Test

Dog Day Afternoon - Special Edition

Basert på en sann historie tar vi del i et bankran utført på 1970-tallet i New York. Allerede før selve ranet finner sted, begynner ting å gå galt: Den tredje bankraneren forlater nemlig Sonny og Sal (henholdsvis spilt av Al Pacino og John Cazale) i ren panikk. De to gjenværende stiller nå i kraftig mindretall, og stressfaktoren øker drastisk.

Alternativ tekst mangler
Al Pacino imponerer i "Dog Day Afternoon".

Situasjonen bedres ikke av at politiet tilkalles, en folkesverm samles og et gisseldrama iverksettes. Bankranet som opprinnelig skulle ta 10 minutter, blir fire timer senere et mediesirkus og åtte timer senere nyhetssendingenes toppsak landet over. 12 timer senere er alt historie.

Enkel dypsindighet

Filmens enorme veiepunkt ligger i karakteroppbyggingen av Sonny, eller mangelen på sådan. Vi får nemlig aldri en dyp karakteristikk av ham. Derimot får vi stadige "retningsveiledninger", om du vil, i hans heller intrikate sinn og handlinger. Dette gjør ham svært uforutsigbar å forholde seg til, både for politiet og oss som seer, og er akkurat hva som gjør ham så bemerkelsesverdig fengslende. Rollen er bunnsolid portrettert av Pacino, som stjeler alle scener han er med i med prakt.

Det betyr riktignok ikke at de andre skuespillerne faller helt i skyggen. Cazales rolletolkning av protesjéen Sal er ypperlig. De ubearbeidede karakteroppbyggingen, enten det er av bankfunksjonærene, ranerne eller politiet, fungerer imponerende godt, hele veien.

Midlertidige stjerner

Regissør Lumet er årvåken i sin mediekritikk og samfunnsbelysning. Han er tydelig opptatt av hvor stor makt og innflytelse mediene faktisk har. Berømmelsen det kan medbringe, forandrer de involvertes handlemåte. Hans fortellerteknikk har et fantastisk nærvær, som gjerne holder seg sympatisk i bankranernes favør.

"Sirkuset" setter sitt preg, og til tider blir det hele rett og slett bare absurd, og det er positivt. Da kommer nemlig kritikken tydeligere frem, og Lumets nærhet holder det hele, tross absurditeten, jordnært. Dette gir flere humoristiske innslag, og gjør filmenmer tilgjengelig. Et av filmens klimaks inntreffer når den virkelige drivkraften bak ranet kommer frem, og berømmelsens falskhet trer inn i lyset. Det er også her samfunnsbelysningen virkelig gjør inntrykk.

Dog Day Afternoon - Special Edition   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen