Dom gjør indeksering ulovlig

Dom gjør indeksering ulovlig

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En domsavsigelse i Oslo Tingrett gav Mediebedriftenes Klareringstjeneste (MK) medhold i saken mot Meltwater News. Meltwater har indeksert innhold fra MK for å kunne tilby det til sine kunder, uten å betale vederlag for innholdet. De mente at deres tjeneste måtte sammenlignes med Google News, som fritt kan indeksere nyhetskilder i hele verden.

– Hvis du har publisert informasjon på internett så mener vi at du ikke kan nekte andre å analysere innholdet, sa Jørn Lyseggen, sjef i Meltwater News til digi.no. Selskapet er dømt til å betale 4,4 millioner kroner i erstatning.

Indeksering er eksemplarfremstilling

Oslo Tingrett vurderte det slik at når du indekserer innholdet så fremstiller du et nytt eksemplar. En slik kopiering dekkes av åndsverksloven. – Enhver søkemotor, inkludert Google, må nødvendigvis fremstille eksemplarer for å kunne drive indeksering, sa Jon Bing, professor i rettsinformatikk, til Digi.no. Han sier at det nå er mulig å saksøke andre som indekserer innhold i Norge.

Dette vil likevel være begrenset av jurisdiksjonsregler, slik at de som ikke har servere plassert i Norge ikke vil bli påvirket av domsavsigelsen. – Klareringstjenesten oppleves som et særnorsk tilfelle. Vi har virksomhet i over 20 land over hele verden, ikke i noe annet land finnes lignende praksis, sa Lyseggen til digi.no.

(Kilder: Digi.no, Journalisten.no)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen