan varsle dersom en dør ikke blir lukket når den skal.Foto: Doro

To mobiler, og tre sentraler

Doros serie med produkter er etter hvert ganske omfattende. I systemet ligger to mobiltelefoner – den nylanserte Secure 681, og Secure 740, som er telecare-versjonen av PhoneEasy 740 som vi testet for en tid tilbake.

I tillegg har Doro en stasjonær sentral, Secure 211, som holder kontakt med omverdenen via mobilnettet, og Secure 347 og 350 som kobler seg opp via vanlige kobberlinjer.

Les også: Test av Doro PhoneEasy 740 med Android

Innendørs posisjonering

Flere av dingsene er laget for fast montering i huset. En svart kloss Doro kaller Bluetooth Beacon, er laget for å gi posisjonering innendørs, slik at alarmsentralen vet hvor du er hvis noe går galt. Bevegelsessensoren til å henge i hjørnet under taket bidrar til det samme.

En oppkoblet røykvarsler kan varsle alarmsentralen hvis noe går galt, og en sensor som kan varsle hvis det samler seg vann på gulvet – for eksempel hvis kranen er glemt på.

Muligheter for telemedisin

Ved siden av Doros ekstrautstyr, kan også andre tilbydere koble sine sensorer til telefonene. Det kan åpne for såkalt telemedisin også, der brukere for eksempel har pulsmålere eller blodtrykksmålere, som rapporterer direkte til legen.

Fra Doros norske salgssjef, Kent Antonsen, får vi vite at selskapet allerede har prøveprosjekter oppe, der andre produsenter kobler til sitt utstyr til Doros mottakere.

Hvem får tilgangen?

Hvem som skal få tilgangen til informasjonen fra tjenesten er et viktig tema. Her kan man potensielt følge brukeren svært tett, og kanskje tettere enn det settes pris på.

– Vi jobber med aktører som allerede har et system, og gjerne også løsninger og produkter de er ute i markedet med. Disse aktørene har allerede løsninger som likner, og våre ting kommer inn som ekstra tjenester de kan selge til sine kunder. Da slipper vi å måtte ta på oss selve overvåkingsdelen av løsningen, forklarer Antonsen.

I dag skal disse tilbyderne først og fremst rette seg mot privatmarkedet, men på sikt kan det også bli aktuelt å tilby produktene gjennom det offentlige.

Les også: Slik kan smarttelefonen redde norsk helsevesen (mobilen.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen