– Mac Pro er i en liga for seg selv

Teknofil Mac Pro

(Bilde: Apple/ifixit)

– Mac Pro er i en liga for seg selv

Anmelderne elsker den, men den er ikke for nybegynnere.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I fjor sommer viste Apple stolt frem sin nye arbeidsstasjon for profesjonelle, Mac Pro. I motsetning til forgjengeren er den nye Mac Pro-maskinen relativt liten, og både skjermkort, hovedkort og vifteløsninger er spesiallaget for det unike sylinderkabinettet. 

Inngangsmodellen er utstyrt med en 3,7 GHz firekjernet prosessor, 12 GB minne, 256 SSD og to AMD FirePro D300-skjermkort, begge utstyrt med 2 GB dedikert minne hver. Til en pris på 25 990 kroner er det ikke en datamaskin for hvermannsen, noe samtlige av de amerikanske anmeldelsene av Mac Pro gjør et poeng ut av.

Det gode 

Foto: iFixit

Uansett om du liker utseendet til Mac Pro eller ei, er det liten tvil om at det i hvert fall er unikt. Selv om flere av anmelderne sier at den kanskje ligner litt på en søppeltønne, er de alle overraskede over hvor liten maskinen er i praksis, hvor stillegående den er, og hvor forfriskende det er med noe nytt

— På 2000-tallet handlet det om å bygge noe som ikke var en beige boks, nå handler det om å bygge noe som ikke er et stort tårn, skriver AnandTech, som mener mange av valgene Apple har gjort gir mye mening. 

Det er heller ingen tvil om at Mac Pro er kraftig, noe man også bør kunne forvente når prislappen er på over 25 000 kroner: 

— Jeg testet ut videoredigeringsprogrammet Final Cut Pro X på Mac Pro-en, og det gikk som en drøm. Jeg kunne rendre og publisere videoer på et øyeblikk, og måtte klype meg selv i armen da det tok mindre enn 10 sekunder å rendre og gjøre klar en to-minutters video i 1080p-oppløsning. Maskinen ga såvidt fra seg en lyd mens den jobbet, skriver TechCrunch-anmelderen.

Foto: Apple

Også Engadget-anmelderen melder om utrolige hastigheter, og skriver at funksjoner som å legge på filtre, effekter og forhåndsvisninger skjer umiddelbart på Mac Pro-en, mens andre maskiner ofte bruker lang tid på de samme oppgavene. 

Det dårlige

Ettersom maskinvaren i Mac Pro er ganske unik, kreves det støtte fra hvert enkelt program for å dra nytte av den. Foreløpig er det ikke mange programmer utenom Apples egne proffprogrammer som drar nytte av den kraftige maskinvaren, noe The Verge skriver en hel del om: 

Foto: iFixit

— Rent ytelsesmessig er den nye Proen et steg over alt som har kommet før den, men bare på et par områder er det virkelig grensesprengende forskjeller. Det skyldes stort sett et optimaliseringsproblem: Grafikkmulighetene med doble skjermkort er det som virkelig skiller den nye modellen fra tidligere utgaver, og de fleste testene vi kunne utføre brukte bare ett av skjermkortene, skriver The Verge. 

En annen ulempe er naturlig nok den høye prisen, som plasserer Mac Pro utenfor rekkevidde for de aller fleste. Med en startpris på nesten 26 000 kroner for den billigste utgaven og over 150 000 hvis du skal ha absolutt alt maskinen kan tilby, er det liten tvil om at dette er en dyr maskin. 

Konklusjon

Apple har laget en skikkelig kraftigplugg av en datamaskin, som takler omtrent alt du kan kaste mot den, forutsatt at programvaren du bruker er optimalisert for den kraftige maskinvaren. Dette er imidlertid ikke en maskin for vanlige entusiaster eller de med tykke lommebøker, men for de som driver med profesjonell video- og 3D-redigering. 

Dermed er spørsmålet: Er Apples nye Mac Pro verdt pengene? Ikke for alle, skal vi tro anmelderne.

— Den nye Mac Pro-en er en solid oppgradering fra den gamle modellen på alle mulige måter, og er trolig verdt pengene, skriver Engadget. 

The Verge er ikke like overbeviste, da de ofte jobber med det konkurrerende videoredigeringsprogrammet Adobe Premiere, som foreløpig ikke klarer å bruke begge skjermkortene til Mac Proen: 

— Den nye Mac Pro-en er utvilsomt en seriøs og kraftig maskin for profesjonelle. Den er også utrolig dyr, og fra mitt Adobe-sentrerte perspektiv, er den ikke helt verdt pengene akkurat nå, skriver The Verge.

Les testene selv: 

Lyst til å kjøpe en egen Mac Pro? 
Nå er Apples monstermaskin ute til salgs »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen