Nokia Lumia 1020

(Bilde: Nokia/Teknofil)

– Den beste kameramobilen noensinne

Aldri har mobilbilder sett bedre ut, men er det nok for ekspertene?

– Nokia Lumia 1020 har det beste mobilkameraet jeg noen gang har sett, uten tvil, og det er til og med bedre enn mange dedikerte småkameraer, forteller en ekstatisk David Pierce fra nettstedet The Verge. 

Både Pierce og en rekke andre amerikanske journalister har fått klørne sine i Nokias nye mobilflaggskip, og for en gangs skyld ser det ut som alle testerne er enige: Dette er en mobil utenom det vanlige, og de elsker omtrent alt ved den. 

Maskinvaren

Lumia 1020 er ikke akkurat slank.
Lumia 1020 er ikke akkurat slank. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Lumia 1020 har omtrent akkurat de samme spesifikasjonene som Nokias tidligere toppmodell Lumia 920, dog med et par forbedringer. Den har litt mer minne, litt mer responsiv kameraknapp samt et mye, mye bedre kamera. Det nye kameraet klarer å ta bilder på hele 42 megapiksler, men slikt tar plass: 

– Den er tung, solid og på grunn av kameraet på baksiden legger mobilen seg aldri flat når du legger den ned på bordet, skriver The Verge, og Cnets anmelder er ganske enig: 

– Med en vekt på 158 gram er den definitivt tung, men for meg som pleier å ha mobilen i sekken var vekten aldri et problem. 

Kameraet

Du har full kontroll på kameraet ved å sveipe fingeren over skjermen. .
Du har full kontroll på kameraet ved å sveipe fingeren over skjermen. . Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Ikke overraskende er kameraet den viktigste delen av Lumia 1020, og blir hyllet av samtlige testere. Aldri før har en mobil hatt et så bra kamera med så bra kameraprogramvare, skal vi tro de amerikanske anmelderne: 

– Jeg tok aldri et dårlig bilde med Lumia 1020, skriver Cnets anmelder. 

Gizmodo sier også at kameraet er det beste de noen gang har sett, og peker på den manuelle fokuseringen som en av de kuleste funksjonene til kameraet: 

– Med et lite sveip får du full tilgang på alt fra hvitbalanse til ISO, og til og med fokus. Åh, det er så utrolig kult med manuell fokus. Aldri før har noen gjort dette på et smarttelefonkamera før!

Også anmelderen for The Verge er bergtatt: 

– Etter at jeg hadde tatt en drøss av bilder satte jeg meg ned for å se om jeg kunne finne et par skjønnhetsfeil, men oppdaget at omtrent ingen av fotografiene hadde noen. Jeg vet ikke hvordan Nokia gjør det, eller hvorfor ingen har funnet ut hva Nokia gjør, men det er helt klart at det er magisk som skjer i Finland.

Programvaren

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

En kameramobil bør selvfølgelig ha et bra kamera, noa Lumia 1020 åpenbart klarer med glans. Men den må også fungere som en mobiltelefon. Lumia 1020 baserer seg som kjent på Windows Phone 8, noe som dessverre ser ut til å komme med en del begrensninger.

– Lumia 1020 er som alle andre Windows Phone-telefoner både rask og responsiv, og de innebygde appene fungerer ypperlig. Det er imidlertid ikke her problemet ligger. Windows Phone ligger fortsatt milevis bak iOS og Android når det kommer til app-utvalg, skriver Wired. 

Kameraet stikker ganske langt ut på baksiden.
Kameraet stikker ganske langt ut på baksiden. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

De peker blant annet på at bildefokuserte applikasjoner som Instagram, Snapseed, en oppdatert Flickr, 500px og Snapchat alle er fraværende, noe som gjør det irriterende å bruke telefonen.

Gizmodos tester tror imidlertid det vil bli bedre snart:

– Det er haugevis av apper du vil savne, og det er en del småfeil som ikke gir mening, men det bør bli bedre snart, så fort Windows Phone 8.1 rulles ut. 

The Verge er ikke like nådige: 

– For å være helt ærlig: Jeg skulle ønske Lumia 1020 kjørte Android. De har flere applikasjoner, flere muligheter for å dele innhold med andre, og gir deg faktisk noe å gjøre med alle de fantastiske bildene du tar.

Konklusjon

Nokia Lumia 1020 er en mobil utenom de fleste. Den er utstyrt med et kamera ingen andre mobiler kan måle seg med, og tar bedre enn du trodde en mobilkamera kunne ta. Samtlige tester reflekterer dette, og alle elsker Nokias store satsning på et skikkelig kamera. Undertonen hos testerne er likevel at Lumia 1020 fortsatt ikke har overbevist dem, og det er ikke Nokias skyld.

Maskinvaren leverer tross alt, men med et operativsystem som testerne fortsatt anser som underlegent i forhold til iOS og Android, blir det ingen toppscore for Lumia 1020. Det er imidlertid ikke langt ifra, og alle testerne var enige om at hvis du er ute etter en mobil som kan ta like gode bilder som et lite kompaktkamera er Lumia 1020 for deg. De skulle bare ønske det var en Android-mobil i stedet.

Hvis du er lysten på en Lumia 1020 har den allerede dukket opp i norske nettbutikker, selv om den fortsatt ikke er på lager. På Prisguide kan du få lagervarsel, slik at du vet akkurat når den er tilgjengelig for salg. 

Denne saken er basert på tester fra de følgende nettsidene: 

Ekspertene like Nokias forrige mobil også:
– Lumia 925 er den beste Windows Phone-mobilen på markedet »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen