(Bilde: Shutterstock)

Domo arigato, Mr. Roboto

Sci-fi forteller oss at menneskelignende robototer skulle stått klare til å ta over verden nå. Hvor blir det egentlig av robotrevolusjonen?

Da undertegnede var liten – eller i hvert fall mindre – virket fremtiden langt mer eksotisk enn det vi har endt opp med. I tillegg til de selvsagte flygende bilene og begredelige klimaet var det i det minste også roboter og androider som gjorde livet langt mer spennende.

I dagens virkelighet er riktignok klimaet en bekymring, men den eneste androiden vi kjenner til er på mobilen. Den smarte mobiltelefonen og kommunikasjonsrevolusjonen kan for øvrig ha ha sitt å si for fraværet av flygende biler – de fleste steder og personer er med et tastetrykk tilgjengelig rett inn i stua uansett.

Men det er ingen tvil om at det fremdeles er en plass til robotene – og joda, roboter finnes i bøtter og spann. I hvert fall i industrien. Men da snakker vi snarere om presisjonsverktøy enn roboter med sjarm og ynde.

Heldigvis finnes det mer personlige roboter også, men det er ikke til å stikke under en stol at dette er mer leketøy enn noe annet. Og utviklingen?

Lekerobot uten verdensherredømmeambisjoner.
Lekerobot uten verdensherredømmeambisjoner. Foto: Shutterstock

80-tallets lekeroboter var typisk nok av plast og hadde ben, men de kunne egentlig ikke gå. I stedet rullet de over gulvet og gikk på trynet av en teppekant. Smarte var de heller ikke. De kunne strengt tatt programmeres til å gjøre ting, men å reagere på det som skjedde i omgivelsene var en annen sak.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (1)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen