Test Doro PhoneEasy 740

(Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

Verdens mest brukervennlige Android-mobil

Men Doro PhoneEasy 740 har lite til felles med vanlige Android-mobiler.

Doro PhoneEasy 740

Form: Skyvemobil med alfanumerisk tastatur
Størrelse: 11,6 x 5,6 x 1,8 cm
Vekt: 149 gram inkludert batteri
Operativsystem: Android 2.3 med Doro Experience-menyer
Internett: GPRS, Edge, UMTS (3G), HSDPA (super-3G) inntil 7,2 Mbps, Wi-Fi
Skjerm: 3,2 tommer, 320 x 480 punkter, berøringsskjerm
Kamera: 5 megapiksler
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja, MicroSD (4 GB medf.)
FM-radio: Ja
Nettleser: Ja
Maks ringevolum: Mer enn 83 dB(A) ved 1 meter
Andre funksjoner: Oppstartsveiledning, trygghetsalarm, kalender, alarm, belyst tastatur med hurtigvalg, kompatibilitet med høreapparat (T4/M3), Bluetooth 4.0.
Batteri: 1450 mAh, 350 timer standby, 12 timer taletid
Menysystem: Proprietært
Pris: Ca. 1 700 kroner

Kort sagt:
Svært enkel å bruke
Store taster
Høy ringelyd og god lyd i høyttaler
"Trygghetsalarm"
Stor og lettlest tekst
God batteritid
Fjernstyring

Treg nettleser
Dårlig kamera
Personvern?
Det alfanumeriske tastaturet har store og tydelige taster.
Det alfanumeriske tastaturet har store og tydelige taster.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Det er foreløpig et ganske begrenset utvalg med programmer (apper), og noen av "programmene" er bare snarveier til nettleseren.
Det er foreløpig et ganske begrenset utvalg med programmer (apper), og noen av "programmene" er bare snarveier til nettleseren.
Baksiden av telefonen.
Baksiden av telefonen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Den medfølgende dokkingstasjonen gjør at du slipper å fomle med USB-kabel for å få ladet telefonen.
Den medfølgende dokkingstasjonen gjør at du slipper å fomle med USB-kabel for å få ladet telefonen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Doro PhoneEasy 740 er en telefon beregnet på eldre brukere, og brukere som har behov for en telefon som er enklest mulig å bruke, som har store og tydelige taster og skjermmenyer, og som er mulig å bruke selv med nedsatt syn og hørsel.

Mens Doro tidligere har hatt helt enkle telefoner, er PhoneEasy 740 den første smarttelefonen som markedsføres som enkel i bruk. Og den er basert på Android 2.3, selv om det ikke er lett å se.

Svært enkel å bruke

Etter å ha brukt Doro PhoneEasy 740 i en ukes tid tror vi dette må være verdens mest brukervennlige Android-mobil. Men det er ikke fordi Doro har gjort mindre finjusteringer på toppen av Android – slik de fleste produsenter gjør. Doro har i stedet byttet ut absolutt alt med sine egne menyer og knapper, og det er helt umulig å finne noen som helst referanser til Android noe sted.

I Doro PhoneEasy 740 er det nemlig enkel bruk som er første prioritet, og det innebærer at dette ikke er telefonen for deg som er ute etter en Android-mobil med alle de mulighetene vi er vant til fra Android-mobiler. På denne telefonen finner du nemlig ikke appbutikken Google Play, og det er heller ikke mulig å installere vanlige Android-apper på andre måter. De eneste appene du kan installere er de som Doro har spesialtilpasset og gjort tilgjengelige via sin egen appbutikk "Selection". Vi hadde kanskje ønsket oss at Doro kunne gjøre tilgjengelig noen av de mest kjente Android-appene, som for eksempel populære spill som Angry Birds – eller Tetris, for den saks skyld. Det finnes ingen spill til telefonen foreløpig. Undertegnede kjenner flere eldre som kunne hatt nytte av en Doro-telefon, men som også synes det er morsomt med spill på mobilen.

Doro opplyser til Amobil at det vil komme flere apper etter hvert, avhengig av hvilke avtaler de får på plass. Men de ønsker ikke å legge inn hva som helst, siden de ikke ønsker å gjøre det for avansert for brukeren.

Doro kaller brukergrensesnittet for Doro Experience, og vi mener de har gjort en super jobb med å lage et brukergrensesnitt som er svært enkelt å bruke. Vi ble stadig vekk overrasket over hvor gjennomtenkt ulike funksjoner på telefonen er. Som for eksempel at skjermen viser en pil og en tekst som forteller brukeren at man for å skru av skjermlåsen må trykke og holde inne knappen piler peker på, eller skyve frem tastaturet.

Skyvetelefon

Telefonen har en berøringsfølsom skjerm på 3,2 tommer. Denne støtter "multitouch", det vil si at du kan bruke flere fingre på den for å for eksempel zoome inn på web-sider. Skjermen er lyssterk og bildekvaliteten er helt grei, men den har dårlig innsynsvinkel – og den er ikke spesielt god til å se bilder på. Men det er ikke sikkert det er så viktig for målgruppen til denne telefonen.

Alle menyelementer er ekstra store og tydelige, og når du skrur på telefonen for første gang blir du spurt om du vil gjøre teksten enda større. Telefonen har for øvrig mulighet for ekstra høy ringelyd, og lyden i høyttaleren er i utgangspunktet høy. Det er ellers støtte for høreapparater (T4/M3).

I tillegg til at du kan trykke direkte på skjermen, kan du også bruke opp- og ned-taster, en OK-tast og en tilbaketast for å navigere i menyene.

Dette er en klassisk skyvetelefon, det vil si at du kan skyve frem et vanlig alfanumerisk tastatur. Det er dette tastaturet du bruker for å skrive inn tekst, du har ikke skjermtastatur på denne telefonen. Du kan enten skrive inn tekst på "vanlig" måte ved å trykke for eksempel 2-tasten en gang for å få A, to ganger for å få B, osv. eller du kan bruke T9-metoden hvor du får opp ordforslag etter hvert som du skriver.

Tastaturet har store og tydelige taster, og det er lett å føle seg frem med fingrene på tastaturet. I tillegg til de vanlige tastene er det en ekstratast som kan programmeres til å starte opp en bestemt app, for eksempel gå til nettleseren, kontaktregisteret, FM-radioen aller andre favorittapper.

Menyene har store knapper og tekst som er lett å lese.
Menyene har store knapper og tekst som er lett å lese.

Hva kan du bruke den til?

Hovedmenyen på telefonen viser bare de aller viktigste valgene, som Kontakter, Anropslogg, Meldinger, E-post, Bilder, Internett og Organisator – sistnevnte er navnet på kalenderfunksjonen. Det er også et valg som heter Fritid, som i utgangspunktet inneholder kun ett element: FM-radio. Men det er mulig å legge til et valg for Nettradio – men dette er egentlig en app for å lytte til podcaster, det vil si forhåndsinnspilte "radioprogrammer". Hvilke podcaster som skal være tilgjengelige settes opp via Doro Experience Manager på en PC (vi skal komme tilbake til dette). Dessverre er utvalget av podcaster ganske beskjedent, det begrenser seg til åtte utvalgte radioprogrammer på NRK Radio og P4.

Kontaktregisteret er lett å finne frem i, og de mest brukte kontaktene kan lagres som favoritt, da dukker de opp øverst, med en stjerne ved siden av. I kontaktregisteret vil det være en ICE-oppføring øverst. Det står for "In Case of Emergency" og er til for at ambulansepersonell eller andre raskt skal kunne finne kontaktinformasjon til pårørende.

Det er også en e-postleser. Når du setter opp telefonen første gang blir du bedt om å velge et brukernavn. Du får da en Doro-e-postadresse med dette brukernavnet. Det er foreløpig ikke mulig å bruke e-postleseren med noen andre e-postkontoer, men dette er noe Doro vurderer å legge tilrette for, får vi opplyst.

På baksiden av telefonen er det en stor knapp som aktiverer telefonens innebygde trygghetsalarm. Holdes denne knappen inne vil telefonen begynne å ringe ett og ett nummer fra en liste, inntil noen svarer. Knappen kan også sende en tekstmelding til alle på listen, i tilfelle ingen tar telefonen. Når alarmknappen aktiveres stilles telefonen i høyttalermodus, slik at du kan snakke uten å holde telefonen opp mot øret.

Kameraet i telefonen har en oppløsning på 5 megapiksler. Bildene vi tok med kameraet ble ikke så aller verst, og betydelig bedre enn de vi tok med Doro PhoneEasy 612. En egen kameraknapp gjør at det er enkelt og greit å bruke kameraet.

Doro Experience Manager lar deg sette opp telefonen via en nettleser.
Doro Experience Manager lar deg sette opp telefonen via en nettleser.

Kan fjernstyres

En unik funksjon på denne telefonen er at hele telefonen kan settes opp via en nettleser. Doro kaller dette for Doro Experience Manager.

Via Experience Manager kan pårørende (eventuelt telefoneieren selv) sette opp de viktigste funksjonene i telefonen, for eksempel endre språk, legge til eller fjerne programmer, endre skriftstørrelse på telefonen, og sette opp trygghetsalarmen.

Kontaktene i kontaktregisteret kan også redigeres fra Experience Manager, og her kan du også importere og eksportere kontakter i .VCF-format. Det er også mulig å legge til eller fjerne bokmerker i nettleseren på telefonen, samt legge til kalenderoppføringer og påminnelser. Praktisk for pårørende som ønsker å minne telefoneieren om ulike gjøremål.

Utendørsbilde tatt med telefonen (klikk for full størrelse).
Utendørsbilde tatt med telefonen (klikk for full størrelse).
Utendørsbilde tatt med telefonen (klikk for full størrelse).
Utendørsbilde tatt med telefonen (klikk for full størrelse).
Innendørsbilde tatt med telefonen (klikk for full størrelse).
Innendørsbilde tatt med telefonen (klikk for full størrelse).

I Experience Manager dukker også alle bildene du har tatt med telefonen opp. Det gjør det enkelt å få bilder over fra telefonen til PC-en. Samtidig ser vi kanskje et personvernproblem med dette. Hvis Experience Manager brukes av pårørende vil de kunne se alle bildene telefoneieren har tatt med telefonen. Dette bør avklares med den som skal ha telefonen, mener vi. Men det er likevel en praktisk funksjon. Det kan også være praktisk at det er mulig å legge bilder over på telefonen via Experience Manager. På den måten kan den som administrerer telefonen for eksempel legge nye bilder av barnebarna over på telefonen til bestemor.

Konklusjon og alternativer

Vi hadde forventet oss en Android-telefon da vi fikk Doro PhoneEasy 740 inn til test, og derfor ble vi litt skuffet over å ikke kunne installere noen Android-apper på den. Men samtidig har nok Doro helt rett i at dette vil kunne føre til at telefonen blir for vanskelig å bruke. Vi ønsker oss likevel noen flere tilpassede apper, og dette er noe Doro som sagt sier de jobber med.

Doro PhoneEasy 740 er uten tvil en av de aller mest brukervennlige smartmobilene vi har testet. Den er imidlertid ingen rask telefon, og det hender at menyene hakker og stopper opp litt. Nettleseren er veldig treg, og det tar ofte lang tid å laste nettsider. Men til enkel bruk fungerer det greit, og til de oppgavene en slik telefon er ment for vil telefonen være rask nok.

Alt i alt er dette en telefon vi trygt kan anbefale til den som ønsker en virkelig brukervennlig telefon.

Det er ikke mange alternativer til denne. Vil du ha en enda rimeligere telefon, kan du spare rundt 700 kroner på å velge en Doro PhoneEasy 612 i stedet. Men da får du ikke like avanserte funksjoner, ikke mulighet for apper, og ikke mulighet for fjernstyring av telefonen. Et annet alternativ er Doro PhoneEasy 615, som ligner 612 – men ikke har nettleser. 615 har imidlertid i motsetning til 612 støtte for 3G, for raskere overføring av MMS-er og blant annet bedre samtalekvalitet.

Doro PhoneEasy 740   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen