– Jeg vil ikke tilbake i den virkelige verden!

Teknofil Oculus Rift: Crystal Cove

(Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)

– Jeg vil ikke tilbake i den virkelige verden!

Alle som har testet de nye VR-brillene er i ekstase.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Da Oculus Rift ble vist frem for første gang var det vanskelig å vite om man skulle klappe eller le. Det virket som en strålende idé å lage et par VR-briller som faktisk fungerte, men hadde vi ikke blitt lovt det siden midten av 90-tallet? 

All tvil vi hadde forsvant imidlertid da vi fikk prøve den første versjonen av Oculus Rift selv, og ble dratt inn i dens troverdige virtuelle virkelighet. 

Oculus Rift er fortsatt ikke tilgjengelig i butikker, men på årets CES-messe i Las Vegas kunne skaperne stolt vise frem deres nyeste iterasjon, kalt Oculus Rift Crystal Cove. 

Crystal Cove-varianten har en rekke forbedringer fra versjonen vi testet i fjor. Skjermen har fått en skikkelig overhaling, og på innsiden av brillene befinner det seg nå et OLED-panel med 1080p-oppløsning.

Hardware-journalist Varg Aamo fikk prøve de nye VR-brillene. .
Hardware-journalist Varg Aamo fikk prøve de nye VR-brillene. .Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Brillene har også fått en rekke små lys på utsiden, som kan leses av en sensor man setter foran PC- eller TV-skjermen. Dette gjør at brillene ikke bare kan registrere at du vrir eller vender på hodet, men også når du flytter det.  

Så, hvordan er det Oculus Rift Crystal Cove i bruk? Skal vi tro journalistene som har fått teste det, er det nesten ubeskrivelig moro.

Det gode

At Oculus Rift-brillene nå kan registrere hodeposisjonen din i rommet, skal ha gjort underverker for innlevelsen du har i spill, i hvert fall hvis vi skal tro Gizmodo: 

— Posisjoneringsteknologien alene gjør dette helt sinnsykt utrolig. Du observerer ikke bare en virtuell verden, du er oppslukt av den. [...] Jeg kunne ikke la være å prøve å strekke ut hånden og ta den dumme lille gnomen foran meg, for den var jo der. AKKURAT DER!. 

Engadget ser ut til å være helt enige, og kåret Oculus Rift Crystal Cove som det beste produktet på CES-messen i år

— Hvis du får på deg den nye Rift i bare et par minutter, vil du trolig aldri ville ta dem av deg igjen, skriver dem. 

Varg Aamo fra søsternettstedet vårt Hardware.no, er like imponert: 

—Opplevelsen av myggnetting jeg kjenner så godt fra utviklervariantene vi har liggende i redaksjonen hjemme i Norge er fullstendig eliminert, og selv om jeg riktig nok kan skimte pikslene her også er de langt mer finkornede enn før, og heller ikke arrangert i et rutenett. 

Denne siden ser ganske lik som tidligere.
Denne siden ser ganske lik som tidligere.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Det nye OLED-panelet og en ny skjermteknologi Oculus Rift-utviklerne kaller «low persistence» skal visst også gjøre Rift-opplevelsen flere hakk bedre nå enn tidligere. Teknologiens formål skal være å fjerne tåkete bilder, og kun vise deg et bilde når brillene vet det er skarp. Dette vil gjøre tekst i spill mer lesbart, og angivelig også gjøre hele Oculus Rift-opplevelsen langt mindre kvalmende. 

— Alt teknisk fjas til siden, det er ikke mulig å formulere ord som beskriver hvor fantastisk denne dingsen er, skriver Gizmodo. 

Joshua Topolsky, redaktør for The Verge, klarte ikke å gjøre annet enn å måpe da han fikk på seg brillene. .
Joshua Topolsky, redaktør for The Verge, klarte ikke å gjøre annet enn å måpe da han fikk på seg brillene. .Foto: The Verge

Redaktøren for det anerkjente teknologinettstedet The Verge sier omtrent det samme den første gangen har får Crystal Cove-hodesettet tredd foran øynene sine: 

— Øh, dette er... Dette er... dette er... Jeg må si... Jeg klarer ikke å si et eneste ord akkurat nå, stotrer han, før han begynner å fnise av glede.

Samtlige som har testet de nye brillene er rett og slett enige om at problemene den første utgaven av Oculus Rift hadde med tåkete bilder er fikset, og innlevelsen skal være helt enorm: 

— Virtuelle verdener føles nærmere ut enn de noen gang har vært tidligere, skriver Cnet i sin sniktitt.

Det dårlige

Det virker ikke som det er mye negativt å skrive om de nye Oculus Rift-brillene. Ifølge skaperne selv håper de at de kan bli kvitt sensoren de nå trenger for å avgjøre hodeposisjon, men dette ble aldri tatt opp som et negativt punkt av journalistene selv. 

Det eneste noen nevner som dårlig er at Oculus Rift Crystal Cove ikke er ute på markedet allerede, og at de var nødt til å forlate den virtuelle verdenen de åpenbart trivdes så godt i. 

Konklusjon

Vi vil også prøve! Vi vet fortsatt ikke når brillene er klare for masseproduksjon, eller hvor mange endringer som blir gjort før det endelige produktet er ferdig. Foreløpig krysser vi fingrene for en 2014-lansering, men Oculus Rift-gjengen har fortsatt ikke satt noen lanseringsdato.

Samtlige av nettstedene vi har nevnt i artikkelen har filmet da de prøvde Oculus Rift Crystal Cove, og vi anbefaler deg å titte på samtlige. Dette er nerdemoro på høyt nivå: 

Kilder:
Hardware
Gizmodo
The Verge
Cnet
Engadget

Les også vår egen test av utviklerutgaven av Oculus Rift »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen